VLASTNOSTI A HODNOCENÍ ODPADŮ A VÝROBKŮ Z ODPADŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Podzimní SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ 13. listopadu 2013, Hotel Jezerka
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Komunální odpadní vody a kaly
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová OZP-komplet.pptSdružení poradců A.Švarcová - J. Seger1 Sdružení poradců.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Úspory energie a regenerace
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnosti, jak splnit zákonnou povinnost - zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů…
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Sedimenty v odpadových předpisech
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

VLASTNOSTI A HODNOCENÍ ODPADŮ A VÝROBKŮ Z ODPADŮ Ing. Dagmar Sirotková Ing. Eva Pospíšilová

Diskuze Jak přistupovat při hodnocení výrobku z odpadů? Jak zajistit nestranné testování a následné hodnocení konečných (časově stabilních) vlastností výrobku? Jak prokazovat účinnost konkrétní stabilizační technologie při proměnných vstupních vlastnostech odpadu? Hodnocení vstupů, výstupů nebo jen výstupů? Jaký volit způsob předúpravy? Jaké stanovit limitní hodnoty pro výrobky z odpadů? Použít stejný přístup pro výrobky z primárních surovin?

Rámcová směrnice o odpadech článek 4 Hierarchie způsobů nakládání s odpady předcházení vzniku, příprava k opětovnému použití, recyklace, jiné využití, například energetické využití, odstranění.

(Rámcová směrnice o odpadech) Pojem odpad Odpadem je - každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. (Zákon o odpadech) jakákoli látka nebo předmět, kterých se držitel zbavuje nebo má v úmyslu se zbavit nebo se od něho požaduje, aby se jich zbavil. (Rámcová směrnice o odpadech)

(Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky) Pojem výrobek Výrobkem je – jakákoliv věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá. (Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky) Nařízení vlády Technické návody

Rámcová směrnice o odpadech článek 5 Vedlejší produkt další využití látky nebo předmětu je jisté, látku nebo předmět lze využít přímo bez dalšího zpracování jiným než běžným průmyslovým způsobem, výroba látky nebo předmětu je nedílnou součástí výrobního procesu, další využití je zákonné, tj. látka nebo předmět splňují všechny příslušné požadavky, pokud jde o výrobek, životní prostředí a ochranu zdraví u konkrétního použití a nepovedou k celkovým nepříznivým účinkům na životní prostředí nebo lidské zdraví.

Rámcová směrnice o odpadech článek 6 Odpad přestává být odpadem látka nebo předmět se běžně využívají ke konkrétním účelům, pro tuto látku nebo tento předmět existuje trh nebo poptávka, látka nebo předmět splňují technické požadavky pro konkrétní účely a vyhovují stávajícím právním předpisům a normám použitelným na výrobky, využití látky nebo předmětu nepovede k celkovým nepříznivým dopadům na životní prostředí nebo lidské zdraví.

Toky odpadů Zpráva JRC (Joint Research Centre) End of Waste Criteria, Draft Final Report (Kriteria pro "konec odpadu", návrh zprávy), 2007 Případová studie o kompostu Případová studie o stavebním odpadu Případová studie o kovovém odpadu

vyhláška o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Tok odpadů BRO pravidla ČR Vyhláška č 341/2008 Sb., vyhláška o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady příklad hodnocení výrobků z odpadů výstup ze zařízení výrobek

Limitní hodnoty ukazatelů Sledovaný ukazatel Výstupy (skupina 2) Stabilizovaný BRO (skupina 3) Třída I Třída II Třída III As 10 20 30 40 Cd 2 3 4 5 Crcelkový 100 250 300 600 Cu 170 400 500 Hg 1 1,5 Ni 65 120 150 Pb 200 Zn 1200 1500 1800 PCB 0,02 0,2 - dle způsobu využití PAU 6 Nerozložitelné příměsi >2 mm max. 2% hm. AT4 < 10 mg O2/ g sušiny

Popis skupin a tříd 1. skupina – výstupy, které splňují požadavky na výrobky podle zvláštních právních předpisů ( např. bioplyn, kompost, digestát). Pro rekultivační kompost a rekultivační digestát musí požadavky na výstup odpovídat minimálně požadavkům na výstupy skupiny 2. 2. skupina – výstupy, které splňují požadavky této vyhlášky a využívají se mimo zemědělskou a lesní půdu. Na základě skutečných vlastností, složení a způsobu využití se skupina dělí na tyto třídy:

Popis skupin a tříd třída I – určena pro využití na povrchu terénu užívaného nebo určeného pro zeleň u sportovních a rekreačních zařízení včetně těchto zařízení v obytných zónách s výjimkou venkovních hracích ploch. Kritéria pro využívání na povrchu venkovních hracích ploch se řídí zvláštním právním předpisem, třída II – určena pro využití na povrchu terénu užívaného nebo určeného pro městskou zeleň, zeleň parků a lesoparků, pro využití při vytváření rekultivačních vrstev nebo pro přimíchávání do zemin při tvorbě rekultivačních vrstev, v intravilánu průmyslových zón, při úpravách terénu v průmyslových zónách (omezeno dávkováním), třída III – určena pro využití na povrchu terénu vytvářeného rekultivačními vrstvami zabezpečených skládek odpadů podle ČSN 83 8035 Skládkování odpadů – Uzavírání a rekultivace skládek, rekultivačními vrstvami odkališť nebo pro filtrační náplně biofiltrů.

Popis skupin a tříd 3. skupina - stabilizovaný bioodpad určený k  uložení na skládku, nebo k jinému způsobu využití. 4. skupina - výstupy ze zařízení k využívání bioodpadů, které nesplňují podmínky pro skupiny 1, 2 a 3 a které zůstávají odpadem, většinou odstranění.

Přístupy jednotlivých států EU !Nejednotný přístup! Jednotlivé státy mají vlastní hodnocení Chemie Výluh ? Stanovení v sušině? Jaké přístupy a metody? Co sledovat?

Přístupy jednotlivých států EU Limity celkového obsahu, stanovené v některých evropských zemích Výluhové limity stanovené v některých evropských zemích a další

Výrobek z odpadu zrnitý materiál

Výrobek z odpadu zrnitý materiál Dochází k fyzikálně chemické stabilizaci, směs však netuhne. Jedná se především o: stavební a demoliční odpady, které budou déle využívány jako výrobek, rekultivační materiály, kde byl použit jako odpadní materiál popílek, škvára, kaly z ČOV apod. Návrh: hodnocení vyluhovatelnosti i chemické analýzy sušiny vzorku výrobku

Výrobek z odpadu zrnitý materiál Přístup dle Rakouské asociace zajištění jakosti recyklovaných stavebních materiálů. Jakostní třídy A*, A a B podle oblasti použití: Jakostní třída A* - pro materiály v nepojené podobě bez uzavírací vrstvy v hydrogeologicky choulostivých oblastech, Jakostní třída A - pro materiály v hydrogeologicky choulostivých oblastech v pojeném stavu nebo nepojené s uzavírací vrstvou, v hydrogeologicky méně choulostivých oblastech v nepojené podobě bez uzavírací vrstvy, Jakostní třída B - pro materiály v hydrogeologicky méně choulostivých oblastech v pojeném nebo nepojeném stavu s uzavírací vrstvou.

Výrobek z odpadu monolit

Výrobek z odpadu monolit Dochází k fyzikálně chemické stabilizaci a zároveň k solidifikaci. Konzistence pevná charakteru stavebních materiálů. Návrh: stanovení výluhu anorganických složek difúzním testem podle normy EA NEN 7375:2004

Výrobek z odpadu monolit Chování výrobků z odpadů v reálném prostředí statický výluh není ovlivněna přirozená difúze, není narušen povrch vzorku.

Norma EA NEN 7375:2004 dlouhodobý vliv působení vody na výrobek z hlediska chemického a mechanického, výluhy v časových úsecích po 6 h, po 24 h, po 54 h, po 4, 9,16, 36 a 64 dnech, na základě výsledků difúzního testu se pro každou analyzovanou složku vypočte vyluhované množství na jednotku povrchu.

Jak dál v hodnocení? výčet ukazatelů charakter a kvalita výrobku limity odpovídající ochrana ŽP a zdraví jednoznačné pro určitý typ výrobku z odpadu kontrola – kritický ukazatel chemické analýzy ekotoxikologické testování odpovídající testování – kontaktní a výluhové testy náhrada chemických ukazatelů Stanovení ekotoxicity umožňuje odhadnout vliv a chování výrobku v místě jeho použití.

Navrhovaný postup pro výrobky z SDO analýza – chemické ukazatele ekotoxikologické testy závěrečné hodnocení obecné využití – princip předběžné opatrnosti konkrétní využití

Děkujeme za pozornost Ing. Dagmar Sirotková Ing. Eva Pospíšilová Telefon: 220 197 270 Email: dagmar_sirotkova@vuv.cz Ing. Eva Pospíšilová Telefon: 220 197 277 Email: eva_pospisilova@vuv.cz