K novověké filosofii 16.–17. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
I. Osvícenský absolutismus
Metody zkoumání ekonomických jevů
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Noetická filozofie 17. a 18. století
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Osvícenství.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
RENÉ DESCARTES OB21-VVP-HUM-JOH-L
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Filozofie empirismu, racionalismu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Dějiny logiky II. přednáška č. 3 a 4
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ROZDILY_MEZI_VYCHODNI_A_ZAPADNI _FILOZOFII_04 Název školyStřední.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 3 Empirismus, solipsismus a skepticismus.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Platón & „objektivní idealismus“
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Osvícenství v literatuře
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
K novověké filosofii 16.–17. století
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Základní filozofické otázky
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Člověk a příroda Fyzika.
Francouzský materialismus I
Empirismus, racionalismus a experiment
Transkript prezentace:

K novověké filosofii 16.–17. století Zuzana Svobodová

Francis Bacon (1561–1626) základ poznání ve zkušenosti (empirie, praxe) „Vědění je moc“ / scientia est potentia, věda→technika →průmyslový rozvoj. Posláním vědy je rozšiřovat panství čl nad přírodou. „Nová Atlantida“ – aluze na Platóna, ideální společnost řízená učenci „Novum Organon / Nové organon“ – aluze na Aristotela, o předpokladech poznání – indukce, zkušenost Idoly – překážky – předsudky (chyby v myšlení): Idoly jeskyně Idoly kmene Idoly tržiště Idoly divadla

metoda indukce od dílčích poznatků k závěru, analýza více případů, z toho zobecnění – obecně platný závěr problém: nikdy není možné prozkoumat všechny případy (1 může zpochybnit dříve platný závěr) → indukce má jen určitou pravdivostní hodnotu, jde o pravděpodobnost forma poznání a posteriori – po zkušenosti, je na ní závislá (x a priori / předem – nezávislá na zkušenosti, typické pro matematiku, dedukci) Nové organon F. Bacona (1620): nikoli k pravděpodobnosti, ale k vědecké pravdě je možné dospět porovnáváním tří tabulek: tabulka případů, v nichž k jevu došlo; tabulka případů, v nichž k jevu nedošlo; tabulka stupňů, kdy se jev uskutečnil jen částečně. (kritika: K. Popper, B. Russel – př. induktivista při volném pádu z mrakodrapu až do prvního patra: „všechno je v pořádku“)

Thomas Hobbes (1583–1645) teorie společenské smlouvy (stát výsledkem „kolektivní smlouvy“ – kompromis mezi sobectvím a násilím) mechanistický materialismus neomezená moc státu Leviathan neboli O podstatě, zřízení a moci státu církevního a občanského „Leviatan“ → absolutismus mysl jako výpočetní systém, stroj, který schopen pracovat se slovy prostřednictvím aritmetických operací (matematika s čísly, mysl s pojmy): zvíře + intelekt = člověk člověk - intelekt = zvíře považován za předchůdce kybernetické vědy

Od renesance k racionalismu renesance: přírodně-estetická harmonie novověk: racionálně-logická zákonitost téma: člověk – rozum – dějiny redukcionismus – materialistický monismus (vše je hmota a její pohyb, mechanika, přírodovědné zjednodušování člověka i světa) „Věk náboženství a filosofie ustoupil století vědy!“ (d´Alembert, 1717-1783´, Úvod do:) Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel / d´Alembert, Denis Diderot (List o slepcích k ponaučení vidoucích), Voltaire

René Descartes (Cartesius, 1596–1650) neduživý, vychován jezuity, „vojenský turista“, „vzešlo mi světlo zázračného pochopení“ → pouť do Lorety, uchýlí se do Holandska, později u švédské královny. Rozprava o metodě snaha přenést exaktní matematickou metodu do filosofie Meditace o první filosofii – obraz světa Co když nás Bůh klame? Dubito / cogito, ergo sum – základ v „já“ subjekt-objektové vnímání světa dualismus ducha a těla – omezené substance neomezená substance: Bůh, čirá pravda