Soli nad zlato.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Lipidy.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Halogenidy.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
SOLI RZ
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Příprava, vlastnosti, užití
Názvosloví solí.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Polysacharidy.
VY_32_INOVACE_CH1_16 Uhlík.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Síra.
Příprava, vlastnosti, užití
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
Elektrolýza
Jak vznikají soli.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyslíkaté kyseliny.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
ELEKTROLÝZA.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Významné soli kyslíkatých kyselin
Hydroxidy.
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Elektrolýza. KmTI KmTI.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy.
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Elektrolýza.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Soli nad zlato

„Solné rekordy“ Úkol 1a: Na obrázku 1 jsou zobrazeny nejdůležitější soli. Napiš vzorce kyselin, od nichž se tyto soli odvozují. Úkol 1b: Do kterých skupin patří sůl kamenná, vápenec, skalice modrá? 1 1/ Jsou nejrozšířenější sloučeniny v zemské kůře. 2/ Jsou pro rostliny nejdůležitější zdroj minerálních látek.

Kontrola úkolu 1 1a 1b Druhy solí Vzorec kyseliny Dusičnany HNO3 Křemičitany H2SiO3 Sírany H2SO4 Fosforečnany H3PO4 Chloridy HCl Sulfidy H2S Uhličitany H2CO3 Sůl kamenná – chloridy Vápenec – uhličitany Skalice modrá - sírany

Výskyt některých solí 2 3 Chloridy Uhličitany Sírany Chloridy (NaCl) jsou obsaženy v mořské vodě (průměrně 35g, Mrtvé moře 300g v 1000g vody), uhličitany (CaCO3) ve vápenci, mramoru, křídě nebo travertinu, sírany v sádrovci aj. Úkol 2: a/ Vypočítej procentové složení CaCO3. b/ Kolik % soli obsahuje mořská voda a voda v Mrtvém moři?

Kontrola úkolu 2: a/ 40% vápníku, 12% uhlíku, 48% kyslíku b/ Mořská voda 3,5% Mrtvé moře 30%

Vlastnosti solí Úkol 3: Pozoruj pod lupou soli, sleduj 4 6 7 Chlorid draselný Chlorid amonný → Dusičnan sodný Uhličitan sodný 5 Úkol 3: Pozoruj pod lupou soli, sleduj obrázky, tabulku a pak napiš: Barva solí: Struktura solí: Teplota tání solí: Název soli Teplota tání 0C Chlorid sodný 770,3 Chlorid amonný 340 Dusičnan sodný 307 Uhličitan sodný 851

Kontrola úkolu 3 Barva solí: většinou bílá Struktura solí: krystalická Teplota tání solí: vysoká

Jak vedou soli elektrický proud Anoda + - Katoda Děje na anodě: 2Cl- – 2e → Cl2 Děje na katodě: Cu2+ + 2e- → Cu Cl- Cu2+ Cl- Zavádění el. proudu do CuCl2 (s) Zavádění el. proudu do CuCl2 (aq) Úkol 4: Doplň věty slovy nevedou, měď, kationty, rozpouštějí, chlór, kyseliny, vedou: Mnohé soli se ve vodě ……….. a štěpí na …….. kovu a anionty zbytku ……. . Soli v pevném stavu ……. elektrický proud, ale ….. ho v roztoku (tavenině). Elektrolýzou roztoku CuCl2 vzniká na katodě …, na anodě …. .

Kontrola úkolu 4 Mnohé soli se ve vodě rozpouštějí a štěpí na kationty kovu a anionty zbytku kyselin. Soli v pevném stavu nevedou elektrický proud, ale vedou ho v roztoku (tavenině). Elektrolýzou roztoku CuCl2 vzniká na katodě měď, na anodě chlór.

K čemu jsou soli užitečné Úkol 5: Podle obrázků doplň tabulku v pracovním listě:

Kontrola úkolu 5 Název soli Vzorec soli Použití Síran měďnatý CuSO4 Úprava vody v bazénu Chlorid sodný NaCl Solení silnic Chlorid amonný NH4Cl Náplň monočlánků Uhličitan vápenatý CaCO3 Výroba železa, stavebnictví Křemičitany ------- Keramika, porcelán Dusičnan draselný KNO3 Výbušniny Fosforečnan vápenatý Ca3(PO4)2 Průmyslová hnojiva Uhličitan sodný Na2CO3 Výroba mýdla, výroba skla

Úkol 6: Shrnutí učiva Soli jsou …………… sloučeniny v zemské kůře. Chloridy jsou obsaženy v …… vodě, uhličitany ve ……. nebo mramoru, sírany v…….. . Většina solí má ….. barvu, ………… strukturu, ve vodném roztoku nebo tavenině se štěpí na ….. a vedou ………. proud. Soli mají široké použití. Chlorid sodný se užívá ke konzervaci potravin, …… silnic, uhličitan vápenatý při výrobě …… a ve …………, křemičitany jako součást hlín a jílů při výrobě keramiky a ……… .

Kontrola úkolu 6 Soli jsou nejrozšířenější sloučeniny v zemské kůře. Chloridy jsou obsaženy v mořské vodě, uhličitany ve vápenci nebo mramoru, sírany v sádrovci. Většina solí má bílou barvu, krystalickou strukturu, ve vodném roztoku nebo tavenině se štěpí na ionty a vedou elektrický proud. Soli mají široké použití. Chlorid sodný se užívá ke konzervaci potravin, solení silnic, uhličitan vápenatý při výrobě železa a ve stavebnictví, křemičitany jako součást hlín a jílů při výrobě keramiky a porcelánu.

Ostatní použité obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_sea_newspaper.jpg Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carrara_Marmorbrueche_2004_It-Toskana_1.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: Chlorid_draseln%C3%BD.JPG Obrázek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ammonium_chloride.jpg Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dusi%C4%8Dnan_sodn%C3%BD.JPG Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uhli%C4%8Ditan_sodn%C3%BD.JPG Obrázky na snímku 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schneepflug_Strasse_hinten.jpg Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BaterieR14.jpg Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_The_U.S._Army_-_High_explosives.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Backyardpool.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bleikristall_nachtmann_karaffen.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clabecq_JPG01.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Langlochziegerp.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potter_in_Rabka_04.JPG Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baby-Soap-Tindi-Ringuva.jpg Ostatní použité obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor