Rozvíjející větné členy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přívlastek (Pk).
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Větné členy Opakujeme.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Větné členy PŘÍSUDEK.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Grafický rozbor vět Postup.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Rozvíjející větné členy

Rozvíjející větné členy Patří mezi ně předmět (pt), příslovečné určení (pu), přívlastek (pk) a doplněk (do) Rozvíjející větný člen je závislý na členu řídícím po ps pt Aleš navštěvuje gymnázium. Graf věty: Aleš = navštěvuje gymnázium.

Rozvíjející větné členy Rozvíjející větný člen může být rovněž rozvitý, tedy sám tvoří skladební dvojici, v níž se stává členem řídícím po ps pks pt Aleš navštěvuje ostravské gymnázium. Aleš = navštěvuje gymnázium ostravské

Postup při určování větných členů Vyhledej určité sloveso; urči základní větné členy Urči rozvíjející větné členy, jež rozvíjejí: sloveso – příslovečné určení nebo předmět přídavné jméno – přísl. určení nebo předmět pouze podstatné jméno – přívlastek příslovce – příslovečné určení zároveň jméno a sloveso - doplněk

Předmět (objekt) Vyjadřuje osobu, zvíře, věc, kterých se slovesný děj týká nebo je zasahuje Ptáme se na něj všemi pádovými otázkami kromě 1. a 5. pádu Závisí na slovese nebo dějovém přídavném jméně

Předmět (objekt) Předmět může být vyjádřen podstatným jménem (bránit svobodu), zájmenem (nešlo mu o nic), infinitivem (báli se ho poslechnout) Stejně jako ostatní větné členy může být předmět: HOLÝ → Navštěvuje gymnázium. ROZVITÝ → Navštěvuje ostravské gymnázium. NĚKOLIKANÁSOBNÝ → Navštěvuje gymnázium a základní uměleckou školu.

Příslovečné určení (adverbiale) Vyjadřuje rozmanité okolnosti a vztahy (místo, čas, způsob, příčinu apod.) Rozvíjející větný člen, jenž závisí především na slovese, někdy také na přídavném jméně či příslovci

Příslovečné určení (adverbiale) Dle významu rozlišujeme příslovečné určení: Místa (ptáme se: kde, kam, odkud kudy?) Času (kdy, od kdy, do kdy, jak dlouho, na jak dlouho, jak často?) Způsobu (jak, jakým způsobem?) Míry (kolik, jak mnoho, o kolik, do jaké míry?) Účelu (za jakým účelem?) Příčiny (proč, z jaké příčiny?) Podmínky (za jaké podmínky, pod jakou podmínkou?) Přípustky (i navzdory čemu, i přes co přese všechno?)

Příslovečné určení (adverbiale) Najdi příslovečná určení a urči jejich druh: Každoročně jezdíme k moři. Šli na houby. Smíš jít se souhlasem rodičů? Zčervenala jako růže. Přes varování skočil do vody. Nedostavil se pro nemoc. Potrestali jej kvůli nedbalosti. Stroj se zahřívá při vyšších otáčkách. Přišel jsem si prohlédnout zahradu.

Příslovečné určení (adverbiale) Každoročně (času) jezdíme k moři (místa). Šli na houby (účelu) . Smíš jít se souhlasem (podmínky)rodičů ven (místa)? Zčervenala jako růže (způsobu). Přes varování (přípustky) skočil do vody (místa). Nedostavil se pro nemoc (příčiny). Potrestali jej kvůli nedbalosti (příčiny). Stroj se zahřívá při vyšších otáčkách (podmínky). Přišel jsem si prohlédnout (účelu) zahradu.

Přívlastek (atribut) Rozvíjí a přesněji vymezuje význam podstatného jména Ptáme se na něj otázkami jaký, který, čí?

Přívlastek (atribut) Přívlastek může být vyjádřen: Podstatným jménem (cesta lesem) Přídavným jménem (pilný žák) Zájmenem (každý člověk) Číslovkou (první soutěžící) Infinitivem (touha zvítězit) Příslovcem ( boj zblízka)

Přívlastek (atribut) POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ (mezi členy se nepíše čárka) Přívlastek může být: HOLÝ → tiché tóny ROZVITÝ → prudce tekoucí voda NĚKOLIKANÁSOBNÝ → těžká, odpovědná, namáhavá práce POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ (mezi členy se nepíše čárka) → zlaté olympijské medaile

Přívlastek (atribut) Rozlišujeme přívlastek shodný (shoduje se s podstatným jménem v pádě, čísle a rodě) a neshodný (neshoduje se s podstatným jménem) Přívlastek těsný (nelze z věty vypustit, neoddělujeme jej čárkou) Přívlastek volný (lze z věty vypustit a nezmění se význam, oddělujeme jej čárkou)

Přívlastek (atribut) Určete, o jaký typ přísudku se jedná, zda těsný či volný, a dle potřeby doplňte čárky: Ve skautském oddílu vedeném Jirkou jsou chlapci i dívky. Domy postavené pod prudkým svahem bývají ohroženy sesuvy půdy. Bolek Polívka vynikající herec a oblíbený komik baví svými Bolkovinami tisíce televizních diváků. Byliny natrhané o svatojánské noci mají prý kouzelnou moc. V Kongresovém centru dříve nazývaném Palác kultury se koná sjezd představitelů Mezinárodní organizace pro lidská práva. Smetanova opera Prodaná nevěsta napsaná na libreto Karla Sabiny je známá nejen u nás.

Přívlastek (atribut) Ve skautském oddílu vedeném Jirkou jsou chlapci i dívky. Domy postavené pod prudkým svahem bývají ohroženy sesuvy půdy. Bolek Polívka ,vynikající herec a oblíbený komik, baví svými Bolkovinami tisíce televizních diváků. Byliny natrhané o svatojánské noci mají prý kouzelnou moc. V Kongresovém centru, dříve nazývaném Palác kultury, se koná sjezd představitelů Mezinárodní organizace pro lidská práva. Smetanova opera Prodaná nevěsta, napsaná na libreto Karla Sabiny, je známá nejen u nás.

Doplněk Vyjadřuje vlastnost, kterou má jméno za určitého děje Rozvíjející větný člen, který buď rozvíjí přísudek a podmět, anebo rozvíjí přísudek a předmět Ptáme se na něj otázkami jaký? (vzhledem ke slovesu) a jak? (ve vztahu ke jménu)

Doplněk Může být vyjádřen: Podstatným jménem (Jmenovali ho předsedou.) Přídavným jménem ( Babička se cítí zdravá.) Číslovkou (Do cíle doběhl pátý) Infinitivem (Viděla mě plakat.) Přechodníkem (Utekli plačíce.)