Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR 31.3.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Seminář Cesty k omezení lichvy
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
…aneb o exekucích a úpadku
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.6.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
, Křesťan a práce, EAPN ČR Následky dluhů, prevence zadlužování a insolvenční zákon pohledem Poradny při finanční tísni, o.p.s. Praha.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_17_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Vymáhání pohledávek.
Zkušenosti s prevencí předlužení formou výuky finanční gramotnosti Zdeněk Balabán obchodní ředitel COFET, a.s. z projektu „Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Majetek a závazky domácnosti
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek.
Seminář Jak dál u oddlužení
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Domácnosti na úvěrovém trhu
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR 31.3.2009

Přibývající zadluženost celkový objem úvěrů přesáhl v říjnu 2008 úroveň jednoho bilionu korun za poslední čtvrtletí 2008 přibylo úvěrů v hodnotě 60 miliard Kč v polovině roku 2007 činil součet úvěrů těsně pod 800 miliard Kč během 18 měsíců došlo k jeho zvýšení o čtvrtinu

Zlom v 2. polovině 2008 přelití problémů z USA do Evropy - i ČR zpomalení tempa růstu objemu úvěrů v roce 2008 pokles nových půjček oproti stejnému období roku 2007 o 17 % tzn. o částku 12,5 miliard Kč

Schopnost splácet v porovnání se západoevropskými zeměmi je zadluženost občanů ČR nižší je předpoklad, že se bude postupně zvyšovat a vyrovnávat investice např. do stavby domu vede k tvorbě hodnot úvěry na spotřební zboží = možnost užívat předmětnou věc okamžitě, ovšem cena v čase rychle klesá v době splácení úvěru má spotřební předmět neporovnatelně nižší cenu vzhledem k mnohaletému závazku spotřebitele, spojeným s komplikacemi v platební schopnosti bývá nejjednodušším řešením nahrazení jednoho úvěru druhým = dluhová past

Správná cesta k vyřešení předluženosti nedostatečné znalosti o způsobech řešení předluženosti rizika, která z neřešení tohoto stavu nastanou správná cesta k vyřešení předluženosti = formou insolvenčního řízení tzv. „Cesta k nekonečné exekuci“

Máte ucelenou představu o příčinách, průběhu a důsledcích osobního bankrotu a jeho řešení? vzorek 350 účastníků kurzu ANO = 74 účastníků NE nebo NEVÍM = 262 účastníků cílová skupina dlouhodobě nezaměstnaných neví o řešení úpadku oddlužením většinou vůbec nic velmi nízká úroveň právního a ekonomického vědomí

Oddlužení = jeden ze způsobů řešení úpadku oddlužení zavedl nový insolvenční zákon je určen dlužníkům nepodnikatelům, tedy nepodnikajícím fyzickým osobám = zpravidla spotřebitelé, kteří nesplatili své spotřebitelské úvěry účelem oddlužení je umožnit poctivým dlužníkům zbavit se dluhů a začít znovu s čistým štítem jedná se spíše o nástroj sociální než ekonomický

Neúplný insolvenční návrh bylo podáno cca 1700 návrhů na povolení oddlužení soudem jich bylo povoleno pouze 650

Soudně povolené oddlužení pokud dlužník splní řádně a včas své závazky dané usnesením soudu o povoleném oddlužení, je od zbývajících dluhů osvobozen, a to i od pohledávek věřitelů, které nebyly do insolvenčního řízení včas přihlášeny

Nejzajímavější problematika: preventivní opatření dlužníka s cílem předejít výkonu rozhodnutí exekucí, práva a povinnosti exekutora, podmínky k podání insolvenčního návrhu, praktický příklad průběhu oddlužení splátkovým kalendářem, porovnání průběhu exekuce s průběhem oddlužení

Vliv vzdělávání Umíte se orientovat v tom, jak si počínat s narůstajícími dluhy? Kladné vyjádření při vstupu 50 % Kladné vyjádření při výstupu 86 % Máte ucelenou představu o příčinách, průběhu a důsledcích exekuce?   Máte ucelenou představu o příčinách, průběhu a důsledcích osobního bankrotu a jeho řešení? Kladné vyjádření při vstupu 21 % Kladné vyjádření při výstupu 85 %

Podcenění úlohy prevence nedokonalé znalosti ekonomicko-právních vztahů neřešení osobních ekonomických problémů nedostačující úroveň finanční gramotnosti neznalost práv dlužníka v procesu vymáhání pohledávek jejich věřiteli jak minimalizovat ekonomické ztráty v průběhu výkonu rozhodnutí?

Problémy insolvenčního řízení hlavní problém = nepochopení, proč by dlužník měl snést závazek po dobu 5-ti let odevzdávat vše nad nezabavitelné minimum ze svého příjmu věřitelům odmítání vědomí, že povinností dlužníka je splácet to, k čemu se písemně zavázal nepředpokládané nástrahy = pracovní neschopnost pro nemoc, ztráta pozice v zaměstnání nebo ztráta zaměstnání

Závěr…??? Současná ekonomická krize = narůstající počet osob v evidenci úřadů práce = nárůst počtu dlužníků neschopných splácet své závazky Pokud se nedostane těmto osobám včas dostatečné odborné pomoci, skončí jejich majetek dříve nebo později v rukou exekutorů = tyto osoby se stanou pravděpodobně trvale nezaměstnatelnými se všemi důsledky tohoto stavu pro stát i osoby samotné.

Záleží na vůli, schopnostech a snaze dlužníka překonat možné krizové situace Děkuji za pozornost Ing. Jan Abrahámek insolvenční správce