Astronomické jednotky délky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Matematika a její využití v geografii
Planeta Uran.
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZEMĚ A VESMÍR.
Modrá planeta Země.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Zápis čísla v desítkové soustavě
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Fyzikální veličiny a jednotky
Př_164_Geologie_Vznik a stavba vesmíru
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Registrační číslo projektu
Plný warp, pane Tuvoku!.
Stavové veličiny hvězd
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
ASTROFYZIKA.
3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI
Pohyby Země a jejich důsledky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Digitální učební materiál
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
VESMÍR.
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Sluneční soustava.
Vesmír.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
MATEMATIKA Mocniny v praxi. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Délka Základní jednotkou je metr (značka „m“). 1 metr je délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Planetky – „malé planety“
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Astronomické jednotky délky
VESMÍR.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Co je pohyb?.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Astronomické jednotky délky Jan Koniarik © 2010

Nejčastěji používané jednotky Astronomická jednotka Poloměr Slunce Světelný rok Parsek

Astronomická jednotka Značka jednotky: AU (astronomical unit) Definice: Původně byla astronomická jednotka definována jako střední vzdálenost Země od Slunce. Kvůli vyšší přesnosti Mezinárodní astronomická unie (IAU) přijala novou definici, podle které je AU délka poloměru nerušené oběžné kruhové dráhy tělesa se zanedbatelnou hmotností, pohybujícího se okolo Slunce rychlostí 0,017 202 098 950 radiánů za den (86 400 s). Důvodem k tomu je rapidní zpřesnění výpočtů, vysvětlení* Vzhledem k tomu, že hmotnost Slunce se pomalu snižuje, astronomická jednotka se velice pomalu zkracuje (zhruba o jeden centimetr ročně) 1 AU = 149 597 870,691 ± 0,030 km *tato definice váže délku astronomické jednotky s gravitačním parametrem Slunce (hmotnost). To zajišťuje, že pokud se při výpočtech používají jako jednotky hmotnost Slunce a astronomická jednotka (namísto kilogramů a metrů), není potřeba dosazovat hmotnost Slunce (resp. hodnotu gravitačního parametru), která totiž není známa s tak vysokou přesností jako některé další údaje.

Příklady AU Vzdálenost Země od Slunce je 1,00 ± 0,02 AU. Měsíc obíhá kolem Země ve vzdálenosti 0,0026 ± 0,0001 AU. Mars je od Slunce vzdálen 1,52 ± 0,14 AU. Nejvzdálenější člověkem vyrobené těleso, sonda Voyager 1, bylo 31. prosince 2007 ve vzdálenosti 104,93 AU od Slunce. Nejbližší hvězda (po Slunci), Proxima Centauri, se nachází přibližně ve vzdálenosti 268 000 AU. Vzdálenost Slunce od středu Galaxie je přibližně 1,7 · 109 AU. Velikost viditelného vesmíru je asi 8,66 · 1014 AU.

Poloměr Slunce Poloměr Slunce je jednotka délky používaná v astronomii na vyjádření velikosti hvězd a větších objektů, například galaxií.

Světelný rok Značka jednotky: ly (light year) Jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden juliánský rok. Ze známé rychlosti světla c lze spočítat, že: Světelný rok není jednotkou času. Používá se pro vyjadřování vzdálenosti v astronomii, pro názornost především v populární literatuře, např. pro popis vzdálenosti hvězd. V odborné literatuře se dává přednost o něco větší jednotce parsek. 63 241 AU ≈ 1 ly Dále se používají obdobné menší jednotky: světelná sekunda, světelná minuta apod. Tyto jednotky udávají vzdálenost, kterou světlo urazí za 1 sekundu, minutu apod. Můžeme používat I předpony pro jednotku: m, tj kly (1 000 ly) Mly( 1 000 000 ly).

Parsek Značka jednotky: pc (parallax second) používaná hlavně v odborné literatuře v astronomii. Jeden parsek je vzdálenost, z níž má 1 astronomická jednotka (1 AU) úhlový rozměr jedné vteřiny. V praxi se pro vyjadřování větších vzdáleností běžně používají násobky této jednotky, a to kiloparsek a megaparsek.

Děkuju za pozornost Jan Koniarik © 2010