Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
MARKETING A MANAGEMENT
Evropa 2020 Integrované směry
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Světové hospodářství.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Tržní prostředí.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Regionální politika EU v období
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Nástroj změny v místním prostředí
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Společné a koordinované politiky EU
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ Jarolím Antal Centrum evropských studií VŠE Ostrava, 15.4.2011

Obsah prezentace Definice konkurenceschopnosti Specifika ekonomických systémů ve světě Ekonomická úroveň a růstová dynamika členských zemí EU Konkurenceschopnost EU v kontextu rozšíření EU Lisabonská strategie, Evropa 2020

Co je to konkurenceschopnost schopnost korporací, odvětví a regionu a národů a nadnárodních celků generovat vysokou úroveň příjmů z výrobních faktorů i relativně vysokou úroveň jejich využití, a to za podmínek, kdy jejich prostřednictvím vyprodukované zboží a služby obstály v testu mezinárodní konkurence na trzích, kde panují podmínky volného obchodu a rovných tržních podmínek (definice OECD)

Modely měření konkurenceschopnosti Modelů je více WEF rozlišuje 12 pilířů - institucionální rámec Makroekonomická stabilita Kvalita zdraví a základní vzdělání obyvatelstva Vyšší stupeň vzdělání systém dalšího vzdělání Efektivita trhu zboží Efektivita trhu práce Efektivita finančního trhu Technologická připravenost Velikost trhu Vyspělost podnikatelského sektoru inovace

Specifika ekonomických systémů ve světě Tržní ekonomika Centrálně plánovaná ekonomika Tradiční – zvyková ekonomika

Modely tržní ekonomiky v EÚ Jestvuje evropský model? Silná úloha státu a odpovědnost vlády v sociální oblasti Podpora daně

Modely tržní ekonomiky v EÚ Sociálně-tržní ekonomiky kontinentálního typu Skandinávský model Jihoevropské státy Liberální

Problémy modelů pomalý rast HDP růst nezaměstnanosti Řešení strukturální reformy privatizace omezení úlohy státu v ekonomice

Konkurenceschopnost v kontextu rozšíření EU EU je heterogenním celkem nárůst diferenciací se zvýšil rozšířením v r. 2004 a 2007 západ je charakteristický pomalým růstem HDP, zatím co růstová dynamika nových členských zemí je příznivá příčiny rozdílného růstu lze hledat v postavení starých členských zemí EU v současné globální ekonomice Konkurenceschopnost v kontextu rozšíření EU

Důvody vysoké konkurenceschopnosti nových členských zemí EU nízké pracovní náklady příznivý poměr mezi produktivitou a náklady práce dostupnost kvalifikované pracovní síly výhodnější daňové prostředí nízká rizikovost ekonomického prostředí geografická poloha kulturní blízkost a jazyková vybavenost vysoká dynamika ekonomiky a tržního prostředí Důvody vysoké konkurenceschopnosti nových členských zemí EU

Rámec strategie konkurenceschopnosti (NERV) Instituce Vzdělanost Trh práce a zboží – daňová struktura Rozbor finančních trhů Technologická připravenost Zkvalitňování charakteristik podnikání Inovace

Od lisabonské strategie ke koncepci evropa 2020 Lisabonská strategie je predchůdkyní E 2020 - přijatá v r. 2000, Cílem strategie byla vysoká dynamika rastu hospodářství a více kvalitních pracovných míst. štyri prioritné oblasti - výzkum, vývoj a inovace, vzdelávání, zaměstnanost a podnikatelské prostředí

Pět cílů Evropské unie pro rok 2020 1. Zaměstnanost Zaměstnat 75 % osob ve věkové kategorii od 20 do 64 let 2. Výzkum, vývoj a inovace Investovat 3 % HDP Evropské unie (kombinace veřejných a soukromých zdrojů) do výzkumu, vývoje a inovací 3. Změna klimatu a energetika Snížit emise skleníkových plynů o 20 % (nebo dokonce 30 %, pokud k tomu budou vytvořeny podmínky) ve srovnání se stavem v roce 1990 Zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na 20 % Zvýšit energetickou účinnost o 20 % 4. Vzdělávání Snížit míru nedokončení studia pod 10 % Dosáhnout ve věkové kategorii od 30 do 34 let alespoň 40% podílu vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva 5. Chudoba a sociální vyloučení Snížit alespoň o 20 milionů počet lidí, kteří žijí v chudobě a sociálním vyloučení nebo jsou na pokraji chudoby a hrozí jim sociální vyloučení

Inteligentní růst 1. Investovat 3 % HDP Evropské unie do výzkumu a rozvoje (kombinací soukromých a veřejných zdrojů) a celkově zlepšit podmínky pro výzkum, vývoj a inovace. 2. Zvýšit do roku 2020 míru zaměstnanosti mužů a žen ve věkové kategorii od 20 do 64 let na 75 % tím, že se bude podporovat vyšší zaměstnanost žen, mladých lidí, starších lidí, lidí s nízkou kvalifikací a legálních přistěhovalců. 3. Zvýšit úroveň vzdělanosti, zejména za pomoci těchto opatření: – snížit míru předčasného ukončení školní docházky pod 10 % – zvýšit ve věkové kategorii od 30 do 34 let počet absolventů vysokých škol alespoň na 40 % (nebo absolventů srovnatelného stupně vzdělání). Evropa 2020

Evropa 2020 Udržitelný růst Vytvořit konkurenceschopnější nízkouhlíkovou ekonomiku, která rozumným a udržitelným způsobem využívá všechny zdroje. Chránit životní prostředí, snížit objem emisí a zabránit úbytku biologické rozmanitosti. Využít náskoku, který Evropa má ve vývoji nových ekologických technologií a výrobních postupů. Zavést výkonné a inteligentní rozvodné sítě elektrické energie. Využívat celoevropské sítě, a dodat tak podnikům v EU (především pak malým výrobním firmám) další konkurenční výhodu. Zlepšovat podnikatelské prostředí, zejména v případě malých a středních podniků. Umožnit spotřebitelům, aby se na základě dostatečných informací mohli co nejlépe rozhodnout.

Přístup institucí EU Evropská rada Rada EU Evropská komise Evropský parlament Evropský hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů Evropská investiční banka a Evropský investiční fond Evropa 2020

Děkuji za pozornost jarolim.antal@vse.cz