 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Advertisements

Nábo ž enství  islám  nejmladší z 3 tzv. abrahamových nábo ž enství  druhé nejrozší ř en ě jší nábo ž enství  Korán  monoteismus  46 stát ů  Šárí‘a.
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A.
Vrchol přemyslovského státu
Mgr. Michaela Psíková.
Svobodní zednáři.
český stát za lucemburků
-Dalším hr ů zostrašným místem je práv ě „uli č ka smrti“ -Pro č zrovna „uli č ka smrti“? -Šlo o to, ž e z podzemní místnosti vyšla nap ř. č ty řč.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nástup Habsburků na český trůn
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Václav II..
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Č eské korunova č ní klenoty.  jsou souborem p ř edm ě t ů ze sbírky Svatovítského pokladu  Svatováclavskou korunu nechal v letech zhotovit.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
ČESKÝ STÁT ZA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
České země po nástupu Habsburků
zpracovaný v rámci projektu
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Středověk v českých zemích
RUDOLF II..
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Ferdinand I. Habsburský
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Vláda prvních Habsburků
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova a jeho choti Perchty z Falkenštejna  znak: zelená r ůž e pán ů z Krumlova a sokol  byl pravd ě podobn ě d ě dicem hradu Falkenštejn

 zakladatel: král P ř emysl Otakar II.  d ů vod zalo ž ení: snaha zpevnit spojnici z Č ech do Rakouska a zabezpe č it hranice od jihozápadu (Wittelsbach ů m)  Vítkovci projevili nesouhlas => listopad spole č ná vzpoura Vítkovc ů s rakouskou a štýrskou šlechtou + páni z Rýzmburka  plen ě ní Bud ě jovic a Zlaté koruny  Boreš z Rýzmburka obsazuje královské hrady

 P ř emysl Otakar II. byl donucen uzav ř ít nevýhodný Víde ň ský mír s ř ímským králem Rudolfem Habsburským a vzdát se alpských zemí  následovalo tvrdé vyrovnání s domácím odbojem ( B. z Rýmzburka- popraven, Záviš a Ojí ř z Lomnice- museli se uchýlit na své statky,...)

 po P ř emyslov ě smrti ji okouzlil  má velký vliv na jejího syna Václava Braniborského- dvanáctiletého krále  faktický vládce je ale Falkenštejn (do ú ř ad ů jsou jmenováni Vítkovci a jim v ě rní)  usiluje o získání Opavska na úkor Mikuláše Opavského  královna umírá-(spole č ný syn Jan z Falkenštejna (Ješek) se pozd ě ji díky rozhodnutí nevlastního bratra, krále, stal komturem ř ádu n ě meckých rytí řů )

 spojenectví Č ech s Habsburky =>t ř etí ž ena Al ž b ě ta Kumánka- sestra uherského krále Ladislava IV (Záviš mimo Č echy- odp ů rci Záviše ovlivnili Václava proti n ě mu)  Záviš se rad ě ji s novou man ž elkou usadil na svém hrad ě Svojanov ě  Záviš jede osobn ě pozvat Václava na k ř tiny svého syna => zajat a obvin ě n ze zrady a p ř ípravy Václavovy vra ž dy  roli z ř ejm ě hrál i král ů v zájem o Falkenštejn ů v majetek, který mu ovšem p ř ed lety po smrti Kunhuty sám daroval  mezitím probíhala ob č anská válka s Vítkovci, kte ř í dokonce nabídli č eskou korunu Jind ř ichu IV. Probusovi

 1290 Mikuláš Opavský vyrá ž í i se zajatým Závišem z Falkenštejna do ji ž ních Č ech  hrad Hluboká pat ř il Vítkovi z Krumlova, Falkenštejnovu staršímu bratrovi=> Vítek odmítl hrad vydat do Václavovy moci, a tak byl Záviš pod hradem Hluboká na pravém b ř ehu Vltavy popraven  jeho t ě lo poh ř beno v kapitulní síni ro ž mberského rodového kláštera ve Vyšším Brod ě