Zdroje obživy pro lidstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Genetické inženýrství
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Zemědělství České republiky.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
VODA.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
BIOPOTRAVINY.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Kulturní rostliny, pojmy
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Geneticky modifikované organizmy
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
PEDOSFÉRA - půdní obal země - vzniká postupným rozpadem hornin.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Zdroje obživy pro lidstvo Produkce potravin, možnosti zdrojů potravin na kontinentech, geneticky upravené Daniel Kunce

Potraviny Základni životní potřeby: Potrava, Voda, Kyslik

Zdroje energie v potravinách Obiloviny Ořechy Mléko Vejce Sůl Tekutiny: Tekutiny slouží jako prostředek k uhašení žízně. Dostatek tekutin je potřebný, aby náš organismus mohl vykonávat své funkce bez poruch. Např. ledviny, které čistí krev, potřebují dostatek tekutin. Není však vhodné, abychom pili při jídle, nebo ho zapíjeli. Nedostatek vody způsobuje smrt mnohých nemocných, ačkoliv by mohli žít, kdyby se jim dostalo dostatečného množství vody Pro udržení zdraví anebo jeho navrácení je velmi dobrým nápojem minerální voda. Je jich mnoho druhů. Obsahují různé soli a tím prospívají různým orgánům našeho těla. Velké procento naší populace trpí obezitou a dalšími poruchami výživy jako je bulimie a anorexie.

Geneticky modifikované plodiny Nebezpečí geneticky modifikovaných plodin Pěstováním GM plodin v ČR První geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice firmy Monsanto typu MON 810, do které byla vložena bakteriální dědičná informace způsobující produkci tzv. Bt-toxinu, který je jedovatý pro určité druhy hmyzu.[1] Místa pěstování v ČR zveřejnila v červenci 2008 organizace Greenpeace. Zatímco v Evropské unii výměr zemědělské půdy oseté GM plodinami v roce 2008 poklesl, v Česku se osetá plocha zvýšila a byla druhá nejvyšší v EU po Španělsku. V roce 2009 poprvé výměra zemědělské půdy osetá GM plodinami poklesla a to z 8 380 ha v roce 2008 na 6 480 ha v roce 2009. V České republice GM plodiny nepotřebujeme, což je holý fakt. Stačilo by pouze dostatečně využívat plodiny, které jsou našemu klimatu mírného pásu dobře přizpůsobeny, věnovat se více extenzivním formám hospodaření (něco jako naši prarodiče, pro něž byla práce na poli běžnou činností), a žít šťastně a spokojeně až do smrti. Pro člověka žijícího například v Indii nebo v Somálsku, či v jiné zemi, kde se nedostatek potravin projevuje až děsivě, znamenají GM plodiny něco zcela jiného než pro nás. Podle průzkumů z roku 2003 se geneticky modifikované plodiny pěstují převážně v těchto zemích: USA 68%, Argentina 22%, Kanada 6%, Cina 3%.

Potraviny budoucnosti Jídlo budoucnosti bude z laboratoře Představte si, že po snědení jediného jablka dodáte tělu dostatek vitaminů na celý den, že biftek bude obsahovat minimum tuků, a že příloha k němu vám dá jen tu nejkvalitnější vlákninu a přesně vyvážený podíl minerálů. Právě na takovém typu jídla, jemuž se obvykle říká funkční potraviny, nyní pracují vědci zabývající se výživou. A předpokládají, že mají v rukou pomocníka, který jim cestu ke stravě budoucnosti otevírá - genové inženýrství. Protože ve vyspělých zemích právě panuje vůči umělým zásahům do genetické výbavy rostlin a živočichů nedůvěra, zkoušejí vědci využít genové inženýrství k vylepšení kvality jídla pro rozvojový svět. Tam by se dal zahnat hlad i odstranit nedostatky ve výživě. Například sladké brambory neboli batáty patří k základním zdrojům výživy v tropických zemích.

Zdroje

Dekuji za pozornost