Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Příjmy do rodinného rozpočtu
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2015: Rozpor mezi čísly a sliby Miroslav Kalousek.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Reforma veřejných financí Reforma veřejných financí 2007.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Pojistné na sociální zabezpečení Zákon č. 589/1992 Sb.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
TK ministra obrany Pomoc AČR při povodních Jihočeský kraj 24 osob Jihočeský kraj 24 osob Moravskoslezský kraj 197 osob Moravskoslezský kraj 197.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Financování kapitol státního rozpočtu II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sazby jsou ovšem to jediné, co je shodné. Rozdílný je vyměřovací základ. U zaměstnanců jím je hrubá mzda. U OSVČ je to letos 45 %, v příštím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Hospodaření obcí v roce 2016
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992

Nečasova a Kubova vyjádření jsou demagogická a pokrytecká, vláda si problém sama uvědomuje • Miroslav Kalousek, ministr financí a hlavní ekonom současné vlády, ČTK, : • Inkaso daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti dosáhlo 81,7 miliardy Kč, inkaso daně z příjmů fyzických osob placené na základě přiznání 1,7 miliardy Kč. • Nepoměr mezi odvody zaměstnanců a živnostníků považuje Kalousek za dlouhodobě neudržitelný a neobhajitelný. • „S napětím očekáváme, jak zpřísnění (výdajových) paušálů ovlivní tento poměr, nicméně stále to pokládám za velký problém," poznamenal.

Rozdíly v daňových odvodech jsou nepřiměřené • Inkaso daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti: 81,7 miliardy Kč • Počet zaměstnanců:3,5 milionu • Průměrná odvedená daň: Kč / osobu • Inkaso daně z příjmů fyzických osob placené na základě přiznání: 1,7 miliardy Kč • Počet živnostníků:cca 950 tisíc • Průměrná odvedená daň:1 789 Kč / osobu

Obdobný problém je i u sociálního a zdravotního pojištění • OSVČ na zdravotní pojištění v roce 2011 platil Kč a zaměstnanec Kč při stejném rozsahu poskytované zdravotní péče. • OSVČ na sociální pojištění v roce 2011 platil Kč a zaměstnanec Kč

Kategoricky popírám, že jsem hovořil o živnostnících jako parazitech. Měl jsem na mysli výhradně nepoměr daňových příjmů mezi jednotlivými kategoriemi osob • Zvýhodnění živnostníků vůči zaměstnancům je v ČR nadstandardní: Živnostník s příjmem s ročním příjmem 360 tis. Kč • Česká republikaodvod Kč12,6% příjmu • Německoodvod Kč44% příjmu • Maďarskoodvod Kč54% příjmu Oficiální údaje MF ČR

Daňová politika vlády je katastrofální • Vládní příjmy byly v roce 2011 oproti plánu nižší o 42,6 mld. Kč • Splnění schodku státního rozpočtu je pak dosaženo pouze za cenu seškrtání výdajů • Výsledkem je obětování hospodářského růstu, přiškrcení ekonomiky a její celkový propad

Návrhy sociální demokracie k živnostníkům • Konkrétní plán představí ČSSD do letních prázdnin • ČSSD respektuje potřebu výhodnějších podmínek pro živnostníky než pro zaměstnance vzhledem k rizikům podnikání a nižší sociální ochraně • Představa ČSSD pro živnostníky bude i nadále vysoce konkurenční ve srovnání s okolními zeměmi