Hřensko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝLET NA PŘÁNÍ | 17. –
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
BESKYDY.
ULURU symbol Austrálie.
ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_04.
Místo, které bych chtěl navštívit
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Valašská Polanka Barbora Filáková.
NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská
Prostřední Bečva Stručný průvodce jednou z nejhezčích obcí Valašska.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Klocperková & Stejskalová
Šmídová, Křečková, Medková
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Fyzicko-geografická sféra
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Nejlákavější kulturní památka
Příroda Benešovska.
DOLSKÝ MLÝN.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
 Mezní Louka leží v rekreační obci Mezná, v srdci národního parku České Švýcarsko.
Národní parky v České republice
Česká republika Horopis IV.
CHKO Český kras.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Np České švýcarsko.
ČESKÉ ŠVÝCARSKO.
Nové oddělení cestovního ruchu -Tvorba koncepce rozvoje cestovního ruchu -Navázání na Strategický plán města -Spolupráce s Komisí cestovního ruchu -Spolupráce.
RISKUJ!.
Elektronická učebnice - I
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ZEMĚPIS TEMA: ČR – ÚSTECKÝ KRAJ ČÍSLO PROJEKTU:
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
ÚSTECKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_12_Ústecký kraj Téma: Vlastivěda -
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Pískovcová města- exkurze
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Hřensko

Obec Hřensko Hřensko je vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko. Malebná obec ležící na soutoku Labe a Kamenice se zcela soustředí na cestovní ruch. S nadmořskou výškou 115m . je nejníže položenou obcí České republiky. Příroda, do níž je Hřensko zasazeno, je obdivuhodná. Návštěvníky jistě uchvátí mohutný kaňon Labe, z něho vstupuje mezi skály neméně krásné údolí vinoucí se podél řeky Kamenice. Značná část obce se rozkládá v tomto údolí, které je z obou stran obklopeno vysokou hradbou skalních stěn. Díky nízkým teplotám mezi skalami se zde daří horským rostlinám, což je při nízké nadmořské výšce Hřenska nevídanou raritou.   První zmínka o Hřensku pochází z 15. století, kdy zde stála krčma sloužící vorařům, od 16. století se zde začali usídlovat další obyvatelé. Obživu jim zajišťovala těžba a plavení dřeva, vznikaly zde sklady zboží a rozrůstaly se krčmy. Za panování hrabat Clary-Aldringenů došlo k prudkému rozvoji turistiky, byl založen jeden z prvních Horských spolků u nás. Hřensko je výchozím místem pro výlety na Pravčickou bránu, největší přírodní skalní most na našem kontinentu a do soutěsek řeky Kamenice, kde je možné absolvovat projížďku na lodičkách se zajímavým výkladem převozníka. Tyto významné turistické atrakce spojuje naučná stezka.

Památky Pravčická brána je skalní oblouk vzniklý v pískovci, který se nachází na území Národního parku České Švýcarsko nedaleko obce Hřensko v okrese Děčín. Skalní brána je 16,5 m široká a 16 m vysoká, což z ní dělá největší přirozenou skalní bránu v Evropě. Národní památka je chráněna od roku 1963. Dříve bylo možné po oblouku brány volně chodit, což mělo následky urychlení erozních procesů. V současnosti je vstup na vrcholek brány přísně zakázán. K bráně vede značená turistická cesta a samotná brána se nachází v placeném areálu, v němž se nachází restaurace, muzeum (v zámečku Sokolí hnízdo) a občerstvení.

Pravčická brána a soutěsky

Historie obce Hřenska - Původně v 15. stol. tady stála jen krčma sloužící plavcům a vorařům. K roku 1475 se už vztahuje písemná zmínka k Hřensku jako místu v souvislosti s přepadením tří norimberských kupců. Místo bylo dobře známé – od východu sem k Labi vedla odbočka České cesty. Při ústí Kamenice bylo skladiště dříví, dřevaři a plavci si postavili chýše, v provozu byl i mlýn. Plavení dříví si vyžadovalo i budování nutného zázemí. V letech 1530 – 1550 se na území Hřenska začali usazovat noví osadníci. Po Labi už se neplavilo jen dříví – v hřenských skladištích bylo ukládáno obilí, sklo, ale také sůl dovážená do Čech. V této době byli majiteli Salhasenové, po jejich zadlužení a úpadku získal r. 1612 Hřensko věřitel Jan z Vartemberka, následovali Vchyničtí a Aldringenové, od r. 1664 Clary-Aldringenové. Po smrti generála Jana Aldringena ve 30leté válce byl majetek rozdělen dědicům – stalo se, že obyvatelé Hřenska a Mezné podléhali čtyřem vrchnostem. Až za Františka Karla r.  1709 byly všechny díly sloučeny do bynoveckého panství.

Fotografie

Obrázky

Turistika Naučná stezka přátelství Hřensko – Tři prameny (3 km) - odbočka k Pravčické bráně (5 km) - Pravčická brána a zpět (6 km) - Mezní Louka (12 km) - Mezná (14 km ) - Soutěsky (14,5 km) - přístaviště v Edmundově soutěsce (15,5 km) - dolní přístaviště (16,5 km) - silnice (18,5 km) - Hřensko (19 km)

Vítejte ve Hřensku Příroda, do níž je Hřensko zasazeno, je obdivuhodná. Hřensko je vstupní branou do  Národního parku České Švýcarsko. Malebná obec ležící na soutoku Labe a Kamenice se zcela soustředí na cestovní ruch. S nadmořskou výškou 115m n.m. je nejníže položenou obcí České republiky. Návštěvníky jistě uchvátí mohutný kaňon Labe, z něho vstupuje mezi skály neméně krásné údolí vinoucí se podél řeky Kamenice. Značná část obce se rozkládá v tomto údolí, které je z obou stran obklopeno vysokou hradbou skalních stěn. Díky nízkým teplotám mezi skalami se zde daří horským rostlinám, což je při nízké nadmořské výšce Hřenska nevídanou raritou.

Prezentaci připravily Jana Bédiová a Andrea Knotková IX.A.2010