Statická prezentace knihovního programu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program pro rychlé hlášení poruch strojů a zařízení
Advertisements

Prezentační manažer Kapitola 9.3 (Automatický chod - časování)
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
Metody plánování údržby. Úvod Tento popis je věnován různým metodám plánování údržby v programu STROJEW. Existuje několik vhodných metod a pro výběr té.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Novinky v systému Aleph v. 20 Klient a WWW OPAC. Katalogizace - menu Editovat bylo rozděleno na Editovat a Editovat text Nahrazuje používání pravého tlačítka.
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Školení počítače Excel
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu UCTO - obsluha Prezentace - powerpoint ing. Květoslava Plechatá.
Evidence a inventury majetku
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
MARBES CONSULTING s.r.o. - komplexní řešení informačních systémů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
KP-Win SQL přehled nových funkcí programu
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Tabulkový procesor.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
INVENTARIZACE MAJETKU k
Personální informační systém Vema
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
TEXTOVÝ EDITOR.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
TurboAsistent pro Windows komplexní program pro lékaře
Setkání Uživatelů systému Uživatelů systému T Series T Series Moravská galerie v Brně 14. listopadu 2007.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
S NÁMI DOKÁŽETE VÍCE... Zákaznický den k verzi V E R Z E Systém a Personalistika.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
T1: Základy práce s počítačem
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Rozšíření knihovnicko-informačních služeb v systému knihoven VUT v Brně CPVŠK Olomouc, Kateřina Jílková.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
ŠKOLENÍ Výpujční systém Určeno pro dobrovolné knihovníky TŘEBÍČ.
BARTECH BARTECH, s.r.o. Velkomoravská 527/33, Hodonín, INVENTURA „HIM“ Řešení inventarizace hmotného majetku NOVINKY verze 2.0.
Průzkum spokojenosti pracovníků Národní lékařské knihovny se systémem DAWINCI Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Ondřej Horsák
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Podpora stipendií ve studijní administrativě Tomáš Majer
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Zadávání a kontrola přihlášek Tomáš Klein
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Textový Editor.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Servisní aplikace přístupového systému
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 18– SPUŠTĚNÍ PREZENTACE. Název školy:
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Základní informace Možnost zadání rozpočtu i v cizí měně
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Transkript prezentace:

Statická prezentace knihovního programu. Program KNIHOVNA Statická prezentace knihovního programu. Autor: RNDr. Jiří Mohl © RNDr. Jiří Mohl – ELIM, 2004 Menu Konec

Informace – Ovládání Ovládání prezentace je tlačítkové na příslušný pokyn uživatele: - stiskem přejde prezentace na tento snímek ovládání prezentace - stiskem přejdete na základní snímek umožňující výběr z menu - vrácení na předchozí snímek – na snímek z něhož byl vyvolán - přechod na 1. Snímek prezentace - stiskem přejdete o snímek dopředu (nemusí být stejné jako předch.) - přechod o snímek dozadu - ke konci (v pořadí číslování snímků) - přechod na poslední snímek - stiskem se celá prezentace ukončí pouhý popisek zvoleného útvaru Odkaz na nový snímek zastupující popisovaný útvar (menu nebo funkční klávesu) Způsob odkazového vázání snímků nejrealističtěji přibližuje práci s programem Menu Konec Popis Popis Menu Konec

Úvod Systém KNIHOVNA je integrovaný inteligentní softwarový systém, který řeší automatizované zpracování dat na počítači. Je zpracován pro potřeby knihovních pracovníků v knihovnách různých typů. Je velice vhodný pro menší a středně velké knihovny obecní a městské, a též pro knihovny školní. Program byl vytvořen tak, aby byl plně funkční i na starších počítačích a tím nevyžadoval žádné investice do počítačového vybavení knihoven. Menu Konec

Účel a obsah Předkládaná statická prezentace programu KNIHOVNA slouží pouze pro představu o možnostech systému. V žádném případě nemůže nahradit funkční DEMO verzi programu. Obsahem prezentace jsou snímky s komentovanými základními obrazovkami programu, které demonstrují jeho možnosti. Snímky jsou řazeny v logickém sledu. Menu Konec

Menu Úvod Ovládání Prezentace Závěr Reference Konec Konec

Povolené funkční klávesy Hlavní menu Čtenáři Katalogizace Plánovací Diář Půjčování Menu Sestavy Menu Číselníky Menu Služby Parametry Povolené funkční klávesy Konec programu Hlavni menu - pomocí jeho voleb je ovládán celý program KNIHOVNA. Menu Konec

Katalogizace knihovního fondu Katalogizace Knih do knihovního fondu Katalogizace periodik do knihovního fondu Katalogizace Ostatních prvků (dokumenty, CD, DVD, atd.) do knihovního fondu Ukončení menu Katalogizace Menu Katalogizace – pomocí něho se vybírá, který druh titulů bude katalogizován. Jednotlivé druhy katalogizace jsou stejné (liší se pouze nepatrně ve vstupní masce katalogizovaných druhů knihovních titulů (knihy, periodika). Menu Konec

Katalogizace - Knihy Seznam všech katalogizovaných knih v programu KNIHOVNA Vložit nový záznam o knize (Ctrl+P) Opravit kartu knihy (F4) Přípustné klávesy k ovládání seznamu katalogizovaných knih Vložit nový záznam kopií z existující (F5) Vyřazení knihy z katalogu (F8) Funkce dostupné v katalogizaci knih (F6) - Prohlížet zápůjčku knihy Katalogizace – základní funkce pomocí, které se provádí katalogizace knihovního fondu. Menu Konec

Vstupní maska katalogizace knih pomocí kopie z existujícího titulu Nový záznam - kopií Vstupní maska katalogizace knih pomocí kopie z existujícího titulu Vstupní maska slouží k úpravě předdefinovaných údajů z titulu kopírovaného Při editaci se vyplňují položky podle potřeby a uživatel se mezi nimi pohybuje směrovými klávesami, entrem, nebo kliknutím myši Nový záznam – kopií je nejrychlejší a také neefektivnější způsob katalogizace knižních titulů podobných nebo stejných. Menu Konec

Zápůjčka Knihy - Prohlížení Základní identifikace knižního titulu, který je půjčen čtenáři Vybraná publikace je půjčena tomuto čtenáři Datum předpokládaného vrácení čtenářem Vybranou publikace má navíc rezervovánu uvedený čtenář Datum výpůjčky titulu čtenářem Zápůjčka knihy – touto funkcí je možné v katalogu knih okamžitě zjistit, kdo a do kdy má danou knihu půjčenou, případně rezervovanou. Menu Konec

Čtenáři Seznam všech čtenářů evidovaných v programu KNIHOVNA Vložit nový záznam o čtenáři (Ctrl+P) Opravit kartu čtenáře (F4) Výpůjční protokol pro čtenáře (F5) Přípustné klávesy k ovládání seznamu čtenářů Vyřazení čtenáře z evidence (F8) Funkce vymazat záznam o čtenáři Prohlížet kartu čtenáře (F3) Čtenáři – touto funkcí se provádí kompletní evidence čtenářů knihovny i s možností výpůjčního protokolu na jednotlivé čtenáře. Menu Konec

Karta čtenáře - oprava Způsob práce se vstupní maskou (OPRAVA) karty čtenáře knihovny Výběr ukončení vstupní masky po opravě (je umožněno zapsat nebo nezapisovat) Vstupní maska s údaji z karty čtenáře knihovny Karta čtenáře – oprava i ostatní editace probíhá pomocí této vstupní masky (zajišťuje aktuální stav evidence čtenářů knihovny). Menu Konec

Půjčování/Vracení Čtenář, na kterého je realizován výpůjční protokol Funkce vrácení (F4) Půjčit nový titul Seznam všech výpůjček daného čtenáře Prodloužit stávající výpůjčku (F6) Seznam požadovaných rezervací (F7) Výpůjčky vrácené (stav=V) Výpůjčky nevrácené (stav=P) Půjčování/vracení – výpůjční protokol pro čtenáře je realizován přes seznam provedených výpůjček. Menu Konec

Půjčit nový knižní titul Čtenář, na kterého je realizován výpůjční protokol Funkce prohlížení knižního titulu (F3) (F4) - Prohlížet realizovanou zápůjčku u daného titulu (stav=F,P) Seznam všech titulů, ze kterých je prováděn výběr titulu k zápůjčce čtenáři (F5) - Vlastní půjčení (Stav=M), rezervování (stav=P) vybraného titulu Přípustné klávesy k ovládání seznamu titulů Půjčit nový titul – výběr titulu k zápůjčce je umožněn přímým zadáním, nebo pomocí seznamu knižních titulů Menu Konec

Plánovací Diář Přehledná schématická tabulka zaplněností jednotlivých úseků v konkrétní dny schůzkami Časový úsek mezi 13. a 14. hodinou včetně je zaplněn plně (čas je plně naplánován) Příslušný časový úsek je naplánován neúplně (ještě je časová rezerva) Povolené klávesy k ovládání Plánovacího diáře Plánovací diář – slouží pro efektivní plánování času uživatele programu KNIHOVNA. Menu Konec

Seznam knihovního fondu Menu Sestavy Seznam přírůstků Seznam knihovního fondu Statistika přírůstků Seznam úbytků Seznam čtenářů Statistika úbytků Seznam výpůjček Statistika čtenářů Seznam upomínek Statistika výpůjček Hromadné tiskopisy Seznam rezervací Ukončení menu Sestavy Výkazy … Menu Sestavy - nabídne různé typy sestav a statistik, které dávají ucelený přehled o činnosti knihovny. Menu Konec

Seznam Knihovního fondu Evidenční kód titulu Název (zkrácený) knihy Evidované knižní tituly zapůjčené jinou knihovnou (černě zbarvené) Autor titulu - příjmení Evidence vlastních knižních titulů (zbarveno bíle) Autor titulu – křestní jméno Povolené klávesy ke kompletnímu ovládání sestavy Aktuální stav knižního titulu Sestava evidenčně katalogizovaného knihovního fondu vybraného typu publikace (knihy, periodika, atd.). Menu Konec

Statistika Přírůstků Přírůstky za období rozčleněné podle typu publikace (knihy, periodika) a tematických skupin publikací (beletrie, naučná, atd.) Celkem knižních přírůstků za dané období v kusech Přírůstky za období v celkové ceně (cena pořízení) Sledované období Přírůstky (zápůjčky) za dané období od jiných knihoven Statistika přírůstků – součtová statistika přírůstků knihovního fondu knihovny za dané období členěná podle jednotlivých typů a tematických skupin knižních titulů. Menu Konec

Statistika Čtenářů Sledované období Čtenářů ke konci sledovaného období Jednotlivé celkové statistické údaje jsou členěny podle typu čtenářů Nových čtenářů v průběhu období Vyřazeno čtenářů z evidence v období Počet výpůjčních návštěv čtenářů v knihovně za období Ovládání statistiky – umožněno pouze ukončení prohlížení Výpůjček za období Vypůjčených titulů Statistika umožňuje komplexní přehled o aktivitě čtenářů knihovny Menu Konec

Seznam Výpůjček Název (zkrácený) knihy Evidenční kód knižního titulu Identifikační číslo čtenáře Datum vypůjčení Povolené klávesy ke kompletnímu ovládání sestavy Datum vrácení Aktuální stav knižního titulu Seznam výpůjček – sestava všech vypůjčených knižních titulů v knihovně za dané období Menu Konec

Hromadné Tiskopisy Katalogizační lístek - Periodika Katalogizační lístek – Kniha (protokol o katalogizaci) Knižní lístek - periodika Prázdný knižní lístek - Kniha Vyřazovací protokol - Periodika Vyřazovací protokol –Kniha (doklad o vyřazení titulu z evidence) Upomínky čtenářům (hromadně vytvořené) Konec menu Hromadné Tiskopisy Menu Hromadné tiskopisy – zajistí možnost tisku uvedených tiskopisů hromadně (dávkově) v rozsahu automatickém, nebo uživatelem zadaném. Menu Konec

Menu Výkazy Podklad pro roční výkaz o činnosti knihovny za určitý rok (KULT (MK) V 12-01) Ukončení menu Výkazy Menu Výkazy – obsahuje zatím pouze roční výkaz o činnosti knihovny za určitý rok. Tento výkaz je podkladem pro vyplnění tiskopisu a obsahuje zpracované veškeré evidované údaje z programu KNIHOVNA. Menu Konec

Tematické skupiny knižních titulů Číselník výkazových skupin Menu Číselníky Typ publikace Pošty Typ poplatků Typ čtenářů Nakladatelství Tematické skupiny knižních titulů Číselník Edice Číselník výkazových skupin Konec menu Číselníky Slovník Menu číselníky – zajistí přístup k prohlížení a opravě všech číselníků používaných v programu KNIHOVNA Menu Konec

Číselník Pošty Obsahuje údaje o poštách a jejich směrovacích číslech. Prohlížení záznamu z číselníku Popis typu číselníku Nápověda - help Aktuální výběr Opravit záznam Výběrové okno Přidat záznam Informační okno Vymazat záznam z číselníku Klávesy zajišťující pohyb v číselníku Obsahuje údaje o poštách a jejich směrovacích číslech. Je umožněno vyhledávat přes poštu i směrovací číslo. Menu Konec

Číselník Typ publikace Popis typu číselníku Prohlížení číselníku po stisku funkční klávesy F3 – viz (ukončit ESC) Výběrové okno Vstupní maska s údaji z číselníku Typ publikací Informační okno Klávesy zajišťující pohyb v číselníku Číselník obsahuje údaje o typech publikací. Je využíván velkým množstvím funkcí programu. Menu Konec

Číselník Typ čtenářů Oprava číselníku po stisku funkční klávesy Ctrl+O – oprava Vstupní maska s údaji z číselníku Typ čtenářů Výběr ukončení vstupní masky po opravě (je umožněno zapsat nebo nezapisovat) Číselník obsahuje údaje o typech čtenářů navštěvujících knihovnu. Menu Konec

Úprava plánovacího diáře Inicializace prostředí Menu Služby Obnova Archivace Kontrola dat Reindexace Úprava plánovacího diáře Inicializace prostředí Práce s disketou Konec menu SLUŽBY Menu služeb – pomocí jeho funkcí je udržována integrita dat a zajištěna spolehlivost programu Menu Konec

Archivace souborů Archivace bude provedena na disketu v disketové mechanice označené A: K archivaci bude zvolen pevný disk počítače Archivace nahraje všechny databázové soubory na zvolený disk. Provádění archivace je velice důležité z důvodu bezpečnosti dat. Archivace by se měla provádět pravidelně. Menu Konec

Zobrazí jaké soubory se na disketě nachází Smazání souborů na disketě Menu Disketa Zobrazí jaké soubory se na disketě nachází Smazání souborů na disketě Formátování – příprava nových disket k práci s nimi (nemusí se dělat u naformátovaných Konec menu DISKETA Menu disketa - zajistí pomocí svých voleb základní práci s disketami, které se používají např. pro archivaci datových souborů. Menu Konec

Údaje přímo zadávané uživatelem Některé údaje se naplňují z číselníků Parametry programu Údaje přímo zadávané uživatelem Přepínač - Hodnota : „A“ [X] „N“ [ ] Údaje o počtech titulů, přírůstkových a úbytkových číslech se dopočítávají Některé údaje se naplňují z číselníků Relativně stabilní údaje, které program využívá pro svou práci. Je možné je zadávat i měnit. Menu Konec

Závěr Program KNIHOVNA plně vychází z potřeb a požadavků pracovníků knihovny, čímž je systémem „živým“, a ne umělým výtvorem autora. Touto cestou bych chtěl poděkovat za spolupráci a přínosné rady paní MUDr. Ireně Henzlové, která se stará o obecní knihovnu v obci Sobětuchy v okrese Chrudim. Zároveň bych chtěl poděkovat i tamní starostce paní Haně Petrusové za její přístup k zachování a rozvoji obecní knihovny a za podnět ke vzniku tohoto programu. Též jí velice děkuji, že svolila s uveřejněním obecního úřadu jako referenčního zařízení využívajícího program KNIHOVNA. Menu Konec

Reference Další informace o programu KNIHOVNA a zkušenosti s jeho provozováním je možné získat v knihovně, pro kterou byl program dělán na zakázku, nebo u autora. Kontakt: obecní úřad Sobětuchy okres Chrudim, tel.: 469 637921 starosta: paní Hana Petrusová, tel.: 469 637967 knihovna: paní MUDr. Irena Henzlová Menu Konec