MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam vody pro člověka
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
Je obezita pokládána za nemoc?
Látkové složení lidského těla- prvky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sopečná činnost a sopky v ČR
Domácí ekologie – pitná voda
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Voda a vzduch = základ života
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Hydrologické poměry – podzemní vody
VODA Kateřina Beranová.
Balená voda.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Podpovrchová voda Název školy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Hydrosféra – vody pevnin
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
LUHAČOVICE
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek, Zbyněk Hrkal
´ ˇ ´ ˇ ´.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Hydrologické poměry - podzemní vody
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_14.
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
 Minerální prameny jsou vývěry podzemní vody z hlubin zemské kůry. Jedná se o přírodní léčivé zdroje, vyskytující se po celém světě. Minerály obsažené.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Geotermální energie.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – PODZEMNÍ VODY
Vypracoval: Martin Půr
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Hydrosféra – vody pevnin
Transkript prezentace:

MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY

Vyhlášené minerální lázně

Složky(minerály) Magnesium-hořčík(Mg) -aktivita enzymů -srdeční činnost -nedostatek = nervosvalová dráždivost Calcium-vápník(Ca) -Tělo muže o hmotnosti 70 kg obsahuje okolo 1200 g vápníku, nejvíce v kostech (99 %). Natrium-sodík(Na) -Podílí se na udržování acidobazické ( kyselé a zásadité látky ) rovnováhy, osmotického tlaku(tlak na tělní membrány) tělních tekutin Chlorum-chlor(Cl) -jedovatý (leptá sliznice)  -tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě Kalium-draslík(K) -určuje aktivitu svaloviny ( hlavně srdeční ) -denní příjem draslíku u člověka je asi 4 g.

Prameny ČR Prameny v Jeseníkách, Krkonoších a Orlických Horách Prameny okolo Karlových Varů Novohradské Hory a Šumava Prameny v Luhačovicích

Pramen je soustředěný přirozený vývěr podzemní vody na zemský povrch. Za příznivých hydrogeologických podmínek se od pramene vytvoří vodní tok, který odvádí vyvěrající vodu dále do vodní sítě. V České republice je pozorovací síť pramenů. U pozorovaných pramenů se provádí měření vydatnosti, teploty a pH. Podle teploty se rozlišují: a) prameny studené (s průměrnou teplotou nepřesahující 20 °C) b) prameny teplé (s průměrnou teplotou vyšší než 20 °C) Prameny teplé se dále dělí na: a)vlažné (hypotermální, do 37 °C) b)teplé či teplice (termální, do 50 °C) c)vřídla (termy, přes 50 °C)

Termální pramen či horký pramen je speciální druh pramenu, ze kterého vystupuje ohřátá voda často obohacená o minerální složky. Její teplota nedosahuje ale takové velikosti, aby umožňovala přeměnu na páru, čímž nedochází ke vzniku gejzírů a ohřátá voda jen zvolna vytéká z podpovrchu. Ohřátá voda vytváří unikátní systémy, které se využívají pro vytápění, či pro rekreaci. Nejznámější lokality pocházejí z Islandu, kde se lidé často koupají v horkých jezerech i přes studené okolní klima a teplá voda je využívána i pro vytápění chodníků. Termální prameny se využívají také k léčbě různých onemocnění jako převážně nemocí kůže, na kterou blahodárně působí minerální složení vody a nízký stupeň radiace způsobený rádiem. Prameny byly k léčbě využívány často již od pradávna.

AMERICKÝ NÁRODNÍ PARK YELLOWSTONE-NEJSLAVNĚJŠÍ PARK S TERMÁLNÍMI PRAMENY

Prameny v našem okolí Zlacká studánka Luhačovice

naše nejbližší Zlacká studánka-náš nejbližší pramen vody Lázně Leopoldov-Smraďavka-naše nejbližší minerální lázně Lázně Luhačovice-nejslavnější lázně v našem okolí

Lázně Luhačovice Do tmavé zeleně lesů luhačovských třeba na stavbách barev jasných, pohádkových. Leoš Janáček Zdejší prameny: Vincentka Ottovka Pramen Dr. Šťastného Atd. Nejslavnější období lázní – 20.stol. – období Dušana Jurkoviče

Poděbradka Důležitým mezníkem na cestě minerální vody Poděbradka za novými zákazníky se stal rok 1994, kdy byla dokončena výstavba zcela nového výrobního areálu, který byl zasazen do malebné polabské přírody v sousedství lázeňského města. Dále byly vyhloubeny nové vrty, hluboké asi 120 m, poskytující vysoce kvalitní minerální vodu s vyváženým obsahem minerálů.

Magnesia Výtah z chemické analýzy Magnesia: Kationty: Mg2+179 Ca2+35,3 Na+5,06 NH4+<0,007 Anionty: Cl-3,70 SO42-14,0 HCO3-1048 NO3-0,071 NO2-<0,007 CO24,5 g/l Stáčí se v Karlových Varech

Mattoni Stáčí se v Karlových Varech, stejně jako Magnesia (jedna společnost) X: kde je život, tam je Mattoni Jedna z nejstarších značek minerálních vod u nás v ČR-od roku 1873 (135 let)

DĚKUJEME ZA POZORNOST Vypracovali: Michal Blecha Tomáš Holešovský Bohdan Daněk Matěj Hejda David Kellner