Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Významné památky ČR.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Historické památky města MIKULOV
a zlatě korunovaná orlice se zlatou zbrojí
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
CHRUDIM Autorka: K ATEŘINA FOREJTOVÁ. Chrudim
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Plzeň – naše krajské město
SVITAVY.
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
BAROKO Doba protikladů.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Číslo v digitálním archivu školy
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Brno.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Jan Nepomucký domácí úkol.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Pozdně gotická architektura v Čechách
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Frenštát pod radhoštěm
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované v 80. letech naší doby, nesou rysy pozdního baroka, empiru a klasicismu. Renesanční období připomíná dům čp. 38 na Slovanském náměstí z roku 1590 (dnes městská galerie s bohatou výstavní činností) a starobylá radnice s venkovní sgrafitovou výzdobou, přestavěná v novogotickém slohu po požáru, který v roce 1861 zničil skoro všech 300 domů vnitřního města. K dominantám náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892 a barokní sloup Nejsvatější Trojice z roku 1704. Dílem bratří Pacáků, žáků slavného Matyáše Brauna, je barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého v Horské ulici a plastika Svaté rodiny mezi muzeem a kostelem. K zajímavým sakrálním památkám Trutnova patří kostel sv. Václava v Horním Starém Městě, novogotický kostel sv. Petra a Pavla v Poříčí a barokní kostel Narození Panny Marie z roku 1782 v Trutnově.

Založení Trutnova V malebném údolí řeky Úpy, která dala ve 12. století jméno slovanské osadě, předchůdci dnešního Trutnova, je rozloženo město, jehož vznik je písemně doložen k roku 1260. Pověst o založení Trutnova však posunuje jeho počátky do 11. století, kdy údajný zakladatel města Trut svedl vítězný boj s bájným drakem. Tuto událost zobrazil na své lunetě v Národním divadle Mikoláš Aleš. Draka zuřícího před městskou branou nacházíme dodnes na městském znaku a pečetích.

Městská Radnice Krakonošovu náměstí vévodí Stará radnice. Tato stavba je původně renesančním dílem italského stavitele Valmadiho z roku 1591, která dostala svou novogotickou podobu po katastrofálním požáru města v roce 1861.

Krakonošova kašna K dalším památkám na náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892. S podnětem postavit v Trutnově novou kašnu s Krakonošem, která by nahradila už skoro stoletou Dračí studnu z roku 1792, přišel ve svém dopise trutnovskému starostovi Josefu Floglovi 18. října 1886 - dva měsíce po odhalení pomníku císaře Josefa II. na trutnovském náměstí. Návrh byl s radostí přijat a již v únoru přispěla trutnovská Městská spořitelna na toto dílo tisíci zlatými. V roce 1888 přibyly k nim další finanční přísliby města a Rakouského krkonošského spolku, a tak se zdálo, že ke zřízení nové kašny dojde už v roce 1889. Profesor Ponninger však opětovně onemocněl, neodeslal slíbený model  kašny a nedošlo ani k jeho osobní slíbené návštěvě v Trutnově. Nastaly nečekané průtahy a odklady.

Morový sloup Sloup Nejsvětější Trojice v pozdně barokním stylu z roku 1704. Morový sloup, vysoký monumentální sloup, se obvykle postaví na podstavci, často se sochami zemských patronů, světců -ochránců před epidemiemi a živelními pohromami, vztyčován je na ochranu před morem a válkami zejména v období protireformace (v Čechách kolem 1680 a 1720) a pak v průběhu 18. století.

Trutnov Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí. Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované v 80. letech naší doby, nesou rysy pozdního baroka, empiru a klasicismu. Renesanční období připomíná dům čp. 38 na Slovanském náměstí z roku 1590 (dnes městská galerie s bohatou výstavní činností) a starobylá radnice s venkovní sgrafitovou výzdobou, přestavěná v novogotickém slohu po požáru, který v roce 1861 zničil skoro všech 300 domů vnitřního města. K dominantám náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892 a barokní sloup Nejsvatější Trojice z roku 1704. Dílem bratří Pacáků, žáků slavného Matyáše Brauna, je barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého v Horské ulici a plastika Svaté rodiny mezi muzeem a kostelem. K zajímavým sakrálním památkám Trutnova patří kostel sv. Václava v Horním Starém Městě, novogotický kostel sv. Petra a Pavla v Poříčí a barokní kostel Narození Panny Marie z roku 1782 v Trutnově. Založení Trutnova V malebném údolí řeky Úpy, která dala ve 12. století jméno slovanské osadě, předchůdci dnešního Trutnova, je rozloženo město, jehož vznik je písemně doložen k roku 1260. Pověst o založení Trutnova však posunuje jeho počátky do 11. století, kdy údajný zakladatel města Trut svedl vítězný boj s bájným drakem. Tuto událost zobrazil na své lunetě v Národním divadle Mikoláš Aleš. Draka zuřícího před městskou branou nacházíme dodnes na městském znaku a pečetích. Městská radnice Krakonošovu náměstí vévodí Stará radnice. Tato stavba je původně renesančním dílem italského stavitele Valmadiho z roku 1591, která dostala svou novogotickou podobu po katastrofálním požáru města v roce 1861. Městská kašna K dalším památkám na náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892. S podnětem postavit v Trutnově novou kašnu s Krakonošem, která by nahradila už skoro stoletou Dračí studnu z roku 1792, přišel ve svém dopise trutnovskému starostovi Josefu Floglovi 18. října 1886 - dva měsíce po odhalení pomníku císaře Josefa II. na trutnovském náměstí. Návrh byl s radostí přijat a již v únoru přispěla trutnovská Městská spořitelna na toto dílo tisíci zlatými. V roce 1888 přibyly k nim další finanční přísliby města a Rakouského krkonošského spolku, a tak se zdálo, že ke zřízení nové kašny dojde už v roce 1889. Profesor Ponninger však opětovně onemocněl, neodeslal slíbený model  kašny a nedošlo ani k jeho osobní slíbené návštěvě v Trutnově. Nastaly nečekané průtahy a odklady. Morový sloup Sloup Nejsvětější Trojice v pozdně barokním stylu z roku 1704.

Vypracovali: Aleš Menzel a Jiří Kovačič Základní škola Mládežnická v Trutnově Dne 27.listopadu 2005