Soubor prezentací : CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce.
Advertisements

BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
aneb co čím se ha sí a nehasí
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Teorie hašení – Hasební látky
Zásady práce v chemické laboratoři
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
CH42. REAKTIVITA ORG. SLOUČENIN - RISKUJ Mgr. Aleš Chupáč, RNDr. Yvona Pufferová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Označování chemických látek
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Základy pozorování a pokusů v biologii
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Bezpečnost práce v chemii
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neutralizace.
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Laboratorní řád Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Ch_013_Bezpečnost při práci Ch_013_Chemická laboratoř_Bezpečnost při práci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
MASARYKOVA UNIVERZITA
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Bezpečnost práce v chemii
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
aneb co čím se ha sí a nehasí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

Soubor prezentací : CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA 19. Organizace práce v chemické laboratoři Mgr. Aleš Chupáč, RNDr. Yvona Pufferová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.1.24/01.0114 s názvem „Podpora chemického a fyzikálního vzdělávání na gymnáziu Komenského v Havířově“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Organizace práce v chemické laboratoři Jak se v laboratoři máme chovat? (Laboratorní řád) Co když se v laboratoři něco stane? - ochrana proti požárům - práce s chemikáliemi - první pomoc při úrazech v laboratoři - ochranné pomůcky Protokol o laboratorní práci z chemie

Laboratorní řád aneb co vše předem raději vědět …   aneb co vše předem raději vědět … Žák je povinen se při práci v učebně a při přípravě na vyučování řídit pokyny vyučujícího, do učebny žák vstupuje jen se souhlasem vyučujícího,  v učebně se smí provádět pouze práce, které jsou nařízeny či povoleny vyučujícím a pod jeho dozorem, každý žák musí být na začátku vyučování vyučujícím seznámen s navrhovaným postupem,

Laboratorní řád   žákům je zakázáno jakkoliv manipulovat s plynovým zařízením bez pokynu a instrukcí vyučujícího. V případě nouze se hlavní uzávěr plynu ( HUP) nachází ve stole, v učebně žák udržuje pořádek a čistotu a je povinen se chovat ukázněně, v učebně je přísně zakázáno jíst, pít a žvýkat,

Laboratorní řád   žákům je zakázáno zapínat přístroje do elektrické sítě a manipulovat s nimi dříve, než dojde k jejich seznámení se způsobem jejich užití podle návodu k obsluze. Při práci s přístroji a při jejich zapojení musí žáci dbát na to, aby měli suché ruce. V případě nouze el. instalaci lze vypnout STOP tlačítkem a stěně v učebně,

Laboratorní řád   žákům není dovoleno manipulovat s přístroji jiným způsobem, než jaký je předepsán návodem od výrobce, každou mimořádnou událost (vysypání či vylití látky, zasažení očí a kůže, požití, nadýchání, úraz apod.) je žák povinen nahlásit svému vyučujícímu, který zajistí potřebná opatření, poskytnutí první pomoci a případně přivolání zdravotnické záchranné služby, po ukončení práce jsou žáci povinni uklidit učební pomůcky na stanovené místo, uzavřít okna a podle pokynů vyučujícího přenést učební materiál do kabinetu chemie,

Laboratorní řád   žák zachází se zařízením, pomůckami opatrně a šetrně a podle pokynů vyučujícího, přidělené osobní ochranné pracovní pomůcky ( např. brýle, štít používá podle pokynu vyučujícího). K ochraně před ušpiněním žák používá plášť ( blůzu), který si sám přinese. V případě nepoužití pláště za ušpinění oděvu škola nenese zodpovědnost, vyučující je povinen při odchodu z učebny zkontrolovat vypnutí všech spotřebičů, byly-li používány a zhasnutí světel, z místnosti žáci odchází na pokyn vyučujícího.

Práce s chemikáliemi Je zakázáno potřísnit chemikáliemi pokožku či sliznice, pipetovat chemikálie ústy, čichat k nim přímo nebo je ochutnávat. Jakékoliv rozlité či rozsypané chemikálie se ihned odstraní předepsaným způsobem. Nádoby s chemikáliemi se zbytečně neponechávají ani nepřemisťují otevřené. Kyseliny se ředí opatrným a mírným naléváním kyseliny do vody za stálého míchání, popřípadě chlazení.

Práce s chemikáliemi Hydroxid se sype do vody, ne naopak! Hydroxid přisypáváme za stálého míchání a kontroly ohřevu vzniklého roztoku. Při práci s hořlavinami nesmí být v blízkosti volný oheň. Láhve s hořlavinami se chrání před zdroji tepla a přímého světla,

Práce s chemikáliemi Chemikálie se nikdy neponechávají otevřené. Pevné látky jsou uloženy v zásobních lahvích (pracovnicích) a odebíráme je laboratorní lžící, Obr. 1 Laboratorní lžíce

Práce s chemikáliemi kapaliny jsou uloženy v zásobních lahvích (reagenčních lahvích) a odměřujeme odměrným válcem nebo pipetou. Obr. 2 Nástavec na pipetu Obr. 3 Pipeta Obr. 4 Reagenční láhev

Označování chemikálií Platí pravidlo: všechny látky v laboratoři jsou pro nás nebezpečné!!! Ke každé chemické látce je podle požadavků Ministerstva průmyslu a obchodu přiložen tzv. bezpečnostní list, který shrnuje: - údaje o dané látce - údaje o výrobci, dovozci nebo distributorovi - údaje potřebné pro ochranu zdraví.

Označování chemikálií Obr. 5 Ukázka záhlaví bezpečnostního listu chemikálie fa MERCI

Označování chemikálií Obr. 6 Některé symboly nebezpečnosti chemických látek

Označování chemikálií výrobce symbol nebezpečnosti Obr. 7 Zásobní láhev s chemikálií (kyselina benzoová)

CVIČENÍ Jednou z firem, která vyrábí a dodává chemikálie v ČR je i fa MERCI (www.merci.cz). Na webu firma udává u každé chemikálie i bezpečnostní list – např. pro CHLOROFORM: http://eshop.merci.cz/www/prilohy/253311365303.pdf Prohlédněte si uvedený bezpečnostní list a svými slovy popište jeho obsah.

Ochranné pomůcky slouží k ochraně: - při náhodném rozstříknutí roztoků a kapalin - proti toxickému působení par a plynů pracovní plášť vhodná obuv- s neklouzavou podrážkou Chupáč v oblečku 

Ochranné pomůcky ochranné brýle a štíty- slouží k ochraně očí a tváře před náhodným rozstříknutím roztoků a kapalin (žíravých) ochranné rukavice- vhodné pro práci s toxickými chemikáliemi a žíravinami (jsou jemné jako chirurgické, ale z odolných materiálů, existují i teflonové pro alergickou kůži)

Ochranné pomůcky Obr. 8 Ochranný laboratorní štít

Hašení (likvidace) požáru NUTNÉ = zachovat klid a rozvahu Pro každý případ si pamatujeme telefonní číslo na hasičský záchranný sbor („hasiče“) … 150 Prostředky hašení (likvidace) požáru: - hasicí přístroje (viz dále) - písek (používá se na všechny typy požárů, nevhodný k hašení přístrojů) - azbestová plachta (používá se na všechny typy požárů)

Hasicí přístroje Musí být vždy umístěny na viditelném místě v místnosti!!! Typy hasicích přístrojů: (1) vodní hasicí přístroj (2) práškový hasicí přístroj (3) pěnový hasicí přístroj (4) sněhový hasicí přístroj (5) halonový hasicí přístroj Obr. 9 Hasicí přístroj

Hasicí přístroje (1) VODNÍ hasicí přístroj HASIVO: voda upravená proti mrznutí UŽITÍ: hašení pevných látek hořících plamenem, případně žhnoucích (dřevo, uhlí, textil, papír, seno, sláma, plasty, rašelina) kromě kovů NESMÍ SE HASIT: hašení hořlavých kapalin a plynů, popř. hašení míst kde hrozí velké škody promáčením. Nesmí se použít pro hašení požárů el. zařízení pod napětím a pro hašení lehkých kovů (např. hořčíku a jeho slitin s hliníkem).

Hasicí přístroje (2) PĚNOVÝ hasicí přístroj HASIVO: náplň tvoří roztok soli a emulgátoru, který se mísí s hnacím plynem a vytváří hustou pěnu, která zamezí přístupu kyslíku UŽITÍ: hašení pevných látek a hořlavých kapalin - dřevo, papír, seno, sláma, textil, plasty, nafta, benzín aj. NESMÍ SE HASIT: hašení zařízení pod elektrickým proudem a na likvidaci požárů lehkých kovů

Hasicí přístroje (3) SNĚHOVÝ hasicí přístroj HASIVO: náplň tvoří stlačený a zkapalněný oxid uhličitý, který tuhne do vloček UŽITÍ: hašení elektrických zařízení pod proudem, hořlavých kapalin, barev, laků, olejů, tuků, vosků, potravin NESMÍ SE HASIT: hašení dřeva, textilu, papíru, alkalických kovů, práškových materiálů (kvůli jejich rozvíření!)

Hasicí přístroje (4) PRÁŠKOVÝ hasicí přístroj HASIVO: náplň se liší podle typu; např. jako náplň se užívají látky na bázi hydrogenuhličitanu sodného nebo fosforečnanu amonného UŽITÍ: hašení všech typů požáru, včet. el. zařízení pod proudem NESMÍ SE HASIT: hašení potravin, mechaniky (zařízení) citlivé na prach

Hasicí přístroje (5) HALONOVÝ hasicí přístroj HASIVO: náplň tvoří halogenderiváty (POZOR – vzniká jedovatý fosgen!!!) UŽITÍ: hašení všech typů požáru, včet. el. zařízení pod proudem (i citlivých zařízení) NESMÍ SE HASIT: nesmí se používat v uzavřených a těžko větratelných místnostech , nehodí se k hašení kovů

První pomoc v laboratoři - vybrané zásady předlékařské první pomoci - Lékárnička s první pomocí (reagenciemi, obvazy ad.) je vždy v laboratoři vyvěšena na viditelném místě. Obr. 10 Lékárnička

První pomoc v laboratoři - vybrané zásady předlékařské první pomoci - Popálení a poleptání kyselinami Ihned sundat potřísněný oděv, postižené místo oplachovat proudem vlažné vody, nakonec postižené místo neutralizovat 2 % roztokem hydrogenuhličitanem sodným (jedlá soda). Poleptání zásadami Ihned sundat potřísněný oděv, postižené místo oplachovat proudem vlažné vody, nakonec postižené místo neutralizovat 1 % roztokem kyseliny octové, popř. 3 % roztok kyseliny citronové.

První pomoc v laboratoři - vybrané zásady předlékařské první pomoci - Zasažení očí leptavými látkami Ihned rozevřít oko (i násilím), vyplachovat oko proudem vlažné vody (několik minut), poté překrýt sterilním obvazem a dopravit postiženého k lékaři. Řezné rány Ošetřují se přiložením sterilního krycího obvazu, při větším krvácení se na sterilní gázu položí vatový polštářek a pevně se stáhne obinadlem, čímž vznikne tlakový sterilní obvaz.

První pomoc v laboratoři - vybrané zásady předlékařské první pomoci - Popáleniny TYPY popálenin: I. stupeň: zčervenání a bolestivý otok pokožky II. stupeň: tvorba puchýřů III. stupeň: vznik nekrózy (mrtvá tkáň) nejdůležitější = zabránit vstupu infekce do postižené tkáně popálené tkáně se nedotýkat – přiložit čistý sterilní obvaz v případě popálenin II. a III. stupně vyhledat lékaře

První pomoc v laboratoři - vybrané zásady předlékařské první pomoci - Pomoc při nadýchání škodlivými látkami Postiženého dopravit na čerstvý vzduch, uvolnit oděv. Nedýchá-li, pak zahájit umělé dýchání z plic do plic a co nejrychleji zajistit převoz do nemocnice.

ÚKOL V domácnosti se používají taktéž chemické látky, např. prostředek s názvem KRTEK, který je využíván k čištění odpadů. Zjisti složení tohoto přípravku a objasni, jak bys pomohl člověku při potřísnění pokožky. Obr. 11 Etiketa KRTEK © fa SAS

Protokol o laboratorní práci z chemie nutný záznam o provedené laboratorní práci s vlastními výsledky a vyhodnoceními Každý protokol z chemie musí obsahovat: - záhlaví (tabulka s názvem práce, jménem žáka, třídou, hodnocením apod.) - ÚLOHY - POMŮCKY A CHEMIKÁLIE - POSTUP PRÁCE (uveden v 1. osobě, čísla jednotného, času minulého) - VÝSLEDKY A VYHODNOCENÍ (s nákresem aparatury) - ZÁVĚR

Použité informační zdroje Obr. 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10 – fotografie autora Chupáče A. Obr. 5 – Bezpečnostní list chemikálie (chloroform) – výrobce a dodavatel fa MERCI (ČR) Obr. 6 - Zákon č. 356/2003, Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích

Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.1.24/01.0114 s názvem „Podpora chemického a fyzikálního vzdělávání na gymnáziu Komenského v Havířově“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.