Tower Bridge.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Světové výstavy Londýn.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Paříž Prezentace 5.B.
Londýn 2008 Zájezd Adély Koubové. Začátkem roku 2008 jsem se svojí rodinou navštívila již podruhé krásné město Londýn. Tento výlet byl opět o návštěvě.
Maják na ostrově Faru.
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
Anglie Vojta Krejčí.
Katedrála v Chartres.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Tato prezentace byla vytvořena
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Chceš se kouknout do Londýna?Klikni na něj. Chceš vidět Big ben? Klikni na něj. Chceš vidět London eye.Klikni na něj. Jestli jsi viděl Big ben i London.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Klenot Prahy … … Karlův most
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_161 NázevLondýn Téma hodinyZápadní.
Byla 4, která se uskutečnila v Paříži Konala se od 6. května až do 31. října Jejím tématem byla Velká francouzská revoluce (100. výročí) Výstava se rozkládala.
Praha.
Památky Londýna Vítězslav Traurig.
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
Cestovní kancelář CESTAK
PAMÁTKY PRAHA.
Vypracovala: Žaneta Peikerová C1.B
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
LONDÝN.
Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování.
KARLŮV MOST.
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
ROZDĚLENÍ JEŘÁBŮ. ROZDĚLENÍ JEŘÁBŮ A) Podle druhu pohonu 1. elektrické jeřáby 2. jeřáby poháněné pístovým spalovacím motorem 3. jeřáby poháněné.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Čurda Petr, LA2.A.   Well, I am going to tell you about my experience from London and about some sights.  I‘ve never been to London before. So this.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Londýn. Základní fakta Londýn je hlavní město Spojeného království Londýn má kolem 7 milionů obyvatel Londýn se skládá ze 3 částí: a)Město Londýn b)Město.
Průmyslová revoluce 3 Velká Británie 18. a 19.století Průmysl, obchod, doprava, ekonomie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-03
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Zpracovali: Nicole Sušilová, Jan Babinský, Dennis Vaculík
Digitální učební materiál
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Tower Bridge.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Londýn, místo, které mě zaujalo
Anglie LONDÝN.
Svitavské památky – Langrova vila
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-16
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Rozpočtování - Inženýrských staveb
LONDÝN. Památky katedrála sv. Pavla je to už pátá budova předchozí čtyři shořely- první v 7.století, a zatím poslední v roce 1666 posledním architektem.
Tower Bridge.
Největší stavba světa v Pekingu..
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-20
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Prezentaci připravil: Martin Zubalík
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Transkript prezentace:

Tower Bridge

Tower Bridge je zvedací most v Londýně nad řekou Temží Tower Bridge je zvedací most v Londýně nad řekou Temží. Vedle něj stojí pevnost Tower, podle níž se jmenuje. Někdy se nesprávně označuje jako Londýnský most (London Bridge), což je ale ve skutečnosti hned další most proti proudu řeky. Ve druhé polovině 19. století se ve ve východní části Londýna začala rozmáhat průmyslová výstavba. V souvislosti s tím bylo nutné vybudovat nový most přes řeku, který by stál po proudu řeky za mostem London Bridge. Nebylo zde ale možné postavit tradiční typ mostu, protože by znemožnil lodní dopravu do Londýnského přístavu, který se nacházel mezi mostem London Bridge a Towerem. Tunel pod Temží (tzv.Tower Subway) byl sice otevřen roku 1870, ale byl určen pouze pro osobní dopravu a po přerušení provozu tamní železnice pro pěší. Roku 1870 byla ustavena Komise pro zvláštní most nebo tunel, aby se pokusila najít řešení této dopravní hádanky. Vyhlásila veřejnou soutěž na konstrukci nového mostu. Zasláno bylo více než 50 návrhů, včetně jednoho od stavebního inženýra Josepha Bazalgetta. Vyhodnocování návrhů však bylo velmi kontroverzní a vítězný návrh, zaslaný městským architektem Horace Jonesem, byl vyhlášen až roku 1884.

Stavba mostu započala roku 1886 a trvala 8 let Stavba mostu započala roku 1886 a trvala 8 let. Na práci se podílelo 5 hlavních dodavatelů a 432 dělníků. Na podporu stability mostu byly na říční dno položeny dva masivní pilíře; každý obsahoval více než 70 000 tun betonu. Kostra věží a mostu samotného byla vybudována z více než 11000 tun oceli a jako obložení mostu na ochranu ocelové kostry i pro vylepšení vzhledu byla použita cornwallská žula a  Portlandský vápenec.

Roku 1887 Jones zemřel a na jeho místo nastoupil dosavadní hlavní inženýr, Sir John Wolfe-Barry. Nahradil Jonesův středověký styl fasády více zdobným ve slohu Viktoriánské gotiky. Most byl otevřen roku 1894. Slavnostní ceremonie byla zahájena princem z Walesu, budoucím králem Edwardem VII. a jeho ženou,Alexandrou Dánskou. Most je vybaven dvěma výškovými lávkami, spojujícími obě věže mostu a používanými dříve chodci při zvednutých mostovkách při průjezdu lodí. Těm se dostalo nelichotivé pověsti ráje prostitutek a kapesních zlodějů. Proto byly roku 1910 uzavřeny. Nyní jsou znovu otevřeny jako součast historické prohlídky mostu, která zahrnuje i výstavní expozice v obou věžích. Na této výstavě lze mimo jiné spatřit dobové fotografie, rukopisné dokumenty a film o stavbě mostu. Součástí prohlídky je také návštěva původní parní strojovny, umístěné v budově nedaleko jižního konce mostu, která sloužila v minulosti ke zvedání mostovek. Mimo to si návštěvník může objednat speciální prohlídku V zákulisí, při níž se může podívat do současného řídícího centra, které nahradilo původní parní stroje. Mostní rámy jsou zvednuty přibližne pětsetkrát do roka. Ačkoli lodní doprava je mnohem menší, než byla v době stavby mostu, stále má přednost před silniční dopravou. Tato skutečnost téměř způsobila diplomatický incident, když prezident USA Bill Clinton se svou kolonou zůstal stát před mostem, jenž se neočekáváně zvedl. Most leží téměř nad Tower Subway, první podzemní drahou na světě (otevřena roku 1870), která se ještě před otevřením stala nejkratší komunikací, spojující oba břehy.

Tower Bridge je 244 m dlouhý, výška mostních věží je 65 metrů Tower Bridge je 244 m dlouhý, výška mostních věží je 65 metrů. Vozovka mezi věžemi měří 61 m , vede devět metrů nad řekou, most pro pěší je ve výšce 43 m. Obě pohyblivé části lze zvednout do úhlu 83 stupňů za 90 sekund k proplouvání větších lodí.

Otevírání a zavírání bylo původně prováděno náročným hydraulickým systémem: dva pístové parní motory firmy WG Armstrong Mitchell & Company o síle 360 hp vody čerpaly vodu pod tlakem 50 bar (750 psi) do tzv. tlakových akumulátorů. 

Tower Bridge je jednou z nejnavštěvovanějších lokalit hned po Big Ben

Tower Bridge přetíná Temží na východním konci Londýna Tower Bridge přetíná Temží na východním konci Londýna. Od počátku své existence byl považován za mistrovské dílo moderní techniky. Byl srovnáván se slavnou Eiffelovkou, postavenou o pět let dříve. Starý mostní mechanismus se již nepoužívá. Byl nahrazen nový, elektrickým.

Noční osvětlení mostu.

V letech 1909 - 1982 byl Tower Bridge pro chodce uzavřen, protože most se stal, bohužel, oblíbené místo pro sebevrahy, kteří se z něj vrhali do Temže. .

Legoland Windsor – Tower Bridge

K O N I E C www.rotfl.com.pl Foto i tekst z internetu jokoretsina