[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY www.nebezpecneleky.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Jištění kvality technologických procesů
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Není značka jako značka
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Generální ředitelství cel
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana osobních údajů v České republice
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
OSTRAVA Legislativní předpisy k Nařízení o dřevu.
Úvod do výuky lékárenství
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Generická preskripce a pozitivní listy
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
3.ročník technické lyceum
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Poznatky z kontrol agentur práce
Novela veterinárního zákona
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY

[ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv ÚMYSLNÉ, PODVODNÉ či NESPRÁVNÉ OZNAČENÍ PRAVOSTI, ÚČINNOSTI nebo PŮVODU léčivého přípravku, SLOŽENÍ ODLIŠNÉ od DEKLAROVANÉHO na obalu přípravky s neadekvátním množstvím léčivé látky přípravky s nesprávnou léčivou látkou přípravky se správným množstvím léčivé látky, se špatným názvem výrobce nebo země výrobce uvedené na obalu, či s dalšími pozměněnými identifikačními údaji, jako např. číslo šarže, datum exspirace apod. Obal padělků je většinou neúplný, nesprávný a zpravidla napodobuje jiné léčivo PADĚLKY LÉČIV

[ 3 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Výrobek, který není registrován a určen k prodeji na českém trhu, ačkoliv odpovídá svým složením, totožností i názvem registrovaným výrobkům v jiné zemi mimo Evropskou unii. Přípravek, který je sice prezentován jako lék, avšak nesplňuje stanovené požadavky a tudíž jeho léčivé účinky nejsou deklarované, případně nemá jasně definovaný statut. Vyráběny za nesprávných výrobních podmínek Uchovávány a distribuovány za nesprávných teplotních podmínek, které ovlivňují kvalitu přípravku NELEGÁLNÍ LÉČIVA

[ 4 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv Policie ČR – Národní protidrogová centrála Celní správa Státní zemědělská a potravinářská inspekce Úřad průmyslového vlastnictví Farmaceutický průmysl Lékařská a lékárnická obec Pacientské organizace Sdružení obrany spotřebitelů Klíčoví hráči v boji proti padělkům a nelegálním lékům

[ 5 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv Aktivně monitoruje a řeší případy výskytu padělků a nelegálních přípravků v legálním distribučním řetězci i na černém trhu (vyhledávání nelegálních nabídek na Internetu, řešení podnětů vlastních i obdržených) Kontroluje u provozovatelů a u dalších osob zacházejících s léčivy dodržování zákona o léčivech Vyhledává a postihuje protiprávní jednání u subjektů, které nejsou oprávněné k zacházení s léčivy ve smyslu § 5 zákona o léčivech Projednává v prvním stupni v oblasti humánních léčiv správní delikty a provádí opatření při porušení povinností stanovených zákonem o léčivech V rámci inspekční činnosti je oprávněn odebírat vzorky léčivých přípravků a podrobit tyto vzorky laboratorním zkouškám (namátková laboratorní kontrola léčiv)

[ 6 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Lékárny s kreditem důvěryhodnosti Zásilkový/internetový výdej povolen pouze u volně prodejných léků Možnost umístění kontrolního banneru SÚKL na internetové stránky lékáren, které oznámily zásilkový/internetový výdej Součástí banneru je hypertextový odkaz na detailní informace o konkrétní lékárně, které jsou součástí databáze schválených lékáren zveřejněné na webové stránce SÚKL Manuál pro nakupování léčiv na Internetu

[ 7 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Proč kampaň „Nebezpečné léky“ Spolu s klíčovými hráči zahajuje SÚKL informační kampaň Kampaň má široké veřejnosti dodat informace o nebezpečí nákupu léků na nelegálních stránkách na Internetu Kampaň má ukázat jaká zdravotní rizika sebou nese užívání padělků registrovaných léčiv a ilegálních přípravků včetně doplňků stravy!

[ 8 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Proč kampaň „Nebezpečné léky“ Cílová skupina široká veřejnost, speciálně: muži - anabolika a přípravky na erektilní dysfunkce ženy – přípravky na hubnutí Nakupování léčivých přípravků na internetu N = 1792 (2008); N = 1795 (2009)

[ 9 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 10 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 11 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 12 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 13 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Klip 1. – Anabolika

[ 14 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Klip 2. – Přípravky na hubnutí

[ 15 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Klip 3. – Erektilní dysfunkce

[ 16 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Plakáty

[ 17 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv „SÚKL chrání zdraví a životy pacientů“