Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Advertisements

02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
zpracovaný v rámci projektu
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Souvislé příklady na účtování DHM
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Reklamace Výukový text o účtování reklamací v rámci společnosti
Přeúčtovávání mezi účty 061 – příklad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_015.
Pořízení dlouhodobého majetku
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_14.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_016 Název.
Dlouhodobý majetek Vyřazení
04_Materiál - pokračování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Dlouhodobý majetek Označení materiálu:
FINANCE 2014/2015.
Daňová evidence Michal Radvan
Dlouhodobý majetek Charakteristika, členění, oceňování
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Dlouhodobý majetek Budeme se zde věnovat dlouhodobému majetku.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování dlouhodobého hmotného.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účetní odpisy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
7. tématický okruh Dlouhodobý majetek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_017.
Zásoby Účtování o zboží
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vyřazení dlouhodobého majetku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
OCEŇOVÁNÍ DM Při nabytí dlouhodobého majetku přicházejí v úvahu tři způsoby ocenění a) pořizovací cena b) vlastními náklady c) reprodukční pořizovací cen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244_TÉMA_ Dlouhodobý majetek Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Podniková ekonomika.
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola

Dlouhodobý majetek Budeme se zde věnovat dlouhodobému majetku. Je to aktivum, tedy: Dlouhodobý majetek Počáteční stav Přírůstek Úbytek

Dlouhodobý majetek Dlouhodobý majetek členíme na: Nehmotný Hmotný Finanční Dlouhodobým hmotným a nehmotným majetkem se rozumí majetek, který má pořizovací cenu nad hladinou stanovenou ve vnitřní účetní směrnici a životnost delší než jeden rok. Tyto hladiny se mohou lišit od hladiny stanovené zákonem o daních z příjmů. Dlouhodobým finančním majetkem se budeme zabývat v příštím školním roce, není předmětem tohoto materiálu.

Dlouhodobý majetek Účetnictví Zákon o daních z příjmů Dlouhodobý nehmotný majetek Nad 1 rok životnosti a nad pořizovací cenu stanovenou vnitřními účetními předpisy Nad 1 rok životnosti a pořizovací cena nad 60 000 Kč Dlouhodobý hmotný majetek Nad 1 rok životnosti a pořizovací cena nad 40 000 Kč Ve výuce budeme pracovat s limit dle zákona o daních z příjmů, tedy 40 000 Kč / 60 000 Kč. Dlouhodobý nehmotný majetek bude dále označován jako DNM Dlouhodobý hmotný majetek bude dále označován jako DHM. Dlouhodobý majetek obecně bude dále označován jako DM.

Dlouhodobý nehmotný majetek Mezi DNM patří: Software S jinými druhy dlouhodobého nehmotného majetku se seznámíme v příštím školním roce.   

Dlouhodobý hmotný majetek Mezi DHM patří: Stavby Samostatné movité věci a soubory movitých věcí Pozemky S jinými druhy dlouhodobého hmotného majetku se seznámíme v příštím školním roce. 

Pořízení dlouhodobého majetku Pojmy týkající se pořízení dlouhodobého majetku (obecně pořízení majetku), které se budou používat, jsou vysvětleny v prezentaci Materiál. Nákup dlouhodobého majetku se také účtuje přes účet Pořízení dlouhodobého nehm. / hm. / majetku Kromě samotné ceny zboží nám s nákupem zboží mohou vznikat vedlejší pořizovací náklady. Tyto náklady se účtují přes ten samý účet. Při zaevidování majetku do evidence se následně přeúčtuje pořizovací cena z účtu Pořízení na konkrétní účet dlouhodobého majetku Ukážeme si to názorně:

Pořízení dlouhodobého majetku Nákup za hotové: Pořízení DNM / DHM Pokladna Při nákupu zaúčtujeme na účet Pořízení Pokud DM uhradíme hotově, ubyde nám z pokladny X X Výdajový pokladní doklad Nákup na fakturu: Pořízení DNM / DHM Dodavatelé Při nákupu zaúčtujeme na účet Pořízení Pořídili jsme na fakturu, tedy zvyšuje se stav závazků X X Faktura přijatá Účtuje se takto nejen pořízení DM, ale i ostatní vedlejší pořizovací náklady při pořízení.

Pořízení dlouhodobého majetku Pořízení DNM / DHM V případě, že jsem zaúčtoval veškeré náklady související s pořízením, zbývá jen přeúčtovat na konkrétní účet majetku. Sečteme tedy zápisy na MD na Pořízení DNM / DHM a zaúčtujeme na stranu D A zároveň na MD konkrétním účtu majetku. Majetek nám přibývá v evidenci. O této operaci se účtuje pomocí Inventární karty. X X X X „konkrétní majetek“ X

Příklad Firma pořídila na fakturu stroj za 150 000 Kč. Pro stroj si firma dojela sama, dopravu vyčíslila na 5 000 Kč Stroj byl následně zařazen do evidence. V příkladu není brána otázka DPH.

Příklad Firma pořídila na fakturu stroj za 150 000 Kč. Za dopravu stroje firma zaplatila hotově 5 000 Kč Stroj byl následně zařazen do evidence. V příkladu není brána otázka DPH. Stroj nás vyšel na: Cena pořízení 150 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 5 000 Kč Celkem 155 000 Kč = pořizovací cena

Samostatné movité věci Příklad Firma pořídila na fakturu stroj za 150 000 Kč. Za dopravu stroje firma zaplatila hotově 5 000 Kč Stroj byl následně zařazen do evidence. V příkladu není brána otázka DPH. Stroj nás vyšel na: Cena pořízení 150 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 5 000 Kč Celkem 155 000 Kč = pořizovací cena Pořízení DHM Dodavatelé Samostatné movité věci 1. 150 000 3. 155 000 1. 150 000 3. 155 000 2. 5 000 Pokladna 2. 5 000

Oprávky k … (konkrétní majetek) Odpisy Dlouhodobý majetek se pořizuje za účelem používání. Do nákladů se jeho pořizovací cena dostane postupem času díky odpisů. Odpisy vyjadřují postupné opotřebení majetku. Odpisy se účtují následovně: Oprávky k … (konkrétní majetek) N - Odpisy X X Vnitřní účetní doklad

Oprávky k samostatným movitým věcem Odpisy Např. odpisy pořízeného stroje se účtuje: N - Odpisy Oprávky k samostatným movitým věcem X X Vnitřní účetní doklad

Příklad na procvičení znalostí Úsek 1 Doklad Operace Částka 1 FAP Nákup stroje 50 000 Kč DPH 20 % ……………… 2 VÚD Stroj zařazen do evidence 3 Odpisy stroje - 1. rok 21 000 Kč

MD   D