Zelená cyklomagistrála Ploučnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Labská stezka - Ústecký kraj, příprava a realizace stavby -
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
PODPORA CYKLISTICKÉ DOPRAVY V LIBERECKÉM KRAJI A JEJÍ VAZBA NA CYKLOSTRATEGII 04/2013.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Krušnohorský singletrail. Mladé občanské sdružení působící v oblasti rozvoje cestovního ruchu v centrálním Krušnohoří. Hlavním těžištěm naší práce je.
Společenská odpovědnost organizací
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Prezentace turistické oblasti
Moderní cyklistická doprava
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Integrovaný projekt Třebíčskem po vodě a po souši.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Zelená cyklomagistrála Ploučnice VÝCHOZÍ SITUACE A ZDŮVODNĚNÍ PROJEKTU Hlavní nositel projektu - Mikroregion Podralsko Rostoucí zájem cyklistů o kvalitní.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Labská stezka priorita rozvoje cykloturistiky v Ústeckém kraji Ústí nad Labem.
Greenway Jizera 2008 Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Krajské fórum cestovního ruchu České Budějovice
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Propagace cyklistiky v Jihlavě
Výsledky projednávání
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Dotační program pro rok 2019
Transkript prezentace:

Zelená cyklomagistrála Ploučnice Partnerství na cyklomagistrále Ploučnice

„Zelené stezky – Greenways“ Zelené stezky Greenways je asistenční a grantový program Nadace Partnerství. Jeho prostřednictvím nadace poskytuje pomoc a podporu organizacím a projektům přispívajícím k udržitelnému rozvoji podél stezek a přírodních koridorů. Cílem programu je rovněž vytvořit síť organizací a projektů, které si mohou navzájem vyměňovat zkušenosti a spolupracovat jak mezi sebou, tak s partnerskými organizacemi doma i v zahraničí. Zaměření programu Zelené stezky Greenways: větší bezpečí cyklistů a chodců ochrana přírody a kulturního dědictví rozvoj šetrného cestovního ruchu dostupná rekreace zdravý životní styl Projekty stezek a koridorů a místní aktivity podél nich mohou získat známku Zelené stezky - Greenways, pokud je prokazatelný jejich soulad se zásadami trvale udržitelného rozvoje, přínos k zachování kulturního a přírodního dědictví a rozvoji šetrné rekreace a turistiky ve prospěch místní komunity. Program Zelených stezek nositelům projektů a zájemcům o aktivity blízké cílům programu poskytuje pomoc při přípravě, realizaci a rozvoji těchto projektů a iniciativ.

Zelená cyklomagistrála Ploučnice VÝCHOZÍ SITUACE A ZDŮVODNĚNÍ PROJEKTU Myšlenka cyklomagistrály Ploučnice vznikla jako přirozená reakce na přibývající zájem cyklistů o kvalitní a bezpečný prostor pro cykloturistiku. Mikroregion Podralsko má s cykloturistikou bohaté zkušenosti díky bývalému vojenskému prostoru, kde byla vytvořena síť bezpečných cyklostezek dnes již známá pod značkou Cykloráj Podralsko. Vybudování cyklomagistrály Ploučnice je jednou z priorit rozvoje cestovního ruchu Mikroregionu Podralsko. Projekt jednoznačně naplňuje požadavek na soulad s programovými dokumenty rozvoje LK. Cyklomagistrála Ploučnice se fyzicky napojí na Cyklomagistrálu Labe a její další napojení na cyklomagistrálu Středočeského kraje je v jednání. Plánuje se propojení i na Saskou stranu ve spolupráci se sdružením Žitavské hory. Propojením cyklomagistrály Ploučnice s ostatními regiony a kraji (Ústecký a Středočeský kraj) dojde k vytvoření silného nadregionálního projektu, který by mohl výrazně ovlivnit návštěvnost této hospodářsky slabé oblasti a kvalitativně přispět k rozvoji cestovního ruchu a tím nepřímo pozitivně ovlivnit zaměstnanost v oborech s návazností na cestovní ruch.

Mikroregion Podralsko podporuje související projekty obcí na zlepšení stavu místních komunikací a veřejných prostranství, ale i další infrastruktury, která bezprostředně ovlivňuje kvalitu životního prostředí daného území, jako je např. budování splaškové kanalizace a ČOV na jižním svahu Ještědského hřbetu. V současné době se veškeré odpadní vody pouštějí do Ploučnice. Negativní ekologické a ekonomické důsledky jsou zcela zřejmé. Vyčištění řeky je úzce spojeno s projektem Zelené cyklomagistrály Ploučnice. Tvoří se databáze souvisejících projektů. Mikroregion Podralsko chce realizovat projekt na principech udržitelnosti a šetrného přístupu k přírodě. Plánovaný informační systém, který bude provázet návštěvníky na trase, bude hrát významnou úlohu v osvětě a výchově návštěvníků k šetrnému přístupu k životnímu prostředí a k zachování kulturní krajiny. Na Vyhledávací studii cyklomagistrály Ploučnice se rozhodl Mikroregion Podralsko navázat další přípravou, aktualizací dat, koordinací postupu přípravných prací a zajišťováním politické, morální i finanční podpory zainteresovaných subjektů, partnerů a dalších institucí v prosazování projektu Zelené cyklomagistrály Ploučnice.

Hlavním cílem projektu je vytvořit podél Ploučnice unikátní infrastrukturu pro rozvoj aktivních pobytů a rekreace, zejména pro cykloturistiku a pro rostoucí zájem o takový druh moderního sportu, jako je kolečkové bruslení. Cyklotrasa vedená jedinečným a nádherným údolím Ploučnice se jistě stane vyhledávaným místem aktivního odpočinku. Prokázání celospolečenského přínosu a návratnost uvedené investice je nezpochybnitelná. Stejně důležitým cílem je propojit města a obce tohoto regionu se spádovým počtem více jak 30 tis. obyvatel (uvažováno pouze pro mikroregion Podralsko) cyklostezkami pro bezpečnou cyklodopravu občanů za běžnými záležitostmi.

Základní trasa Semering – úbočí Ještědského hřebene nástup na cyklomagistrálu a vazba na Novou Hřebenovku Křižany Osečná - Prameny Ploučnice Hamr na Jezeře Stráž pod Ralskem Noviny pod Ralskem Mimoň- trasování řešeno variantně Ralsko (obec) Hradčany Zákupy-Veselí Vlčí Důl Další trasa mimo Mikroregion Podralsko Česká Lípa, Žandov a centrální část města Stružnice Jezvé Horní Police Žandov Starý Šachov Františkov nad Ploučnicí Benešov nad Ploučnicí Malá Veleň Březiny Děčín – centrum, nábřeží Labe, napojení na cyklomagistrálu Labe – Elbe

Celková délka cyklomagistrály: 85km   Celková délka cyklomagistrály v územní působnosti v Mikroregionu Podralsko: 50km Celkové náklady projektu v území Mikroregionu Podralsko: odborný odhad 50 mil. Kč + 2 mil. Kč na projektovou dokumentaci Celkové náklady projektu: odborný odhad 100 mil. Kč (vč. dokumentace pro stavební povolení, realizace, inženýringu, výkupu pozemků, vynětí z ZPF aj., vč. DPH)

Jedná se o trasu mezinárodní – jde o trasu napojenou na systém tras v sousedních státech především v Sasku, ale i Polsku, Žitavské hory na jedné straně a Cyklotrasu podél Labe. Cyklotrasa bude začleněna přímo do hlavní evropské sítě dle označení Klubu českých turistů (trasa I. třídy), která navazujícími rameny zajistí propojení významných příhraničních turistických oblastí. Cyklotrasa Ploučnice bude zaevidována KČT.

HARMONOGRAM REALIZACE

Zdůvodnění Projektový záměr se opírá o marketingovou analýzu mezi obcemi a významnými subjekty, kterých se příprava a následná realizace budování Zelené cyklomagistrály Ploučnice bezprostředně dotýká. Analýza prokázala značný zájem veřejnosti o aktivní cykloturistiku v protikladu s nedostatkem vhodných terénů, vybavenosti a kvality služeb. Analýza dále ukazuje na vhodnost vybraného regionu a následně cyklokoridoru k řešení. Z hlediska pestrosti doplňkových programů, služeb a dopravní dostupnosti analýza potvrdila značnou potřebu řešení cyklistické dopravy občanů regionu. Obce mikroregionu a partneři si od tohoto veřejně prospěšného neziskového projektu slibují zvýšení návštěvnosti regionu až o 50 %. Společně s projektem obce předpokládají rozvoj podnikání a nárůst zaměstnanosti ve službách cestovního ruchu, iniciování návazných investic a významné zlepšení kvality života pro místní obyvatele vzhledem k možnosti bezpečné cyklistické dopravy a rozvoj volnočasových aktivit. Šírší celospolečenské ekonomické přínosy byly odborným odhadem vyčísleny na 10 mil. Kč ročně, což činí projekt (při předpokladu plánovaných investic) z hlediska vnějších přínosů návratným do 10let .

Celá magistrála nabízí hlavní využití pro: Pozitiva obnovení prostupnosti povodí pro pěší a nemotorovou dopravu jednotná vybavenost a technické úpravy (na území dvou krajů) kumulace prostředků pro společnou osvětu a propagaci snížení nákladů na následnou údržbu optimální regulace návštěvníků z hlediska ochrany přírody osvěta šetrného přístupu k přírodě, zachování kulturní krajiny a široké druhové škály fauny a flóry Negativa omezení vstupu pro některé skupiny uživatelů (volný pohyb psů, mopedy, motorky, čtyřkolky) neověřené možnosti využití v zimním období omezení motorového provozu – závory, sloupky (lesy, chatové osady) neověřené provozní podmínky v údolích při mlhách a dešti   Celá magistrála nabízí hlavní využití pro: 1. Cykloturistiku 2. Pěší turistiku a vycházky 3. Lyžařská turistika (za příhodných podmínek v Podještědí, v Ralsku) 4. Další druhy nemotorové dopravy (invalidní vozík, kolečkové brusle atd.)

Přínos partnerství bezpečná cesta do školy, práce, školní akce – soutěže na cyklomagistrále – školní olympiáda – jízda na kole, inlinech, běh …, obrázková soutěž/fotosoutěž pro ZŠ s tematikou cyklosportu, přírody podél Ploučnice pro města – přilákání více turistů, zvýšení návštěvnosti kulturně-historických atraktivit, spolupráce s místními infocentry,…) Spolupodílení se na realizaci Cyklomagistrály – tvorba společné publikace – prezentace jednotlivých partnerů, strom nej-atraktivit

Výstupy Propagační a informační systém tzv. Strom zajímavostí Publikační titul Informační systém projektu www stránky – odkaz na www.podralsko.info Databáze souvisejících projektových záměrů podél cyklomagistrály - rozvoj cykloturistu