3D model historických budov pro internetové aplikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Prezentační manažer Kapitola 6.2 (Organizační diagram)
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
ZA „V DIALOGU“ Kosek, Kovář – zadání, letní semestr 2012 OÁZA BŘEVNOV 1879 Ideový podklad pro zadání úkolu.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Martin Adam Švadlenka. Úvod Téma Desková aplikace Zadání Vytvořit funkční deskovou aplikaci, která by dokázala spustit hru Lodě, podobnou těm které známe.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Export dat, vytvoření tabulek a grafů na
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Návod na složení jména z písmenkových log
Hromadná korespondence
Tvorba štítků Jana Habrovanská, 4Y2.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
WORD - Tabulky 2. března 2013VY_32_INOVACE_080115_Word_Tabulky_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková.
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
2OP381 Manažerská informatika 1
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Internet MS Explorer – oblíbené stránky VY_32_INOVACE_03 Sada 12 Základní.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Prezentace z DIFM Kaplička ve Vysokém Újezdě. Autoři: Kamila Kraftová Zdeněk Nejedlý
Google a ArcGIS Nové možnosti v 3D vizualizaci Autor: Stanislav POPELKA Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Kamil VYKOPAL GISáček 2008.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Sweet Home 3D Import 3D objektů.
Tvorba informačního systému cyklotras Královéhradeckého kraje Zadavatel: Krajský úřad Královéhradeckého kraje Vypracovala: Alice Joštová, G562 Vedoucí.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
 Název projektu: Poklady kolem nás a v nás  Zkrácený název: Kolumbus  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.13/  Žadatel projektu: Blažek & Blažek,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
GPS souřadnice Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název společnosti Produkty a služby
MAPY VY_32_INOVACE_20 Sada 6 ZPRACOVÁNÍ A VYUŽITÍ INFORMACÍ
Co se všechno naučíme??? Synchronizace dat Google Disc
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Movie Maker program pro tvorbu filmů
Hodnota vnímaná zákazníkem
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
Zpětná vazba zákazníků ve vybrané společnosti
Autor bakalářské práce: Dominika Ješová
Propagace nových výrobků firmy Kloida a jejich zavádění na trh
Analýza konkurence na maloobchodním trhu ve zvolené oblasti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Geografické informační systémy
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
TVORBA POSTERU V MICROSOFT POWERPOINT
Transkript prezentace:

3D model historických budov pro internetové aplikace Autor práce: Jaroslav Erhart Vedoucí práce: Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D.

Cíle práce Vytvořit blokový 3D model historického jádra Českého Krumlova Tento model napojit na exitující encyklopedii budov Českého Krumlova Celý projekt vystavit na internet Průzkum komerčního využití těchto modelů

Metodika Tvorba modelu Výběr postupu konstrukce Sběr podkladů Import do Google SketchUp Samotné vymodelování Export do Google Earth Napojení na databázi Vystavení na internetu

Metodika Způsoby využití 3D modelů měst Průzkum světového a domácího trhu z pohledu nabídky Možné využití modelů z pohledu zákazníka a možná návratnost investice Průzkum mezi městy jižních Čech

Tvorba modelu Ke zpracování byla vybrána metoda vymodelování z mapového půdorysu Půdorysnou a výškopisnou mapovou složku poskytl Český úřad zeměměřičský a katastrální Data nebyla kompatibilní s Google SkechtUp, proto jsem použil mezi stupňový převod programem Bentley Microstation v8 Poté již byla data ke zpracovaní v Google SketchUp

Tvorba modelu Postup modelování Vytvoření pracovní podstavy Vytažení těla budovy Nákres tvaru střechy na horní podstavu budovy Vytažení střechy do požadované výšky Popř. domodelování drobné a ozdobné architektury

Tvorba modelu

Tvorba modelu Ozdobná architektura V této práci se jednalo především o ozdobné štíty budov Ty jsem vytvořil pomocí náčrtu obrysu na plochu, začištění všech nedokonalostí a následného vytažení do prostoru Dalšími prvky jsou: komíny, věže a kašna K těm jsem přistupoval individuálně

Tvorba modelu

Tvorba modelu Usazení do prostoru Modelace budov vycházela z rovinné půdorysné mapy Realita je samozřejmě jiná, proto bylo nutné usadit jednotlivé budovy do jejich správné výšky Toho jsem docílil za použití digitálního modelu terénu Na tento terén jsem usazoval bloky domů, až po průnik s terénem Po usazení celého modelu, musel být terén odstraněn z důvodu jednoduchosti

Tvorba modelu

Tvorba modelu Export do Google Earth KMZ Do prostředí Google SketchUp jsem si na importoval obraz budoucí pozice celého modelu z Google Earth Model jsem na něj usadil a přizpůsobil měřítko i pozici Bohužel digitální terén z Google Earth je značně nereálný, tudíž se absolutní shoda nedala docílit K dokončení exportu už nyní stačí zvolit export 3D model a zvolit formát KMZ

Tvorba modelu

Tvorba modelu Vystavení na Google Earth Pomocí Google Earth kliknutím pravým tlačítkem myši na naše dočasné místo v levé části obrazovky se otevře plovoucí menu Zde je třeba vybrat položku Sdílet/vystavit, ta odstartuje proces nahrání prostřednictvím internetového prohlížeče Pomocí Google SketchUp Na hlavní liště je umístěna položka Sdílet model Po jejím vybrání se opět spustí průvodce pro nahrání Při tomto způsobu je velmi důležité zaškrtnout políčko Připraveno pro aplikaci Google Earth

Hotový model v Google Earth Tvorba modelu Hotový model v Google Earth

Tvorba modelu Napojení na encyklopedii budov Českého Krumlova Funkcí Přidat značku místa označíme místo nebo budovu, ke které chceme přidat informaci Tu samou budovu vyhledáme na internetových stánkách Do názvu umístíme adresu budovy popř. její jméno Do popisu odkaz na tyto stránky Celou operaci opět zakončíme funkcí Sdílet/vystavit

Tvorba modelu

Způsoby využití 3D modelů měst Průzkum nabídky trhu Zahraniční CyberCity 3D Domácí Geodis Cyberhouse Pavel Vaníček

Způsoby využití 3D modelů měst Průzkum poptávky trhu Turistika Historická sídla, skanzeny, aquaparky atd. Komerční sféra Zábavní a zážitková obchodní centra Zábavní průmysl Počítačové hry všeho druhu Plánovaná výstavba Simulace budoucí výstavby a různých přírodních vlivů

Způsoby využití 3D modelů měst Průzkum mezi městy jižních Čech Spolupracovala města: Borovany, Horní Stropnice, Ledenice, Nové Hrady, Trhové Sviny a Třeboň. Otázky: Víte, co je to 3D model města v internetovém prostředí? Setkal(a) jste se někdy při své práci s tímto modelem? Uvažovali jste o prezentaci svého města nebo její části touto formou? Myslíte si, že by bylo pro vaše město přínosné prezentovat vaše komerční aktivity (Koncerty, plesy, soutěže, atd.) tímto způsobem? Změnil se nějak Váš postoj k 3D prezentaci vašeho města během našeho rozhovoru?

Způsoby využití 3D modelů měst Stručná tabulka odpovědí Shrnutím se tedy dá uvést, že obce ví o existenci 3D modelů a dokážou si představit tyto modely jako prostředek prezentace svého města a jeho kulturního života. Nicméně zatím je k tomu nic nevede. Osobně si myslím, že při konkrétním návrhu a prezentaci představy s podložením návrhu reálnými čísly, by byl postoj měst podstatně vstřícnější a otevřenější. Borovany Horní Stropnice Ledenice Trhové Sviny Otázka 1 Ano Ne Otázka 2 Otázka 3 Otázka 4 Možná Otázka 5

Závěr Cíle této práce byly splněny. Byl vytvořen blokový 3D model části historického jádra Českého Krumlova. Tento model byl předán společnosti Google Earth k vystavení Model byl napojen na již existující stránky encyklopedie městských budov Českého Krumlova. Byl vypracován průzkum zájmu mezi městy jižních Čech. Dále byl proveden průzkum firem zabývajících se právě využíváním 3D modelů ve světě i v ČR. Na těchto firmách bylo poukázáno na to, že je možno na modelech vydělávat a to v nejrůznějších podobách. Byl vypracován i pohled ze strany spotřebitele, který reflektuje využití modelů a jejich návratnost v jednotlivých kategoriích komerční sféry. Tudíž je možno tyto modely zařadit mezi komerčně využitelný artikl.

Děkuju za pozornost