Návrh parkování Návrh zastávek MHD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Legislativní rámce DvK v Č R 9. konferencia SPA - „Parkovanie v mestách“ 12. – Tatranské Matliare.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
VODOROVNÉ ÚČINKY VOZIDEL NA VOZOVKU
Víceúčelové pruhy (Advisory cycle lane)
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
ČSN Odstavné a parkovací plochy silničních vozidel,
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Bezpečné cesty do školy
Návrh parametrů kontejnerového překladiště
Uzavírky silnic II/476 a I/11
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Zklidňování komunikací v městské části Praha 18 - Letňany
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Charakteristické znaky MHD
Dopravní charakteristiky
Dopravní a liniové stavby
Směrový a výškový návrh trasy komunikace
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
Bezpečná cesta do školy ZŠ Meteorologická.
typologie obytné stavby 6. přednáška RODINNÉ DOMY I.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
D O P R A V A.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Dopravní a liniové stavby
Opatření ke zklidňování na místních komunikacích
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Dopravní a liniové stavby Bezpečnostní zařízení
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Železniční doprava Základní pojmy
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
stůj, dej přednost v jízdě
Trasování lesních cest
Název Dopravní výchova - značky
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Doprava v klídku.
B EZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY FZŠ Táborská Praha 4. Výsledky školního mapování Rozdáno/ vráceno dotazníků: 321/ % návratnost Mapování proběhlo v termínu:
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
zásady navrhování dopravních – silničních staveb
Úvod do pozemních komunikací
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 1 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Zastávky hromadné dopravy. 1.Hlavní trendy úprav Autobusové zastávky  ústup od zastávkových zálivů  spíše zastávky na jízdním pruhu (lze u dvoupruhové.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_05_17_dopravní značky 1.
D O P R A V A. DOPRAVNÍ SYSTÉMY MIMO MĚSTA meziměstská a mezinárodní dopravní spojení,... UVNITŘ MĚST (městský dopravní systém) – v zastavěném i nezastavěném.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Sdružený tramvajový a autobusový pás | Novotný, Javořík, Kočárková | Czechbus 2015, Praha Sdružený tramvajový a autobusový pás návrh nového skladebního.
Podněty z portálu Chodím Olomoucí
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Navrhování tunelových staveb
NeRiskuj.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
Opatření ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu v kraji
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

Návrh parkování Návrh zastávek MHD

Obecně: Parkování je umístění vozidla mimo jízdní pruhy komunikace ·    parkování krátkodobé – do 2 hodin trvání ·    parkování dlouhodobé – nad 2 hodiny trvání Odstavování značí umístění vozidla mimo jízdní pruhy komunikace po dobu, kdy se vozidlo nepoužívá Stání představuje plochu sloužící k odstavení (odstavné stání) nebo parkování (parkovací stání) vozidla (včetně nezbytných vzdáleností kolem něho) velikost stání závisí na půdorysných rozměrech vozidla zvětšených o: –   nejmenší dovolené vzdálenosti vozidla od hranic plochy –   poloviční hodnoty od sousedních vozidel

Parkování ve vztahu k přilehlé komunikaci

Odstupy od pevných překážek a odstupy mezi vozidly

PODÉLNÉ STÁNÍ

KOLMÉ / ŠIKMÉ STÁNÍ

KOLMÉ / ŠIKMÉ STÁNÍ

STÁNÍ PRO OSOBY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU

Minimální a doporučené poloměry pro osobní auta Vnější obruba - R min = 8 m (6,2 m) Vnitřní obruba - R min = 4 m (3,1 m) Stání pro taxi - vyřešit jako podélné stání podél komunikace jdoucí v blízkosti nádražní budovy (možno řešit v rámci autobusového nádraží). - počet stání min. 5

Příklady uspořádání stání

Příklady uspořádání stání

Zastávky MHD 1. Autobusové zastávky minimální vzdálenost zastávek je 500 m délka nástupní hrany L závisí počtu linek a typu autobusu, který na lince jezdí. L = 12 m … 1 autobus (1 linka) L = 25 m … 2 autobusy (2 linky) 2,5

Autobusový záliv autobusový záliv zřizujeme na komunikacích kategorie B Příklad autobusového zálivu

Oddělený autobusový záliv oddělený autobusový záliv zřizujeme na komunikacích kategorie B. Příklad odděleného autobusového zálivu:

Minimální vzdálenost přechodu od zastávky - hodnota D je závislá na kategorii komunikace D = 5 … komunikace C D = 10 – 15 m … komunikace B - tato veličina má souvislost s dodržením rozhledových poměrů a dostatečnou vzdáleností pro zastavení.

Hodnota Dz je taková, aby řidič měl dostatek času bezpečně zastavit ve chvíli, kdy spatří chodce, který vstupuje na přechod pro chodce.

Zastávky nelze zřídit - stojící bus nesmí zakrývat SSZ, svislé dopravní značení, vjezdy do objektů, parkovišť atd.; - v křižovatce a jejím rozhledovém poli; - ve vzdálenosti menší než 30 m před a za jinou bus zastávkou v protisměru na směrově rozdělené komunikaci a nejsou-li zastávky v zastávkových pruzích nebo zálivech.

Tramvajové ostrůvky 2. Tramvajové zastávky Stejně jako u autobusových zastávek existuje i u tramvajových mnoho variant řešení. Záleží především na kategorii komunikace a umístění tramvaje v komunikaci. Délka tramvajového ostrůvku (nástupiště) L je < 37, 65 >m. Tramvajové ostrůvky Navrhujeme v místech, kde tramvaj není na zvýšeném tramvajovém pásu a je vedena uprostřed komunikace.

Zvýšený tramvajový pás Navrhujeme v místech, kde je tramvaj umístěna na zvýšeném tramvajovém pásu a je vedena uprostřed komunikace. V případě, že v rámci nástupiště navrhujeme podchod, pak šířka nástupního ostrůvku musí být minimálně 3 m.

Vyznačení vodorovným značením Na úzké obslužné komunikaci je možno vyznačit zastávku pouze vodorovným dopravním značením. V takovém případě může dojít i k částečnému nebo úplnému pojíždění tramvajového pásu. K nástupu do tramvaje dochází z chodníku a podle pravidel silničního provozu je v případě zastavení tramvaje povinen zastavit za tramvají řidič osobního vozidla.

Zastávky nelze zřídit - blíže než 30 m před křižovatkou (měřeno od zastávkového sloupku); - blíže než 35 m za křižovatkou; - na vnější straně směrového oblouku s poloměrem menším než 300 m (kromě konečných zastávek); - na kolejových výhybnách či křižovatkách.

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek

Další příklady uspořádání zastávek