Sir Frank Lampl 6.4.1926 – Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
před tím velkým šílenstvím…
Advertisements

Navštivte hlavní město České republiky
Orientace ve městě.
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
zpracovaný v rámci projektu
Richard Průžek Muž, jenž obul svět.
Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
Mezinárodní letiště Berlin - Brandenburg Willy Brandt Berlin Brandenburg International (BBI) Ing. Marie Franková 5. konference K126 - Udržitelnost ve výstavbě.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Anglie Vojta Krejčí.
Sametová revoluce
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Narozen: Houston, Texas, USA. Původ a počátky  Pochází z rodiny zubaře a burzovní makléřky => od malička styk s byznysem  S byznysem začal.
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Firemní prezentace. Něco o nás Předmětem podnikání je stavební činnost s prioritním zaměřením na provádění dopravních, občanských, bytových, inženýrských.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Robert H. Waterman Vypracovali: Tereza Hubalová, Kateřina Křížová, Kamila Ogurčáková, obor L (kruh 83)
Plány Ředitelství silnic a dálnic na rok 2007 Tisková konference Pondělí Praha.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
PAMÁTKY PRAHA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Místo : Paríž Výška : 318 metrů Datum ukončení stavby : 1887
Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Ludvík Blažek Petra Kadlecová Petra Kačírková
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Tomáš Garrigue Masaryk
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Naši prezidenti.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Karel IV. OTEC VLASTI
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Největší stavba světa v Pekingu..
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Sir Frank Lampl 6.4.1926 – Brno

Životopis Frank Lampl, rodným jménem František Lampl, je český a anglický manažer, doživotní prezident a bývalý generální ředitel jedné z největších stavebních firem světa Bovis Lend Lease, dále emeritní rektor univerzity v Kingstonu (GB), předseda Prague Heritage Fund a řady charitativních nadací. Často přijíždí do Čech, kde také přednáší vysokoškolákům – nejradši na VUT v Brně.

Narodil se v Brně do rodiny právníka. Během druhé světové války byl vězněn v nacistických koncentračních táborech Terezín, Auschwitz a Dachau. Po válce, ve které byla jeho rodina zavražděna, se rozhodl pro studia v Brně. Ovšem po převzetí moci komunisty v únoru 1948, byl obviněn z buržoazního původu a opět uvězněn v Jáchymově, kde pracoval v uranových dolech. V roce 1953 byl podmínečně propuštěn díky všeobecné amnestii spojené s narozeninami Stalina. Následně pracoval jako dělník a ve firmě Pozemní Stavby Opava postoupil na pozici obchodního vedoucího. Během zaměstnání vystudoval Vysoké učení technické v Brně.

Během invaze do Československa v srpnu 1968 se s manželkou rozhodl opustit zemi a společně odjeli za synem Tomášem (který právě studoval na Oxfordu) do Velké Británie. V roce 1971 začal Frank Lampl pracovat u britské stavební společnosti Bovis jako projektový manažer. Během tří měsíců se stal stavebním ředitelem a do deseti let se vypracoval až na post generálního ředitele. Díky úspěšným kontraktům z firmy učinil jednu z největších na světě s ročním obratem zhruba ve výši 4 miliard dolarů.

Po sametové revoluci navázal spolupráci s rodným Brnem a realizoval v České republice několik větších projektů. Princ Charles a Václav Havel jej jmenovali předsedou nadace Prague Heritage Fund, která měla za cíl mimojiné zrekonstruovat a obnovit zahrady Pražského hradu, kostel svaté Anny a sochy Karlova mostu.

V roce 1990 jej královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu V roce 1990 jej královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu. Do erbu si zvolil cimbuří, které má symbolizovat věznění v jáchymovských dolech. Je držitelem několika čestných doktorátů univerzit. Střídavě žije s druhou manželkou Wendy ve svém domě ve Wiltshire v Londýně a ve Washingtonu.

Kariéra Po dokončení dálkového studia začal Frank Lampl pracovat jako dělník ve firmě Pozemní Stavby Opava, kde později postoupil až na pozici ředitele. V roce 1968 emigroval se svou první ženou do Velké Británie. Z emigranta bez práce a s chabou angličtinou se postupem času stal šéfem jedné z největších britských stavebních firem.

Ve své nové zemi nejprve pracoval jako polír v malé stavební firmě. Asi po dvou letech (v roce 1971) zakotvil u firmy Bovis jako vedoucí realizace projektů. „Až tady jsem začal cítit, že jsem našel to správné místo“, tvrdí Sir Lampl. „Vždycky jsem chtěl pracoval ve velké společnosti. V téhle měl člověk pocit, že s ním poctivě zacházejí a že má otevřené dveře. Také se mi líbilo, že Bovis nebyl rodinný podnik, ale akciová společnost.“ Kvůli psychickým problémům první manželky Frank Lampl přestal uvažovat o založení své vlastní firmy.

V roce 1978 se stal generálním ředitelem Bovis International. Pod jeho vedením firma získala kontrakt na stavby pro olympijské hry v Atlantě. Následovala realizace takových projektů, jako zábavní park EuroDisney u Paříže, tehdy nejvyšší budova na světě Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru, Queen Elizabeth Conference Centre v Londýně, stejně jako finanční centrum Canary Wharf, nádraží Waterloo International, radnice města Los Angeles v Kalifornii či Maněžnaja Shopping Centre pod Rudým náměstím v Moskvě.

Petronas Towers – Kuala Lumpur Dvojice mrakodrapů (452 m) v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpuru. Svého času nejvyšší mrakodrap na světě (stavba byla dokončena v roce 1997).

Canary Wharf - Londýn Canary Wharf je novodobý následník londýnského City. Nacházejí se na něm tři nejvyšší budovy Velké Británie: 1 Canada Square (235 m, můžeme se také setkat s názvem Věž Canary Wharf); HSBC Tower (200 m) a Citigroup Centre (200 m).

Waterloo International - Londýn Rozsáhlé nádraží v centru Londýna, jehož brány se pasažérům otevřely v listopadu 1994 (firma Bovis postavila 400 m dlouhou stavbu ze skla a oceli za 30 měsíců).

EuroDisney park - Paříž Obří zábavní park nedaleko Paříže, je jedním ze čtyř podobných (původní v USA, další dva jsou v Japonsku a v Hongkongu). Otevřen byl 12. dubna 1992.

Sir Frank se výrazně zasloužil o mezinárodní renomé firmy Sir Frank se výrazně zasloužil o mezinárodní renomé firmy. Měl šťastnou ruku s převzetím několika amerických firem. Při rozšiřování podniku se obrátil právě do USA, kde získal tři velké dodavatele. Dále vytvořil nové dceřiné společnosti Bovis v celé Evropě, jižní Africe, Latinské Americe, Asii a Austrálii.

„Tamní stavbaři měli jiné metody a hlavně jiné postoje než tady v Evropě. I v naší firmě jsme organizovali takzvané zdůvodňovací porady, na kterých manažeři objasňovali a dokládali, proč určitá věc nejde udělat. Američané nic takového neměli. Říkali: Proč by to nemělo jít? Ten postoj se mi líbil, tak jsme ho převedli do Bovisu.“ Při expanzi do světa se Lampl o tento postoj opíral stejně jako o vlastní přednost firmy Bovis, kterou bylo pracovat na bázi důvěry.

„Budovali jsme vztahy se zákazníky na tom, že neokrádáme, nepodplácíme a nešidíme.“ Podle Franka Lampla je dobré jméno stavebního podniku zárověň jeho největším kapitálem. V roce 1985 se stal předsedou představenstva a byl jmenován výkonným ředitelem mateřské společnosti Bovis P&O.

Jako generální ředitel firmy skončil v roce 2001, nějakou dobu ještě ve firmě figuroval jako poradce (což zahrnovalo poradenství na strategické otázky a udržování vztahů se zákazníky). Po odstoupení z funkce generálního ředitele byl nyní 84-letý Sir Frank Lampl jmenován jako čestný doživotní prezident.

Realizované projekty v Čechách V České republice má firma asi 120 úspěšně realizovaných staveb, na nichž se nejrůznější formou podílela. Například na výstavbě obchodního centra Chodov v Praze, leteckého terminálu Sever v Ruzyni nebo na protipovodňových opatřeních v Praze. Frank Lampl se podílel na uskutečnění výstavby Technologického parku v Brně. Tam dnes stojí více než deset budov v nichž sídlí Vodafone, Siemens, IBM, Honeywell a další přední technicky vyspělé firmy, které mimojiné spolupracují s VUT.

Technologický park – Brno Park nabízí reprezentativní plochy pro výrobu, montáž, výzkum, technický vývoj a kanceláře k pronájmu nebo k prodeji. Nyní se zde nacházejí společnosti Siemens, IBM, FEI, SGI, Vodafone, Honeywell Controls, Symbol Technologies a další. Tento rozvojový projekt se koncentruje do dvou zón (A-vlevo, B-vpravo) vedle hlavních budov VUT. Hlavní rychlostní komunikace prochází podél rozvojového území Parku a umožňuje tak jednoduchý přístup do města a na mezinárodní dálnici. Technologický Park je napojen na místní tramvajové a autobusové linky zajišťující spojení do centra.

Děkujeme za pozornost. Zdroje: www.building.co.uk Vypracovali: Jan Vondrášek www.stavlisty.cz Michal Dvorský ekonom.ihned.cz www.lendlease.com encyklopedie.brna.cz