CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
HANDI JOBS, občanské sdružení
TyfloCentrum ČR, obecně prospěšná společnost
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Terénní sociální práce
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
Činnost Bílého kruhu bezpečí, o.s. Péče o zvlášť zranitelné oběti trestné činnosti Bc. Irena Sedláčková Projekt „KRUH bezpečí zvlášť zranitelným obětem.
Ing. Stanislava Správková
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Členění území naší vlasti
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Členění území naší vlasti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Jitka Tomečková Michaela Trněná.  Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
 Česká republika je rozdělena do 14 krajů.  V čele kraje stojí hejtman.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
MUDr. František Schneiberg
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ing. Stanislava Správková
Členění území naší vlasti
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
SONS: sdružuje osoby s různém stupněm zrakového postižení od 15 let věku, jejich rodinné příslušníky nebo osoby bez zrakového postižení, které spolku.
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých Tyfloservis o.p.s.
Transkript prezentace:

CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR)

O SONS ČR SONS ČR hájí a prosazuje zájmy zrakově postižených v ČR. Sdružuje více než 10.000 členů. Navazuje na tradici domácího hnutí nevidomých. Je členem Světové a Evropské organizace nevidomých. Založila obecně prospěšné společnosti: Tyfloservis, Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko Dědina a TyfloCentra – společnosti s krajskou působností.

Služby a projekty Prostřednictvím svých oblastních odboček (celkem 75) vyhledává a kontaktuje zrakově postižené. Realizuje projekty zaměřené na zlepšení zaměstnanosti, usnadnění přístupu k informacím, odstraňování bariér a mnohé další služby pro nevidomé a slabozraké. Ověřuje nové formy pomoci těžce zrakově postiženým občanům včetně popularizace a osvětlování problematiky zrakového postižení.

Pracoviště Centrum odstraňování bariér Navigační centrum Redakce časopisu Zora Digitalizace textů a knihovna digitálních dokumentů Tyflokabinet – výuka práce s výpočetní technikou, vybavenou speciálním softwarem pro nevidomé a slabozraké Středisko výcviku vodicích psů Střediska integračních aktivit (síť pracovišť po celé ČR)

Významné akce Bílá pastelka slavnostní koncert SONS ČR Mezinárodní soutěž hudebních interpretů Tyfloart Dny umění nevidomých na Moravě dovednostní soutěže pro nevidomé (např. čtení a psaní v Braillově písmu)

O BÍLÉ PASTELCE Bílá pastelka je veřejná celorepubliková sbírka na podporu služeb pro nevidomé. Koná se každoročně u příležitosti Dne bílé hole (15. října), který se celosvětově připomíná od roku 1964. Bílá pastelka: symbol neviditelných linií pravidelná záštita významných osobností

O BÍLÉ PASTELCE Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Hlavním spolupořadatelem je Tyfloservis, o.p.s. Spolupořadateli v regionech jsou TyfloCentra – obecně prospěšné společností s krajskou působností.

O TYFLOSERVISU terénní a ambulantní rehabilitace dospělých nevidomých a slabozrakých osob (chůze s bílou holí, Braillovo písmo, sebeobslužné dovednosti, psaní na klávesnici PC, nácvik vlastnoručního podpisu, práce s pomůckami) sociální pracovníci, instruktoři rehabilitace, zrakoví terapeuti středisko v každém krajském městě služby osobám se zrakovým postižením poskytovány zdarma v této formě a rozsahu jediná služba v ČR

■ Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. ■ O TYFLOCENTRECH TyfloCentra jsou samostatné obecně prospěšné společnosti. V krajích, kde působí, poskytují sociální služby zrakově postiženým podle Zákona č. 108/2006 Sb.: - odborné sociální poradenství, - průvodcovské a předčitatelské služby, - sociálně aktivizační služby, - sociální rehabilitaci pro zrakově postižené, Svým klientům poskytují další služby, například podporu pracovního uplatnění zrakově postižených. ■ TyfloCentrum Brno, o.p.s. ■ TyfloCentrum Hradec králové, o.p.s. ■ TyfloCentrum Jihlava, o.p.s. ■ ■ TyfloCentrum Karlovy Vary, o.p.s. ■ TyfloCentrum Liberec, o.p.s. ■ TyfloCentrum Olomouc, o.p.s. ■ ■ TyfloCentrum Ostrava, o.p.s. ■ TyfloCentrum Pardubice, o.p.s. ■ TyfloCentrum Plzeň, o.p.s. ■ ■ TyfloCentrum Praha, o.p.s. ■ TyfloCentrum Ústí nad Labem, o.p.s. ■ TyfloCentrum Zlín, o.p.s. ■ ■ Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. ■

Z historie sbírky 1. ročník: v roce 2000 Do roku 2011 se zapojilo více než 26 000 dobrovolníků. Prodalo se přes 2 400 000 ks pastelek. Celkem vybráno přes 40 000 000,- Kč. Sbírka probíhá ve více než dvou stovkách měst a obcí.

Využití výnosu O rozdělení výnosu rozhoduje Republiková rada SONS ve vnitřním grantovém řízení. Převážná část prostředků jde na krytí celorepublikových projektů. Přibližně 1/3 zůstává v regionech na místní projekty.

V roce 2011 podporujeme: Celorepublikové projekty: Projekty místní: Sociálně-právní poradenství Vydávání časopisu pro nevidomé Zora Knihovna digitálních dokumentů Sociální rehabilitace (výuka prostorové orientace, výuka Braillova písma, nácvik péče o sebe a o svou domácnost apod.) Rehabilitace zraku (pomoc při výběru optických a optoelektronických pomůcek)   Projekty místní: - Podpora pracovního uplatnění - Výuka práce na PC - Aktivizační programy

Bílá pastelka 2011 více než 3000 prodejců ve více než 200 městech pastelek v prodeji – 150 000 ks

Propagace TV spot radio spot plakáty, tiskový materiál webová prezentace

Pro sponzory informační materiál: 150 000 ks plakáty A2, A3, A4 v hromadné dopravě a na nádražích inzerát v celostátním deníku inzerát v partnerských časopisech (Listy hl. m. Prahy, Houser, Metro…) webové stránky sbírky: (www.bilapastelka.cz) webové stránky partnerů sbírky

Podrobné informace www.bilapastelka.cz www.sons.cz

CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR