Vypracoval:Pavel Kozák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřichův Hradec. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
Obec KUNČICE. Obsah  Informace o obci  Struktura obecního úřadu  Rozpočet obce  Závěrečný účet na 2005  Rozpočet pro rok 2006  Rozpočtový výhled:
Gotika.
Významné památky ČR.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Prezentace závěrečných prací IX.ročníku
Základní škola a mateřská škola Blížejov Zámek Osvračín
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
Školy pro venkov ZŠ HLUK.
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Ekonomická gramotnost
Cestovní kancelář Silesia
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Středočeský kraj.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. Karel IV. považoval.
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Procházka historií a současností města Karviné
ERBY Heraldika.
Středověk, gotický sloh
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Hrad Rožmberk (Rosenberg)
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Procházka našim městem..
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Hrady ve středověku Vypracoval: Vojtěch Wendl Ročník: IX.(2012/2013) 1.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Průmyslová revoluce Kladno.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vítám vás na prezentacích IX.ročníků
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
LŠTĚNSKÝ ZÁMEK IX. ročník -Závěrečné práce
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Židovské město v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Transkript prezentace:

Vypracoval:Pavel Kozák ZŠ a MŠ Blížejov závěrečná práce IX.ročník Vypracoval:Pavel Kozák Dne:4.6.2009 Dobrý den

Historická památka v mé obci (Tvrz ve Lštění)

Úvod: Tuto závěrečnou práci jsem já, i celá devátá třída dostali přidělenou v listopadu roku 2008. Každý si mohl vybrat své téma z různých přidělených okruhů, a to bylo velmi přijatelné.

2- Historie tvrze 3- Fotodokumentace 1- Úvod: Obsah: 1. Nejstarší dějiny tvrze 2. Rytíři Bohuchvalové z Hrádku a jejich stopy v dějinách tvrze 3. Tvrz v držení Černínů z Chudenic 4. Tvrz v majetku města Domažlic 5. Lštění v držení posledního šlechtického rodu Bořků Dohalských z Dohalic 6. Tvrz v majetku Josefa Starcka, samostatným statkem 7. Tvrz v současnosti v majetku Zdeňka Procházky 3- Fotodokumentace

Popis tvrze: obytná gotická věž půdorys tvrze - 10,5m x 9,5m výška tvrze - 21,5m síla zdiva - 1,4m 1825 přistavěn obytný domek

Nejstarší dějiny tvrze: první zmínky o tvrzi - 1362 vlastník tvrze - Půta ze Lštění nový vlastník tvrze - Dobrohost z Mělnice nejstarší zprávy - 70.léta 14. století

Rytíři Bohuchvalové z Hrádku a jejich stopy v dějinách tvrze: první potomek rodu Bohuchvalů - Bušek z Hrádku poprvé potvrzena obec - „Lsstyeny“ Dobrohost z Mělnice - svržen bohuchvalský stít - červený,dvakrát lomený pruh tvrz dostavěna - 1410 Dobrohostem z Mělnice

Tvrz v držení Černínů z Chudenic: první majitel - Diviš Černín tvrz dosluhuje přistavěn domek, pozemek obehnán hradbou, vybudován vodní příkop Diviš Černín se oženil s Eliškou Bohuchvalovou - 4.syny, 3.dcery smrt Diviše Černína smrt dvou synů

Tvrz v majetku města Domažlic: Lštění a tvrz vlastnilo od roku 1599 až do roku 1665 Domažlice vlastnili ještě jiné obce - Mimov, Milavče, Horosedly - bývalá vesnice nedaleko Lštění

Lštění v držení posledního šlechtického rodu Bořků Dohalských z Dohalic rod Dohalských pocházel ze vsi Dohalice u Hradce Králové ve znaku polcený stít - pravá strana černozlatě šachovaná, levá zlatá prvním majitelem z rodu Dohalských - Jan Kryštof Jan Kryštof - císařský rada, zemský soudce, místodržící, purkrabí hradeckého kraje, rok 1757 povýšen do panského stavu Království českého, roku 1764 do stavu hraběcího 11.dětí - 6.synů, 5.dcer

Rodina Františka Dohalského

Tvrz v majetku Josefa Starcka, samostatným statkem: konec 19.století Lštění samostatným statkem 5.července 1895 kupuje Lštění s tvrzí JUDR. Josef Starck celková cena - 145 000 zlatých Josef Starck zaměstnával 12 000 dělníků – doly, továrny

JUDr. Josef Starck manželka Josefína

Tvrz v současnosti v majetku Zdeňka Procházky: vlastní od roku 2001 rekonstrukce tvrze od roku 2002 do roku 2006 rekonstrukce – střechy, krovu, sklepa, zdiva zvenku i zevnitř a všechna 4 patra + přízemí interiér půdy zanesen holubím trusem - asi 15 cm archeologické výzkumy vyšla kniha

Fotodokumentace: kolmé řezy tvrze

tvrz před rekonstrukcí

rekonstrukce tvrze tvrz po rekonstrukci v roce 2006

přízemí tvrze 1.patro tvrze 2.patro tvrze 3.patro tvrze

4.patro tvrze opravený krov tvrze

Závěr: Na shledanou Děkuji za pozornost Mockrát vám děkuji za čas, který jste byli ochotni věnovat ke shlédnutí mé závěrečné práce IX.ročníku a doufám, že se vám moje prezentace líbila. Děkuji za pozornost Na shledanou