Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce Úkoly zajišťované realizačními týmy u smluvních partnerů Jiří Hužera Manažer navozování meziobecní spolupráce.
Advertisements

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Projekt meziobecní spolupráce PROJEKT „SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE V ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ“
Podpora meziobecní spolupráce
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Podpora meziobecní spolupráce
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Podpora meziobecní spolupráce Aktuální stav realizace projektu Jaromír Jech Ředitel supervizor projektu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Meziobecní spolupráce v souvislostech
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Celkový rámec projektu a organizační záležitosti Ingrid Štegmannová vedoucí projektový manažer Hradec.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt SMO ČR na podporu volených představitelů měst a obcí Ingrid Štegmannová 9. Národní konference kvality ve veřejné správě Brno, 20. února 2013 Vzdělaný.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Pacov Místo: Pacov, zámecký sál Dne:
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013

Podpora meziobecní spolupráce •Základní informace o Svazu měst a obcí ČR •dobrovolná, nepolitická, nevládní, nezávislá organizace •založen v r „Sjezd českých měst“ v Kolíně → základ pro založení první sjednocující organizace (Svaz českých měst v království českém) •rokem 1989 začíná novodobá historie Svazu - v rámci transformace společnosti se rozvíjí také snahy o demokratické přístupy ve fungování samospráv •členové Svazu k 3. prosinci 2013: obcí, reprezentujících téměř 80 % obyvatel ČR (projekt slouží všem obcím, nejen členům Svazu)

Podpora meziobecní spolupráce •Hlavní cíle Svazu měst a obcí ČR 1)Obhajovat zájmy místních samospráv na národní a evropské úrovni 2)Podílet se na přípravě zákonů a dalších opatření, které mají dopad na místní samosprávu, a posilovat tak vliv obcí v legislativní oblasti 3)Posilovat ekonomickou samostatnost měst a obcí 4)Vytvářet podmínky pro vzdělávání volených zástupců i úředníky místních samospráv 5)Vytvářet podmínky pro dobrovolnou spolupráci obcí

Podpora meziobecní spolupráce •Služby poskytované obcím 1)Připomínkování národní a evropské legislativy –více než 200 připomínkovaných dokumentů ročně 2)Právní poradenství –zaměstnanci legislativně právního oddělení –Informační a poradenské centrum pro zastupitele: více než 25 tis. zodpovězených dotazů (projekt Vzdělaný zastupitel – rozšíření poradenských služeb) 3)Poradenství v oblasti mezinárodní spolupráce a partnerské spolupráce měst 4)Pořádání kulatých stolů, seminářů, konferencí –Kongres starostů, Finanční konference apod.

Podpora meziobecní spolupráce •Služby poskytované obcím 5)Vzdělávání pro volené představitele a úředníky místních samospráv –projekt Vzdělaný zastupitel – semináře pro zastupitele v obcích, e- learning pro zastupitele i úředníky 6)Podpora dobrovolné spolupráce obcí –projekt Podpora meziobecní spolupráce (metodická, koordinační a právní podpora v území) 7)Informační servis –elektronický zpravodaj –tištěný měsíčník InS –webové stránky ( –letáky, publikace

Podpora meziobecní spolupráce •Projekt Podpora meziobecní spolupráce (Projekt) •pilotní projekt, hrazený plně ze zdrojů OP LZZ •doba trvání 1. května 2013 – 30. června 2015 •přímá finanční podpora do jednotlivých území až 2,5 mil. Kč •další informace na stránkách •Prostřednictvím Projektu •podpoříme starosty a obce, které přispějí k porozumění a sounáležitosti mezi obcemi v daném území •ve spolupráci s konkrétní obcí (nebo již existujícím dobrovolným svazkem obcí) zaměstnáme týmy, které budou připravovat podmínky pro budoucí meziobecní spolupráci na základě rozhodnutí volených představitelů daného území

Podpora meziobecní spolupráce •Prostřednictvím Projektu společně s realizačními týmy v území: •vytvoříme podmínky pro rozvoj meziobecní spolupráce v ČR •zmapujeme situaci v území a přispějeme k hledání společných řešení v oblastech samostatné působnosti obcí –a dále ve volitelných oblastech, jejichž řešení obce v území preferují •připravíme půdu pro vznik koordinačních a rozhodovacích mechanismů obcí v území (od neformálních struktur po institucionalizovanou spolupráci formou speciálního svazku obcí) •připravíme podněty a návrhy pro potřebné úpravy v legislativě

Podpora meziobecní spolupráce •Dlouhodobé přínosy Projektu a)vytvoření kapacity v území, zlepšení služeb, úspory prostředků pro rozvoj obcí – zejména s ohledem na malé obce (jejich spoluodpovědnost za řešení v daném území)  podpora samostatného fungování obcí – argumentace proti snahám o jejich administrativní slučování b)podpora vytvoření struktur meziobecní spolupráce, které budou dlouhodobě reprezentovat rozvoj daného území - vytvoření nezpochybnitelného partnera pro stát, orgány státu v území a kraje  strategický a systémový přístup ke koordinaci nejen sociálních, ale i dalších veřejných služeb v území

Podpora meziobecní spolupráce •Dlouhodobé přínosy Projektu c)nastartování spolupráce zdola, na základě dobrovolného rozhodnutí o formě meziobecní spolupráce - dohoda volených představitelů, jakou cestou se vydat d)využití výstupů k podloženým legislativním úpravám, a to jak v oblasti finanční (motivační prvky v RUD, národní dotační tituly), tak v jednotlivých řešených oblastech e)zpracované rozvojové dokumenty za území – základ pro čerpání finančních prostředků jak z národních, tak evropských zdrojů

Podpora meziobecní spolupráce •Role Svazu měst a obcí ČR 1)Metodická podpora –zpracování příslušných metodik, proškolení a průběžná metodická podpora týmům v území 2) Koordinační podpora –13 regionálních koordinátorů průběžně podporuje činnost týmů, pomáhají překonávat překážky, účastní se jednání spolupracujících obcí v území, aktivně podporuje rozvoj meziobecní spolupráce 3) Právní podpora –právní podpora týmům v území při realizaci odborných prací a při formování meziobecní spolupráce (připraveny veškeré právní podklady pro vznik potřebných struktur) 4) Průběžná komunikace se starosty v území –v úzké spolupráci se dvěma motivujícími starosty (jeden z obce a jeden z města )

Podpora meziobecní spolupráce •Role smluvních partnerů a realizačních týmů v území 1)Vytváření vhodných podmínek a nastavení efektivních komunikačních mechanismů v území pro zajištění meziobecní spolupráce 2)Zpracování strategií řešení v oblasti poskytování vybraných typů služeb v samostatné působnosti pro dané území 3)Zajištění výměny zkušeností a posílení přesvědčení o výhodnosti spolupráce obcí na rozvoji daného území. Konkrétní aktivity: -analýza stávajícího stavu a možností meziobecní spolupráce -tvorba uceleného dokumentu obsahující čtyři rozvojové strategie pro daný územní obvod (včetně variant návrhů řešení meziobecní spolupráce) -průběžná komunikace se zástupci obcí v území včetně sběru a vyhodnocení informací pro rozhodnutí o formě budoucí meziobecní spolupráce -uspořádání dvou oficiálních setkání představitelů obcí (projednání výstupů analýz a celkového dokumentu, diskuse o možnostech budoucí meziobecní spolupráce) -součinnost při sběru dat pro realizaci benchmarkingu a při institucionalizaci meziobecní spolupráce

Podpora meziobecní spolupráce •Základní kontakty •Jaromír Jech, ředitel–supervizor projektu, , •Ingrid Štegmannová, vedoucí projektová manažerka, , •Ivan Černý, komunikace a vztahy s územní samosprávou, •Ostatní kontakty (včetně regionálních koordinátorů) • •Korespondenční adresa Svaz měst a obcí ČR Projektová kancelář 5. května 1640/ Praha 4