Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
III/2 XV A
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Žďár nad Sázavou Město obklopené překrásnými lesy Město obklopené překrásnými lesy Připravil: Martin Šoulák informacezajímavostivýletyubytovánízávěr.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Kostelec nad Černými lesy
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Gotická kultura.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Barokní architektura v českých zemích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Architektonické a kulturní poklady
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Umělecké směry 19. století
Český Brod.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Metodický list / anotace:
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
BAROKO.
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Jakub Šulc, Adam Andrlík 9.B.   Výstavba : roku 1720/1722  Architekt : Jan Blažej Santini – Aichel  Stavební sloh: Barokní gotika  Zařazen do seznamu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková 7.4.2012 Žďár nad Sázavou Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková 7.4.2012

Seznam uvedených památek Stará radnice Farní kostel sv. Prokopa Kaple sv. Barborky Barokní most Areál zámku Žďár nad Sázavou Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře Sochy Michala Olšiaka

Stará radnice

Stará radnice Pochází ze třetí čtvrtiny 16. století Nachází se v centru města na náměstí Republiky V minulosti se v jejím sklepení nacházely vězeňské cely, uvnitř areálu se rozprostíral dvorek s hospodářskými zvířaty Dříve také některé místnosti využity jako byty pro úředníky a písaře Dnes slouží jako reprezentační budova města a výstavní a obřadní síň

Farní kostel sv. prokopa

Farní kostel sv. prokopa Postaven v gotickém slohu kolem roku 1270 V polovině 16. století prodělal úplnou přestavbu, čímž získal svoji současnou podobu Hlavní oltář v barokním stylu vyroben původně pro kostel pražský Z původního oltáře v boční lodi zachován obraz patrona Návštěvníci mohou nejméně třikrát ročně zadarmo vystoupat na ochoz a prohlédnout si zvonici i s původními zvony

Kaple sv. Barborky

Kaple sv. barborKy Barokní kaple v blízkosti farního kostela sv. Prokopa Vznikla roku 1729 za přičinění žďárského faráře a cisterciáka Ferdinanda Kristla Konečné plány čerpaly ze staršího návrhu Jana Blažeje Santiniho Aichla Sochařská výzdoba oltáře je připisována klášterní dílně Řehoře Thényho V jejích prostorech se konají menší výstavy

Barokní most

Barokní most Kamenný most postaven za opata Henneta namísto původního dřevěného kolem roku 1760 Osazen 8 pískovcovými sochami světců v životní velikosti Směrem k nedalekému zámku to jsou: na pravé straně: sv. Metoděj, sv. Pavel, sv. Vojtěch, sv. Bernard na straně levé: sv. Cyril, sv. Jan, sv. Mikuláš a sv. Benedikt Po rekonstrukci mostu z prvního desetiletí 21. století tyto originály nahrazeny věrnými replikami

Areál zámku žďár nad sáz.

Areál zámku žďár nad sáz. Kamenné základy z roku 1257 Původně první místní klášter, později přebudován na zámecké sídlo Při vstupu po levé straně kostel sv. Markéty V jižním rameni zahrady desetistěnná Studniční kaple s 35 metry hlubokou studnou nyní překrytou mříží V dřívějších konírnách dnes stálá Santiniho expozice Muzeum knihy: stálá expozice Knihovny Národního muzea, údajně největší zařízení tohoto typu ve světě

Poutní kostel sv. jana nepomuckého na zelené hoře

Poutní kostel sv. jana nepomuckého na zelené hoře Vrcholné dílo české barokní gotiky Architektem je Jan Santini Aichl Stavba zahájena v srpnu 1719, vysvěcen již 27. 9. 1722 Symbolika: půdorys pěticípé hvězdy odkazující na 5 ran Kristových i na 5 hvězd na svatozáři mučedníka sv. Jana Nepomuckého Od roku 1994 zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO Nedílnou součástí kostela jsou i jeho ambity

Sochy michala olšiaka

Sochy michala olšiaka Nachází se v nedalekém okolí města Zpodobňují pohádkové postavy Jejich jméno i námět je většinou spjat s místem, kde se nachází Často vyhledávaný cíl výletů nejen rodinami s dětmi Dobrá dostupnost pěšky i na kole Př.: Hraniční kámen u Pilské nádrže, který má symbolizovat nedalekou historickou hranici Čech a Moravy

Přehled soch Název sochy Lokace Mamlas Žďár nad Sázavou Hamroň Hamry nad Sázavou Mamut Kůň s kočárem Hraniční kámen Rak Račín Hroši Škrdlovice

Další informace Pro více informací o Žďáru nad Sázavou můžete navštívit oficiální stránky města: http://www.zdarns.cz/ Případné dotazy ráda zodpovím i osobně na emailové adrese: MTGVenda@seznam.cz

Děkuji za pozornost