Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek (prezentace) Autor: Mgr. Helena Foldinová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_14/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, žáci si uvědomují nebezpečí, které hrozí, pokud nebudou včas splácet či vůbec zapůjčené peníze. na půjčení peněz dát pozor. Období: leden – květen 2012

2 OBSAH Seznámení s pojmy - exekuce - exekutor - exekuce majetku
Lze exekuci odmítnout? Jak exekuci předejít? Lze se nějak bránit neoprávněnému zabavení majetku?

3 = výkon, provedení, uskutečnění soudního, úředního a jiného rozhodnutí (postihujícího zvláště dlužníky)

4 = úřední osoba, která na základě rozhodnutí soudu vykonává exekuci
ze zákona má rozsáhlé pravomoci – právo vstoupit do domu či bytu dlužníka i za jeho nepřítomnosti (v doprovodu Policie ČR)

5 = jedná se o úřední vymáhání dlužné částky a bývá doprovázeno zabavením majetku
je-li vůči dlužníkovi vydán příslušný soudní příkaz, dostává se do jeho domácnosti exekutor a úředně zabaví majetek zabavený majetek jde do dražby (výnosy slouží k úhradě dluhu věřiteli)

6 Lze exekuci odmítnout? exekuci nelze odmítnout, jedná se
o úřední výkon – exekutora do bytu musíte pustit (většinou se odehrává za asistence Policie ČR)

7 Jak exekuci předejít? exekuci lze jednoduše předejít = nic a nikomu nedlužit nemusí jít jen o problémy se splácením půjček → vždy v budoucnu nezapomeňte včas platit složenky, poplatky za odpady, nedoplatky za elektřinu, plyn apod.

8 Lze se nějak bránit neoprávněnému zabavení majetku?
Může se stát, že ne vlastní vinou může dojít k neoprávněnému zabavení majetku, že nás exekuce postihne neprávem. Ani v takovém případě není možné odmítnout exekutora vpustit. Můžeme se bránit pouze právní cestou – jedná se o zdlouhavou právní cestu odvolání a žalob.

9 Použité zdroje: NAVRÁTILOVÁ, P. – Finanční gramotnost – učebnice žáka.
II. Vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s. ISBN Obrázky z galerie


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek."

Podobné prezentace


Reklamy Google