Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanika pohybu koní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanika pohybu koní."— Transkript prezentace:

1 Mechanika pohybu koní

2 Pohybový aparát Pasivní klouby, kosti Aktivní šlachy, vazy a svaly

3 CHODY KONĚ Posloupnost dopadu koňských kopyt na zem v různých rychlostech se nazývají chody. V anglickém stylu jízdy existují čtyři základní chody: krok (čtyřdobý rytmus), klus (dvoudobý rytmus), cval (třídobý rytmus) a rychlý cval, který se nazývá také galop neboli trysk (čtyřdobý rytmus).

4 Krok je to nejdůležitější chod, nejpomalejší, nejméně namáhá a kůň vydrží déle pracovat (používá se při těžké práci např. u chladnokrevníků).        

5 Krok rychlost koně je v kroku 6- 8 km.
nohosled je téměř stejnosměrný, slyšíme 4 údery kopyt. krok by měl být čistý, živý, prostorný a jistý odchylkami mohou být - mimochod či kohoutí krok

6 Klus Je to druhý chod koně, nejspolehlivější a nejpoužívanější na velké vzdálenosti. Trénovaný kůň vydrží asi 15 km, po oddechu v kroku může pokračovat v klusu.        

7 Klus rychlost klusu je 4m/s (15km/h). Klusáci km/h - na kratší vzdálenosti nohosled - slyšíme 2 údery kopyt klus rozlišujeme těžký, střední (lehký) a plný (prodloužený) Klus "Lehký"- jezdec koně posbírá na otěž a lehce pobídne holení. Dosedá na vnější přední nohu, vysedání je nenásilné, pružné, ne příliš vysoké a toporné, rovněž nepřepadáme dopředu. Klus "Těžký"- kůň zpomalí chod, nespěchá, s lehkým přilnutím, koně pobízíme sedem a holení, nevysedáme.Trup je zpříma, uvolněný v kyčlích. Koně nerušíme otěžemi v hubě. Klus "Prodloužený"- jezdíme v pokročilém základním výcviku na dlouhých stěnách jízdárny v prodlouženém držení a s lehkým přilnutím.

8 Cval Dal by se definovat jako řada skoků pravidelně se opakujících. Je to nejrychlejší a nejnamáhavější chod. Skoky jsou vyvolány silnou akcí zadních končetin, které hřbetním svalstvem nadnesou předek.        

9 Cval rychlost v terénu je až 30 km/h. Plnokrevníci na dráze běží rychlostí až 60 km/h (na kratší úsek). nohosled - začíná-li levá zadní, pokračuje pravá zadní a levá přední a konečně pravá přední (kůň cválá vpravo). začíná-li pravá zadní a končí levá přední (kůň cválá vlevo).

10 Cval při přímém pohybu je koni lhostejné, na kterou nohu cválá. Naopak však na obvodu kruhu nebo v zatáčce musí být "výkonnou" nohou noha vnitřní, tzn. že vpravo musí kůň cválat na pravou nohu, vlevo na nohu levou. Výraz "kůň jde na špatnou nohu" znamená, že kůň cválá vpravo na levou nohu. Jestliže použijeme výraz "kůň křižuje" znamená to, že přední část cválá třeba na pravou nohu a zadní cválá na levou nohu.

11 sed jezdce hlava vzpřímená s pohledem dopředu
trup vzpřímený, pružný v kroku, ve vysokém klusu a pracovním cvalu svislý ke hřbetu koně, v lehkém klusu a rychlejším cvalu nakloněn mírně dopředu podle rychlosti. ramena jsou volně spuštěná s pohyblivými klouby , vyklenutý hrudník paže volně spuštěné (ne křečovité držení), předloktí je prodlouženou osou otěže sedací kosti - jsou oboustranně rozloženy po obou stranách hřbetu a v nejhlubším místě posedu stehno je lehce položeno po celé přední ploše, kolena měkce přiložená k sedlu holeň je se stálým dotykem s koněm, lehce přiložena na zadním okraji podbřišníku paty prošláplé, špička mírně od koně záda vyztužená v kříži ramena, kyčel a pata jsou v jedné přímce

12 Působení na koně 1. SEDEM 2. HOLENÍ 3. OTĚŽÍ 4. HLASEM 5. BIČÍKEM
6. JEZDECKÝM TAKTEM


Stáhnout ppt "Mechanika pohybu koní."

Podobné prezentace


Reklamy Google