zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Úhradové systémy zdravotnických prostředků v různých zemích SK, HU, GB, F, SE.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Generická preskripce a pozitivní listy
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
LÉKOVÁ POLITIKA A PŘÍPADNÉ ZMĚNY POHLEDEM PLÁTCE VZP ČR.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Tlak na snižování cen léků Spolupráce VZP a SÚKL
Právo a léčba kmenovými buňkami (shrnutí témat)
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Setkání regionálních výrobců
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Školení kódování podle MKN-10
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - update 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR Petr Honěk Odbor léčiv a zdravotnických prostředků 22.3.2013

Témata prezentace Pohled VZP na kategorie zdravotnických prostředků v Úhradovém katalogu Problém nerealistických cen zdravotnických prostředků v Úhradovém katalogu VZP – ZP Kategorie zdravotnických prostředků (de lege ferenda) vs. současný zákon 48/1997 Sb. Úhradový katalog VZP – ZP a budoucnost Zahraniční cenové/úhradové reference Slevové soutěže , pozitivní listy zdravotnických prostředků – plátci

Kategorie ZP v úhradovém katalogu Výchozí stanoviska: Kategorie obsahují ZP s obdobným léčebným (terapeutickým) účinkem pro obdobnou skupinu pacientů s dg. či postižením Úhrada prostředků v takové skupině potom ex lege na úrovni ekonomicky nejméně náročné varianty (ENNV) Vydefinování minimálních požadavků na zdravotnický prostředek v konkrétní skupině Vytvoření nové skupiny s „premium“ úhradou „ospravedlnění“ vyšších nákladů lepšími výsledky (outcomes) léčby Vydefinování subpopulace pacientů, která bude ze ZP s vyšší úhradou profitovat

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – nerealistické ceny a cenový rozptyl Problém nerealistických cen a cenového rozptylu zdravotnických prostředků (ZP) v Úhradovém katalogu VZP – ZP Existuje prakticky ve VŠECH skupinách zdravotnických prostředků Cenově manifestován zejména u zdravotnických prostředků hrazených v rámci DRG. Popis: nakupující vyžaduje zpětné plnění (různé formy) zpravidla v rozsahu rozdílu výše úhrady v Úhradovém katalogu VZP – ZP (MAX) a skutečné ceny. Dochází tak k duplicitnímu financování zdravotnických prostředků Ze strany plátce v rámci DRG Zpětné plnění od dodavatele

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – nerealistické ceny Problém nerealistických cen zdravotnických prostředků (ZP) v Úhradovém katalogu VZP – ZP Možné způsoby řešení: Cenový rozptyl - postupné srovnání úhrad na ENNV V oblasti DRG: ? Zavedení kategorií terapeuticky zaměnitelných ZP a zreálnění cen a úhrad dle kategorií v Úhradovém katalogu VZP – ZP ? Neuvádění úhrad v Úhradovém katalogu VZP – ZP u ZP hrazených v rámci DRG ? …….

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – KATEGORIE Kategorie zdravotnických prostředků (de lege ferenda) vs. současný zákon 48/1997 Sb. Postupné zavádění kategorií uvedených v návrhu Zákona o zdravotnických prostředcích s předpokládanou účinností od 1. 1. 2014 Nastavení úhrad však musí plně respektovat aktuálně platnou legislativu – zákon 48/1997 Sb. (nelze aplikovat de lege ferenda) Příklady realizovaných skupin: Jednodílné stomické systémy, sáčky dvoudílných stomických systémů Inzulínové pumpy Příklady připravovaných skupin: Inkontinenční pomůcky

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – ČÍSELNÍK Úhradový katalog VZP – ZP a budoucnost Úhradový katalog VZP – ZP bude jako nástroj pro hromadné zprostředkování úhrad zdravotnických prostředků fungovat i nadále (tzn. i při účinnosti nového Zákona o zdravotnických prostředcích). Po schválení nového Zákona o ZP budou dodavatelé/výrobci vyzváni veřejným oznámením na www.vzp.cz k zakategorizování dodávaného sortimentu do kategorií dle Zákona (předpokládáno ve 3. – 4. Q 2013). Zařazování nových ZP na poukaz do Úhradového katalogu VZP – ZP bude postupně utlumeno, agendu přebírá SÚKL (Předpokládáno v průběhu r. 2014). Aktuální informace budou na www.vzp.cz

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – REFERENCE Zahraniční cenové/úhradové reference Požadavek (bod 13): Písemné potvrzení od zahraničního plátce zdravotní péče či potvrzení státní autority stanovující úhradu každého ZP uvedeného v žádosti alespoň ze 2 členských států Evropské unie, s výjimkou Bulharska, České republiky, Estonska, Lucemburska, Německa, Rakouska, Rumunska, Kypru a Malty, prokazující výši úhrady/ceny předmětných ZP v těchto zemích – český úředně ověřený překlad (nelze akceptovat čestné prohlášení od výrobce). Akceptováno bude i uvedení výše úhrady/ceny konkrétního ZP z veřejně dostupného zdroje doplněné o přímý odkaz na zdroj takovýchto informací. V případě, kdy nejsou ZP zařazeny do systému úhrad v žádné z požadovaných zemí EU, žadatel tuto skutečnost doloží čestným prohlášením výrobce či jeho zplnomocněného zástupce pro EU. Jsme otevřeni návrhům ze strany průmyslu jak lze jiným způsobem získat cenovou/úhradovou referenci.

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY – výhled do budoucna Slevové soutěže , pozitivní listy zdravotnických prostředků – plátci VZP před prostým snižováním cen zdravotnických prostředků preferuje slevové soutěže pro jednotlivé plátce a „pozitivní listy“ na vysoutěžené zdravotnické prostředky. Výhody: Zabránění paralelnímu obchodu (reexportu) Diferenciace produktových nabídek zdravotních pojišťoven

ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY DĚKUJI ZA POZORNOST