Správné držení těla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
FÁZE OBLOUKU.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon:
Korekce odchylek správného držení těla
SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Ideálního držení těla nohy jsou volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla.
Obvodová nervová soustava
Posturální funkce, správné držení těla,diagnostika, posturální vady
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Mechanika pohybu koní.
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Vřetenní kost (radius)
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
Opěrná soustava člověka
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Atletická průprava pro canicross
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná (kosterní) soustava
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Skolióza páteře Petra Krajčová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
CO NEJVÍCE SE NAROVNÁME, HLAVU VYTÁHNEME VZHŮRU
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Začátečníci, středně pokročilí a pokročilí. Cvičení začátečníků  Období zpevňování 2-3měsíce, někdy 6  Celé tělo v jedné TJ  Cviky v plném rozsahu,
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Která čísla označují správné držení těla?
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Zásady správného držení těla
SVALOVÁ ROVNOVÁHA.
Závodní chůze: práce paží 1
Znaky života člověka Průběh lidského života
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Za jógou se zvířátky I. část
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Měření kožních řas.
Popis svalových skupin
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Transkript prezentace:

Správné držení těla

Urči, co je správné a co špatné

5 mýtů o bolestech zad - a jak to je doopravdy Bolest zad je dědičná. To je jen výmluva. Zdědit může člověk špatný životní styl, například nedostatek pohybu. Bolesti zad se člověk s postupujícím věkem nevyhne. Automaticky to tak není. Pokud se někdo o sebe stará a správně cvičí, nemusí o svých zádech vědět ani po padesátce. Každý pohyb svědčí. Záda vám nepoděkují za běh po tvrdém podkladu. Klasický styl plavání prsa s hlavou nad vodou zase zatěžuje krční páteř. Záda bolí od sezení. Bolest zad často souvisí s psychikou. Napětí, úzkost a stres se totiž odrážejí i na svalech a páteři. Pilulky pomohou. Léky proti bolesti nejenže neřeší skutečnou příčinu potíží, ale navíc mohou poškodit játra či vyvolat vnitřní krvácení.

Testy Jednotlivé testy nás informují o prohřešcích v celkovém držení těla a svalových dysbalancích. Testování svalů na zadní straně dolních končetin (tendence ke zkrácení) Testovaný leží na zádech s rukama za hlavou. Partner mu jednou rukou přitlačuje koleno ležící nohy k podložce (hýždě se dotýkají podložky) a druhou rukou mu zvedá druhou napjatou nohu, až dosáhne pravého úhlu. Totéž se provádí i na druhou stranu. Když se zvedaná dolní končetina ohýbá v koleni, svědčí to o zkrácených svalech zadní strany stehna. Jestliže se testovaný prohýbá v bedrech nebo neudrží ležící nohu na podložce, svědčí to o zkrácených bederních svalech. Zády ke stěně Testovaný si stoupne ke stěně tak, aby se dotýkal patami, hýžděmi, zády a hlavou zdi. Snaží se vyrovnat páteř v bederní částí zad.

V sedu předklon hlavy, dotyk bradou hrudní kosti Testování ochablosti svalů Ve vzpřímeném postoji s horními končetinami v předpažení a výdrž v postoji 30 s. Testování šíjových svalů (tendence ke zkrácení) V sedu předklon hlavy, dotyk bradou hrudní kosti

Příčiny nesprávného držení těla vrozené vady úrazy prodělaná onemocnění nedostatek pohybu jednostranná zátěž nadměrný pohyb

Vady páteře lordóza skolióza kyfóza

Správné držení těla Hlava je vzpřímená, temeno směřuje vzhůru. Brada je nad důlkem mezi klíčními kostmi a svírá s přední stranou krku téměř pravý úhel. Ramena jsou rozložená do stran, spuštěná dolů, obě ve stejné výši. Hrudník vypjatý, lopatky jsou spuštěné dolů, jejich dolní konce neodstávají od hrudníku a jsou obě ve stejné výši Břicho je zatažené, ale ne křečovitě. Pánev je podsazená a bederní prohnutí je pouze mírné Dolní končetiny jsou v kyčlích mírně vytočené ven, špičky mírně od sebe, těžiště je uprostřed chodidel.

Zdroje: http://www.volny.cz/novacka/prevence/pokyny.htm www.msmt.cz/uploads/.../NH_vadne_drzeni_Testy_svalove_dysbalance.ppt http://old.sportujeme.sk/galeria/lordoza.jpg http://www.skolio.cz/obr/ilu_17.jpg http://www.cvicime.cz/cviceni-praha/obrazky/pater/krive_zada.gif http://www.cszsepekov.estranky.cz/img/picture/55/babyworkout5.jpg http://nd01.jxs.cz/242/927/12ed41152a_25250691_o2.gif http://www.elegantwoman.org/image-files/elegant-posture.jpg http://zdravy-pohyb.doktorka.cz/spravne-drzeni-tela/