1 Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ing. Jiří Paroubek předseda strany LEV 21 a lídr strany LEV 21.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
KDU-ČSL 1 Financování politických stran a regulace politických kampaní Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL.
Občanská výchova 9. ročník
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
1. Ideologie strany Jiří Krutílek předseda strany Věci veřejně Vyškov.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Vypracoval: Štěpán Bill
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Penzijní fondy v rámci důchodové reformy Mojmír Boucník Viceprezident Asociace penzijních fondů.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Vnější dimenze energetické politiky EU
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
Kritické situace v PS ČR
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Jižní Kavkaz a EU Michal Thim Praha Angažmá EU v regionu  Program TACIS  344,4 z mil. € ( )  „velké“ rozšíření EU (2004) 
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Politické systémy světa
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Československo po 2. světové válce
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Hledáme zodpovědné politiky „s gulemi“
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Východní Afrika.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Transkript prezentace:

1 Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ing. Jiří Paroubek předseda strany LEV 21 a lídr strany LEV 21 do Evropského parlamentu Ukrajina se může stát základním problémem Evropské unie ve volebním období EP 2014–2019

Úvod • Nechceme řešit všechny peripetie dění na Ukrajině, tak jak k nim došlo od odmítnutí podpisu asociační smlouvy mezi Ukrajinou a EU prezidentem Janukovyčem až do jeho vyhnání z prezidentského úřadu. • Ukazuje se obrovský rozpor mezi západní částí Ukrajiny a její východní a jižní, spíše ruskojazyčnou částí. • Převrat uskutečněný na Ukrajině znamená přesun této země do zájmové sféry Západu. • Reálpolitický manévr Ruska po převratu na Ukrajině – anexe Krymu, popravdě převážně ruskojazyčného území, Ruskou federací (strategický význam Krymu z hlediska tzv. Černomořské – spíše Středomořské – flotily Ruska).

Krize na Ukrajině • Ukrajina je již za prahem občanské války, pokud ta se rozhoří v plném měřítku, bude znamenat velký problém pro celou EU, a tedy i pro ČR (většina dodávek plynu a ropy do EU z Ruska jde právě přes Ukrajinu – hrozí přerušení jejich dodávek; hrozí masový exodus ukrajinského obyvatelstva do západní Evropy).

Co by podle nás mělo přinést řešení této vážné krize: • volby nového prezidenta a parlamentu Ukrajiny, což bude znamenat ukončení činnosti nelegitimní vlády a prezidenta • důsledná demokratizace země, omezení vlivu oligarchů zejména na politický život země (pokud se tak nestane, pak jakákoliv ekonomická pomoc EU zmizí v tenatech korupce a nepomůže ukrajinskému lidu) • zastavení zjevného rozkladu státního aparátu země.

Proč je otázka Ukrajiny pro EU otázkou strategickou? • Přesun Ukrajiny do zájmové sféry Západu bude znamenat dříve či později převzetí účtů této země Západem, resp. EU. • USA, jak známo, posílají Ukrajině ekonomickou pomoc v rozsahu 50 mil. USD. • Sanace státních financí Ukrajiny, země na hranici bankrotu, si vyžádá podle odborných odhadů nejméně 80 mld. USD, to je 1,6 bilionu korun.

Proč je otázka Ukrajiny pro EU otázkou strategickou? • Je jisté, že Ukrajina není schopna si pomoci sama. • Takže tím plátcem dluhů a nákladů připojení mohou být jedině státy EU. Odhaduji podíl ČR na této sanaci ze strany EU na dvacetinu, tj. cca 80 mld. Kč (během příštích řekněme 10 let). • Ukrajina dluží Rusku za plyn v současné době cca 70 mld. Kč – není je schopna zaplatit. • Kyjevská vláda, ta současná, a zejména ta budoucí, bude muset – pokud bude chtít upevnit svou pozici – přinést občanům své země nějakou alternativu vztahům k Rusku. • A tou alternativou je připojení k EU v nějakém reálném čase.

Kolik to bude stát? • Odhady výdajů připojení Ukrajiny (změna norem; modernizace a výstavba potřebné infrastruktury; modernizace všeho od státní správy, průmyslu, prostě všeho), které by ji přiblížily úrovni evropských zemí na západ od ní, se pohybují od 160 až 300 mld. eur, tedy nejméně astronomické 4 biliony až 8 bilionů korun. • Budu pro zjednodušení vycházet z té nižší úrovně 4 biliony korun. Bude-li ČR hradit dvacetinu nákladů celé EU, bude to 200 mld. Kč, které zaplatí občané ČR. • V tom prvém případě by každý český občan zaplatil cca Kč, v tom druhém případě cca Kč.

Zaplatíme to my?! • Nechápu jediný důvod, proč by tyto sumy měli čeští občané a potažmo občané zemí EU platit. • Nepochybuji, že by významnou část eventuální finanční pomoci Ukrajině rozchvátili ukrajinští oligarchové. • Budeme-li po volbách zastoupeni v EP, budeme prosazovat velmi střídmý finanční přístup. Chtějí-li Američané mít Ukrajinu v zájmové sféře Západu, ať si to zaplatí sami.