Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cestovní kancelář CESTAK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cestovní kancelář CESTAK"— Transkript prezentace:

1 Cestovní kancelář CESTAK
Karlův most Cestovní kancelář CESTAK Lukáš Výtisk

2 Historie Karlova mostu
Karlův most postavil Karel IV. Na místě Juditina mostu strženého povodněmi. Karlův most se stavěl od roku 1357 do roku Název Karlův most dostal až roku 1870.

3 Kulturní památka Karlův most je nádhernou kulturní památkou, tvoří ji 30nádherných soch stojí na třech pilířích. Most je 515,76 metrů dlouhý a jeho šířka je 9,40 až 9,50 m; výška vozovky je 13 m nad normální hladinou. Je tvořen šestnácti oblouky. Ty mají rozpon mezi 16,62 m až 23,38 m.

4 Doprava na mostě Od roku 1883 jezdila na mostě koňka. V roce 1905 ji vystřídala elektrická tramvaj. Elektrický proud byl přes most veden mostovkou po speciálních kolejnicích, které zkonstruoval František Křižík. To proto, aby nebyl narušen umělecký vzhled mostu trolejemi. Po třech letech se ukázalo, že těžké tramvaje most dosti porušují a tak byly nahrazeny v roce 1908 autobusy. Ty se však také neosvědčily. Následující rok byl autobusový provoz zrušen a byl obnoven až v roce 1932 autobusy na pneumatikách. Veřejná doprava zde fungovala až do druhé světové války. Automobilový provoz skončil v roce 1965 a od té doby slouží most jen pro pěší.

5 Konec


Stáhnout ppt "Cestovní kancelář CESTAK"

Podobné prezentace


Reklamy Google