GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Doporučení pro přípravu žádosti;
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Základní škola, Brno, Štolcova 16
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Projekt MODEL = Mobility Opportunities for DisablEd Learners Příležitosti mobilit pro handicapované.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

Dům zahraničních služeb (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva součástí Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP)

Program celoživotního učení (LLP) Comenius pre-primární, primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání Grundtvig vzdělávání dospělých a celoživotní učení Průřezový program Evropská jazyková cena Label Studijní návštěvy pro experty v oblasti vzdělávání (SVES)‏ Program Jean Monnet podpora výuky, výzkumu a diskuze v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí 3

Program celoživotního učení (LLP) - zapojené státy → 33 evropských států: 27 členských států Evropské unie Chorvatsko Island Lichtenštejnsko Norsko Švýcarsko Turecko

GRUNDTVIG – cíle programu Cílem je podporovat: spolupráci mezi organizacemi vzdělávajícími dospělé mobilitu osob zapojených do dalšího vzdělávání v celé Evropě rozvoj inovačních postupů ve vzdělávání dospělých a jejich předávání zlepšení pedagogických přístupů a řízení motivaci k celoživotnímu učení nejširší veřejnosti 5

GRUNDTVIG – cílová skupina Jednotlivci: školitelé a vzdělavatelé dospělých řídící a administrativní pracovníci studenti oboru vzdělávání dospělých (andragogika)‏ široká veřejnost Organizace: školy všech typů další instituce a subjekty zabývající se vzděláváním dospělých neziskové, dobrovolnické organizace kulturní instituce, muzea, knihovny výzkumná centra, poradenské servisy… 6

GRUNDTVIG pro jednotlivce osoby pracující v oblasti vzdělávání dospělých → učitelé a lektoři vzdělávající dospělé, vedoucí pracovníci institucí vzdělávání dospělých, inspektoři, poradci, konzultanti, organizátoři vzdělávacích akcí pro veřejnost v kulturních organizacích (muzea, knihovny…) široká veřejnost

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých A) Vzdělávací kurzy: vzdělávací akce v zahraničí (kurz, seminář) 5 dnů až 6 týdnů grant až 1 300/1 700 EUR na pobyt, cestu, pojištění a poplatek za kurz kurzy z on-line databáze Grundtvig X vlastní → v oblasti kultury pro příklad: kořeny evropské kultury, kulturní dědictví, folklór a tradice, cizí jazyk pro lektory umění…

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých B) Stáže a konference: stáž: návštěva v zahraniční organizaci stejného charakteru jako domácí organizace (stínování kolegy, studium aspektů vzdělávání dospělých …) → max 12 týdnů, až 1 700 EUR na pobyt, cestu, pojištění a případný poplatek hostitelské organizaci konference k tématu vzdělávání dospělých → až 1 000 EUR na pobyt, cestu, pojištění a registrační poplatek → vyhledání v databázi Grundtvig X vlastní

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých C) Asistentské pobyty: aktivní pobyt v zahraniční organizaci stejného zaměření jako domácí organizace plné začlenění do chodu organizace (výuka, management, projektová činnost, workshopy pro dospělou veřejnost …) 13 – 45 týdnů, až 12 660 EUR

GRUNDTVIG pro jednotlivce → široká veřejnost Účast zdarma na vzdělávacím workshopu: pro všechny dospělé osoby jakéhokoliv oborového zaměření rozličná témata (zdravý životní styl, ruční práce, řemesla, kulinářské umění, psychologie, fotografie, kulturní dědictví…) neformální vzdělávání dospělých 5–10 dnů organizátor hradí pobyt, cestu a pojištění

GRUNDTVIG pro organizace Zapojit se mohou jakékoliv organizace, které jsou právnickou osobou a působí v oblasti vzdělávání dospělých v jakékoliv formě (formální, neformální či alternativní) a intenzitě.

GRUNDTVIG pro organizace A) Organizace workshopu neformální vzdělávání jakékoliv téma atraktivní pro dospělou veřejnost (18+) 5–10 dnů pro 10–20 účastníků ze zemí LLP (max ⅓ z jedné země) grant 2 části: na organizační náklady: paušál 4 600 EUR na náklady účastníků: pobyt, cesta, pojištění (až 1 377 EUR na účastníka)

GRUNDTVIG pro organizace workshop možno zaměřit na konkrétní cílovou skupinu: klasifikací účastníků - osoby 50+, rodiče problémových dětí, milovníci fotografie, ... tématem – mezigenerační vzdělávání, zdravý životní styl, umění, příroda, lidová řemesla, … organizátor vybírá účastníky workshop propagován společným evropským katalogem + iniciativou organizátora

GRUNDTVIG pro organizace B) Projekty partnerství: spolupráce min. 3 organizací ze 3 států LLP projektové období 2 roky cíl: výměna zkušeností, postupů a metod vzájemná motivace začlenění evropské spolupráce a zahraniční zkušenosti do chodu organizace společný mezinárodní „produkt“ (metodika, manuál, konkrétní předměty, výzkum, výstava, divadelní představení …) 15

GRUNDTVIG pro organizace Aktivity v průběhu projektu partnerství: pracovní setkání organizace vzdělávacích seminářů a konferencí spolupráce na lokální i mezinárodní úrovni s organizacemi a dalšími subjekty oblasti tématu projektu výroba „produktu“ (technické, ilustrační a umělecké předměty) výzkum, statistické šetření, práce v terénu … šíření výstupů z projektu (tvorba internetových stránek, publikace …) a mnohé další … 16

GRUNDTVIG pro organizace Příklady témat projektů partnerství: bariéry ve vzdělávání učení seniorů integrace znevýhodněných osob mezigenerační vzdělávání jak na jazykové vzdělávání dospělých informační a komunikační technologie ve vzdělávání dospělých celoživotní učení …

GRUNDTVIG pro organizace Finanční stránka projektů partnerství: → grant určen na veškeré náklady spojené s realizací projektu (zahraniční setkání, lokální spolupráce, šíření výstupů, tvorba „produktu“, náklady organizace na realizaci …) Počet zahraničních mobilit (minimum) Grant 4 5 200 EUR 8 9 600 EUR 12 13 200 EUR 24 24 000 EUR

Tipy a doporučení pro projekty partnerství: internetové stránky NAEP – www.naep.cz/grundtvig hledání partnerů - záložka Projekty partnerství/Partner Search příklady dobré praxe a studie k dalšímu vzdělávání - záložka Publikace výstupy z již realizovaných projektů partnerství Grundtvig → databáze EST: est.dzs.cz/search.php rady a tipy pro realizaci projektu → projekt QaS: www.programkontoret.se/sv/QaS/ účast na tematických seminářích a konferencích organizovaných DZS/NAEP v průběhu roku – prezentovány příklady dobré praxe

Příklady projektů se zapojením organizací působících v oblasti kultury Border Less (2009–2011) koordinátor: God´s Entertainment (DE) partneři: Divadlo Archa (CZ – Praha), International Culture Fabrique (DE), Art in Action Association (RO), KC Stanica (SK) záměr projektu: překračování hranic sociální nerovnosti a předsudků prostřednictvím umění v ulicích (zapojení nejen umělců, ale také lidí z okraje společnosti) Challenging History (2010–2012) koordinátor: Museums Libraries and Archives London (UK) partneři: Památník Lidice (CZ), Zeitgeschichtliches Forum Leipzig (DE) záměr projektu: postmoderní svět a vyrovnání se s minulostí Evropy (semináře pro veřejnost, sympózium → sborník)

Příklady projektů se zapojením organizací působících v oblasti kultury Improving Intercultural Dialogue: Exploring the Legacy of Opression (2010–2012) koordinátor: Pupil Parent Partnership (UK) partneři: Muzeum romské kultury (CZ – Brno), Nadace otevřených škol (SK), EU Warehouse (BE), Step by Step (BG), Stiftung Libenau (DE) záměr projektu: boj proti sociálnímu vyloučení (rasismus, xenofobie, společenský útlak lidí s postižením…); výzkum v zapojených státech, fórum, semináře pro veřejnost – školy, muzea Make Able (2010–2012) koordinátor: Cerebral Palsy Midlands (UK) partneři: Muzem Ústí nad Labem (CZ), Senaedin (BE), Universita Senza Eta Citta del Trattato (IT), Zdruzenie na pomoc ludom s mentalnym postihnutim v Petrzalke (SK), Integracion Social – Mentalia Puerto (ES) záměr projektu: přirozené začleňování lidí s různým druhem postižení do společnosti nabytím mezikulturní zkušenosti

GRUNDTVIG – DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY mezinárodní spolupráce 2 dobrovolnických organizací dvouleté projekty každá z organizací vyšle a přijme 2-6 dobrovolníků ve věku 50+ dobrovolnická aktivita může spočívat v jakékoli neziskové činnosti délka výměnného pobytu dobrovolníka je 3-8 týdnů GRANT: → na vyslání dobrovolníků (skutečné cestovní náklady + na organizaci 800 € na dobrovolníka) → na přijetí dobrovolníků (pobytové náklady + na organizaci 390 € na dobrovolníka) 22

GRUNDTVIG pro organizace Aktivity v průběhu dobrovolnického projektu: pracovní setkání partnerských organizací hledání dobrovolníků a jejich výběr (vyrovnaný počet mužů a žen) jazyková a kulturní příprava dobrovolníků vyslání a přijetí dobrovolníků 50+ (samostatně či ve skupině) šíření výstupů z projektu (nejde pouze o výměnu dobrovolníků, ale o projekt – tvorba „produktu“) 23

Tipy a doporučení pro dobrovolnické projekty: internetové stránky NAEP – www.naep.cz/grundtvig hledání partnerů - záložka Projekty partnerství/Partner Search rady a tipy pro realizaci dobrovolnických projektů – záložka Dobrovolnické projekty → rady a tipy pro přípravu a realizaci dobrovolnického projektu příklady dobré praxe a studie k dalšímu vzdělávání - záložka Publikace účast na tematických seminářích a konferencích organizovaných DZS/NAEP v průběhu roku – prezentovány příklady dobré praxe

Počet schválených žádostí Celkový počet přijatých žádostí GRUNDTVIG – rozpočet 2010 Přidělené granty (EUR) Počet schválených žádostí Celkový počet přijatých žádostí PROJEKTY PARTNERSTVÍ 755 200 52 84 DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY 40 872 2 3 WORKSHOPY 100 914 5 27 MOBILITY OSOB asistentské pobyty 18 640 7 vzdělávací kurzy 58 069 39 114 stáže a konference 9 820 8 17 PŘÍPRAVNÉ NÁVŠTĚVY 3 485 14 celkem 987 000 266

GRUNDTVIG – termíny pro předkládání žádostí: projekty partnerství: únor dobrovolnické projekty: březen workshopy: únor individuální granty (mobility osob): → asistentské pobyty: březen → vzdělávací kurzy: leden (výjezd V – VIII) duben (výjezd IX – XII 2011) 16. září 2011 (výjezd I – IV 2012) → stáže a konference: kdykoliv během roku (nejpozději 6 týdnů před akcí)

Desatero k úspěšnému předložení žádosti: Aktuální formulář – Výzva 2011 Žádost nikdy nevyplňovat ručně! Přečíst si podrobně instrukce v každé části žádosti → nerozumím-li něčemu, zeptám se své Národní agentury  Vyplnit všechny požadované části žádosti Předložit žádost všemi požadovanými cestami: email + poštou (+ on-line v případě elektronických formulářů) Prostudovat Národní priority a administrativní kritéria pro danou Výzvu (každý stát svá specifika) – na internetových stránkách NAEP u každé z aktivit Neopomenout požadované přílohy (individuální granty – CV, motivační dopis…) Projekty - části společné pro koordinátora a partnera musí být identické Projekty - každý z partnerů projektu zasílá žádost své Národní agentuře ve stanoveném termínu (shodné termíny pro všech 33 států) → klíčové datum na razítku pošty Nesmí chybět požadované podpisy!!

Kontakty www.naep.cz/grundtvig Mgr. Petra E. Krňanská email: petra.krnanska@naep.cz tel.: 221 850 702 → projekty partnerství, dobrovolnické projekty, stáže a konference Mgr. Jan Trnka email: jan.trnka@naep.cz tel.: 221 850 701 → workshopy, vzdělávací kurzy, asistentské pobyty

Děkuji za pozornost! www.naep.cz/grundtvig