VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Částicové složení látek - atom a prvek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj a pole
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Struktura atomů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Model atomu.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Struktura atomu.
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Chemická vazba a výpočty
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_221 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek PředmětChemie.
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Stavba atomu.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
VY_32_INOVACE_03_ VÝPOČET HUSTOTY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Historie elektronového obalu atomu
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Atómy, ich zloženie a štruktúra.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE OBECNÁ CHEMIE ATOM A JEHO HISTORIE VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE HISTORIE ATOMU První představy o atomu pochází z antického Řecka, ve kterém v 5. století př.n.l. Demokritos představil filosofickou teorii, podle které existují velmi malé částice, které označil slovem ATOMOS (ἄΤΟΜΟΣ). Tyto nejmenší částice hmoty jsou dále nedělitelné. Démokritos z Abdér Asi 460-370 př.n.l. Řecký filozof. Procestoval tehdy známý svět. Jeho dílo se nedochovalo, známy pouze citace od Aristotela. Jeho teorie se opírají důsledně o Materialismus. Demokritos dělil poznání na Světlé (pravé) – rozumové a Temné – smyslové. Upřednostňuje sílu duše (odhalení Myšlenkového důkazu) před Materiálními zisky. VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE V 19. století britský chemik J. J. Thomson vypracoval teorii o stavbě látek z atomů. Dle této teorie potvrdil objev, že látky jsou tvořeny těmito částicemi. V jeho díle pokračoval Brit Ernest Rutherford, Který roku 1911 objevil, že atom se skládá z jádra a obalu. Jádro má kladný náboj a částice v něm nazval protony a obal obsahuje záporné nabité částice – elektrony. Poslední částice v atomu – neutrony, které se nachází v jádře atomu – objevil roku 1923 Brit James Chadwick VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE MODEL ATOMU V přírodě se vyskytuje 92 různých druhů atomů (tedy 92 prvků). Atomy se liší jeden od druhého počtem protonů a elektronů. Atomy s neutrony se nazývají izotopy. Atomy s větším počtem protonů byly vyrobeny uměle, ale jejich jádra jsou nestabilní a samovolně se rozpadají. ELEKTRON N- P+ ORBITA JÁDRO S PROTONEM MODEL ATOMU VODÍKU - H VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

A T O M Definice – atom je nejmenší částice hmoty, která se dále v chemii nedělí. ATOM se skládá z jádra a obalu V JÁDRU se nachází kladně nabité částice - protony (p+) a - neutrony (n0) V OBALU se nachází záporně nabité částice (e-) PROTON JE 1836 KRÁT HMOTNĚJŠÍ NEŽ ELEKTRON VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE ZDROJE Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=atom&ex=2#ai:MC900391206| Snímek č. 2: - nez autora, Wikimedia Commons,volné dílo [17.3.2006] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Democritus2.jpg Snímek č. 3: Stahlstich, Wikimedia Commons, volné dílo [2.7.2006] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/JJ_Thomson.jpg - neznámý, Wikimedia Commons, volné dílo [20.3.2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Ernest_Rutherford.jpg - neznámý, Wikimedia Commons, volné dílo [11.8.2007] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Chadwick.jpg VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE