Nové pohledy na vědu a vzdělání v kontextu udržitelného rozvoje. Změny paradigmatické, institucionální, nebo jen zbožná přání? Jana Dlouhá Centrum pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference Biouhel Jana Dlouhá
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
a víceúrovňové vládnutí
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
Cesta ke kvalitě v praxi
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Společnost vědění/učící se společnost
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Společenská odpovědnost organizací
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Learning for a Sustainable Environment Fórum vysokoškolských učitelů 1.června 2004, Praha – Jinonice Iva Hönigová.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Společenská odpovědnost a školy
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Osobní management – modul č.4
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Zdravotnický management
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Transkript prezentace:

Nové pohledy na vědu a vzdělání v kontextu udržitelného rozvoje. Změny paradigmatické, institucionální, nebo jen zbožná přání? Jana Dlouhá Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze Konference FF UK Praha: Naše společná přítomnost

Pomezí vědy & politiky: co z toho se mění? (osnova vystoupení) Radikální obrat? (univerzální ideologie) Sociální kontext velkých globálních problémů – nová vědecká paradigmata? Požadavek angažovanosti vědy – demokratizace: možné přístupy a strategie – příklady: věda pro praxi Změny ve vzdělávání – nové uspořádání, velký příběh, či letadlová hra?

Devastace či kultivace: stopy lidské činnosti na povrchu Země Změny prostředí & důsledky věda a technika (UNEP Atlas of Our Changing Environment) :  Neregulovaný růst  Růst populace mezi Guatemalou a Mexikem; vliv klimatu na ledovec v Antarktidě; těžba pralesa v Brazílii  Cílevědomá kultivace (technika & přírodní síly)  Rekultivace v dole Weipa v Austrálii; zavlažovací systém v Saudské Arábii; pokročilá technika v dole Escondida, Chile  Nárůst rizik a nejistoty (uncertainty)

Antarktida – důsledky změny klimatu UNEP Atlas of Our Changing Environment, Srovnání situace z let 2002 a 2006: led kolem Antarktického poloostrova se odlamuje rychlostí až km 2 za měsíc (Larsen B) – klima se otepluje o 0,5 o C/rok po dobu 50 let.

Brazílie, provincie Rondônia UNEP Atlas of Our Changing Environment, Srovnání situace z let 1975 a 2001: Přibližně 30% tropických pralesů světa je v Brazílii – dálnice Cuiaba-Port Velho dokončená v r má pomoci využití málo rozvinutých území

Saudská Arábie: zavlažovací systém UNEP Atlas of Our Changing Environment, Srovnání situace z let 1986 a 2004: využití nových technologií pro závlahy v aridních oblastech (center-pivot irrigation system, CPI).

Věda, filosofie, ideologie – jednota či diverzita?  Peter Singer: jedna světová komunita  Martin Heidegger: kritika antropocentrismu  Věda jako objektivní arbitr vně společnosti komplexní envi problémy – systémové teorie, inter-, multi-, trans-disciplinární přístupy  Jean-François Lyotard: konec velkých příběhů  Změny paradigmat a vznik „nových věd“: věda (post)moderní, (post)normální, věda udržitelnosti,…

Demokratizační proudy – koevoluce vědy a společnosti Věda postnormální – propojení s rozhodovacími procesy a politikou (Funtowicz, S. & Ravetz, J. (1993) "Science for the post-normal age" Futures 25:735–55)

Věda postnormální – pluralita bez hranic  Potýkání se s nejistotou  Hodnotová východiska  Pluralita názorů a perspektiv  Rozšíření účasti v peer review interně (zapojení dalších oborů)  Externě rozšířená účast v peer review (zapojení dalších zájmových skupin a hráčů do envi hodnocení & kontroly kvality)

Hraniční problémy – dialog různých světů Pragmatické přístupy  Keulartz a „gradualizace“: envi management – odmítnutí radikálního dualismu  Donald Schön: učení s dvojitou zpětnou vazbou  Hraniční objekty: výzkumné strategie Změna konceptů a rámců myšlení

De-domestikace velkých býložravců v Holandsku (Keulartz, 2005) Nový etický princip: respektování potenciální divočiny

Sporty v přírodě – odstupňované podmínky dle režimu ochrany

Hraniční objekty – překonání komunikačních bariér Hraniční objekty: v průsečíku různých sociálních světů & informace pro všechny • Plastické (přizpůsobení potřebám = stran) • Robustní (zachování identity) • Různý význam v různých sociálních světech, srozumitelné ve více než 1 Tvorba a práce s hraničními objekty – dosažení koherence napříč světy

Kjótský protokol – flexibilní mechanismy: • obchodování s emisemi (Emission Trading); • společně zaváděná opatření (Joint Implementation); • mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism). „Boundary objects“ - nástroj pro praxi

Transformativní učení: změna předpokladů a rámců Teorie reflexivní akce (Schön, 1983) Vztah vlastních aktivit a kontextu (prostředí) Emergentní povaha poznání Teorie sociálního učení (Wals, 2007) 4 elementy: komunikace, spolupráce, akce, reflexe Na úrovni organizací a společenských celků Sociální interakce mezi společenskými „hráči“ Vznik tzv. „komunit praxe“ (Lave & Wenger 1991).Lave & Wenger 1991 Vliv na změny ve společnosti

Učení se v sítích (sítě spolupráce ve VŠ výuce, COŽP UK) Aplikace konceptu sociálního učení ve VŠ výuce:  mezinárodní sítě spolupráce:  VCSE :  LENSUS:  ISPoS:  národní (síť spolupráce v ČR)síť spolupráce v ČR  prostředí pro spolupráci na tématech  VCSE wiki (případové studie v AJ) VCSE wiki  Enviwiki (encyklopedie pro výuku v ČJ) Enviwiki

Síť RCE: 100 k dnešnímu datu (Fadeeva, 2012)

Globální komunita RCE: hierarchie či sítě? Založeno prvních 7 RCE Zahájena spolupráce RCE mezi regiony Vznik tematických a operativních skupin Zahájeny diskuse o hodnocení RCE Střed Dekády 2003 UNU/UNESCO Conference on Globalization and ESD (Nagoya, Japan) 1 st International RCE Conference (Yokohama, Japan) 2 nd International RCE Conference (Penang, Malaysia) 3 rd International RCE Conference (Barcelona, Spain) 4 th International RCE Conference (Montreal, Canada) Dekáda zahájena Představení na světové konferenci o VUR (Bonn) Založení programu pro VUR v rámci UNU- IAS Počet RCE uznaných UNU Tvorba konceptu RCE

Globální komunita RCE: hierarchie či sítě? Větší důraz na vytváření kapacit, ovlivňování světových procesů Konec Dekády OSN vzdělávání pro udržitelný rozvoj 5 th International RCE conference (Curitiba, Brazil) 6 th International RCE Conference (Kerkrade, the Netherlands) 100 Počet RCE uznaných UNU

„Třetí role“ univerzit: Tvorba intelektuálního kapitálu Tvorba sociálního kapitálu (VŠ v r. 2035, Adomßent et al. (2008)) Závěr: institucionální změny VŠ

Závěrečné poučení Univerzalismus: ve společenské praxi = totalita, ideologie Ohled na diverzitu a rozdílnost je podmínkou úspěšného řešení envi problémů:  Kritický pohled  Zapojení společenských hráčů  Různorodé vize a strategie  Komunikace, ne instrumentální či strategický přístup  Řešení jako výsledek vyjednávání (emergentní povaha) … … …

Děkuji za pozornost Jana Dlouhá COŽP UK