Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě."— Transkript prezentace:

1 Luhačovice

2 Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě. Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou. V Luhačovicích vyvěrá 6 přírodních pramenů a desítky pramenů navrtaných. Nejznámějším a nejvýznamnějším pramenem Luhačovských lázní je pramen Vincentka.

3 Historie minerálních pramenů Minerální prameny vyvěraly v bezprostřední blízkosti Luhačovic od nejstarších dob. Lákaly svým bubláním, zvláštní barevnou usazeninou a neobvyklou slanou chutí. Pramenům se říkalo Slanica. Později se pramenům začalo říkat "luhačovická voda". V tomto stupni vývoje zůstaly prameny téměř 100 let.V šedesátých letech minulého století bylo využíváno 12 minerálních pramenů.V současné době je v Luhačovicích celkem 16 minerálních pramenů, z nichž jeden je pramen Sirný, ostatní jsou hydrogenuhličitanochloridosodné kyselky.

4 Vincentka Vincentka je přírodní léčivá minerální voda.Pramení v centru města uprostřed kolonády na břehu Šťávnice.Je zbytkového mořského původu a má řadu léčivých účinků.Vincentka obsahuje alkohol a ionty sodíku, draslíku, vápníku, lithia, hořčíku, fluoru, chlóru, jódu a železa; železo je však před stáčením do lahví odstraňováno.Prodává se v lahvích nebo v nosových sprejových aplikátorech, je též přidávána do zubních past a pastilek Vincentka.

5

6 Poloha a zajímavosti Luhačovice se rozkládají v údolí říčky Šťávnice. Proti proudu říčky Šťávnice byla ve 20. století postavena přehrada nazývaná Luhačovická nebo též Pozlovická. Její první úlohou bylo zadržovat pravidelné záplavy, které pustošily lázně. Časem však převzala i funkci rekreační a nyní slouží hlavně rybářům. Ve městě se nachází velké množství nejrůznějších kaváren, vináren, restaurací a cukrářství. Do Luhačovic se dnes nejezdí jen za léčením, ale zdejší podmínky uspokojí lidí turisticky, sportovně i společensky založené. Pro turistiku jsou v Luhačovicích vytvořeny speciální okruhy po okolí. V okolí Luhačovic se nachází doklady o příchodu Slovanů na území Česka, zříceniny hradů nebo zámek Serényiů a architektura Dušana Jurkoviče.

7

8 Lázeňské domy Vodoléčebný ústav Jurkovičův dům Jestřabí Dušan Jurkovič Zkombinoval různorodé materiály pro stavbu domů, například starodávné sušené hliněné cihly a moderní betonové pilíře. Při úpravě budovy vodoléčby, dokázal využít stávající kamenné přízemí a poschodí ze sušených cihel.

9 Konec  Vytvořila: Nikola Nekardová  Zdroje: www.luhacovice.czwww.luhacovice.cz cs.wikipedia.org www.google.cz

10


Stáhnout ppt "Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě."

Podobné prezentace


Reklamy Google