s dopravní infrastrukturou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
s dopravní infrastrukturou
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Údržba a opravy mostů v návaznosti na provádění mostních prohlídek.
Provoz a údržba vodních toků
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Studijní program Stavební inženýrství
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
STAVEBNĚ – TECHNICKÝ AUDIT
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Stavba, oprava a rekonstrukce cementobetonových vozovek
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
ZK , př. 2 počet stran: 13 Stanovisko pracovní skupiny k výběru formy a způsobu reorganizace na úseku SÚS.
Manipulace s výrobky a vázaní břemen
Stavby Lesní stavby - pozemní (obytné budovy, garáže, dílny, stáje, sklady, přístřešky, …) - dopravní (zejména cesty a související objekty) - vodní (úpravy.
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Geodézie v pozemním stavitelství
Dopravní a liniové stavby
s dopravní infrastrukturou
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MARIE KRAUSOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_.
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Stavitelství 7 Zastřešení budov
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Dopravní a liniové stavby
Dopravní a liniové stavby
Dopravní a liniové stavby Bezpečnostní zařízení
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Dopravní a liniové stavby
Trasování lesních cest
Dřevěné a ocelové stavby 2012
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Systémy hospodaření s dopravní infrastrukturou Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Modelování historických konstrukcí Nelineární modelování obloukového segmentu Karlova mostu Zdeněk Janda České Vysoké Učení Technické v Praze.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_32-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_32-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ 1 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství,
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Účel a přehled přestaveb budov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-13
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Rekonstrukce historického objektu se zaměřením na dřevěné konstrukce
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Digitální učební materiál
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-06
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Digitální učební materiál
Vybrané nevýhody a rizika
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-20
Transkript prezentace:

s dopravní infrastrukturou Systémy hospodaření s dopravní infrastrukturou Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava

104/1997 vyhláška, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích 13/1997 Sb. zákon o pozemních komunikacích 104/1997 vyhláška, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích

104/97 Sb. vyhláška, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích § 10 Údržba a opravy mostů Údržba a opravy mostů se provádějí v rámci technické péče o mosty na základě technické dokumentace, výsledků prohlídek, diagnostického průzkumu, popř. dokumentace opravy. Povinnost vykonávat údržbu a opravy mostu začíná dnem vydání kolaudačního rozhodnutí a trvá i v době před uvedením mostu do provozu a v době jeho dočasného vyloučení z provozu. (2) Údržbu a opravy mostů (včetně násypových a zářezových svahů pod nimi) zabezpečuje vlastník (správce) mostu. Údržbu a opravy komunikace, vodního toku, nádrže, jiného objektu nebo území pod mostem (s výjimkou svahů), popř. cizího zařízení na mostě nebo pod ním zabezpečuje příslušný vlastník (správce) tohoto zařízení nebo území, a to vždy po dohodě s vlastníkem (správce) mostu.

104/97 Sb. vyhláška, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích (3) Při údržbě a opravách mostu nesmí dojít ke znečištění prostoru pod mosty, zejména vodních toků a chráněného vodohospodářského území. (4) Údržbu mostů tvoří souhrn prací, kterými se mosty a jejich vybavení udržují v řádném technickém, bezpečném a sjízdném stavu za všech povětrnostních a za běžných dopravních podmínek. Tato údržba se provádí průběžně po celý rok. (5) Při opravě mostu se stavebními pracemi prováděnými podle schválené dokumentace odstraňují zjištěná poškození nebo vady. (6) Bližší podrobnosti o údržbě a opravách mostů obsahuje doporučená ČSN 73 6221.

Historický vývoj mostního stavitelství

Základní názvosloví konstrukcí mostů

Základní typy konstrukcí mostů Trámový most Příhradový most Rámový most Obloukový most Zavěšený most Visutý most

Trámový most Taisho-ku, Osaka z roku 1994, o celkovém rozpětí 1573m.

Příhradový most Železniční spojitý příhradový most o čtyřech polích Otaki-mura z roku 1989 o celkovém rozpětí 251m.

Rámový most

Obloukový most Edogawa-ku, Tokyo o rozpětí 137 m

Zavěšený most Mariánský most Ústí nad Labem

Visutý most Golden Gate Bridge, San Francisco

Mosty ČR v současnosti

Poruchy mostů

Nejčastější poruchy mostů

Nejčastější poruchy mostů

Nejčastější poruchy mostů

Nejčastější poruchy mostů

Typy poruch mostů Nestavební provozní údržba – čištění povrchů vozovek, chodníků, říms, odvodňovačů, ložisek (koroze), odstranění vegetace, předmětů. Stavební údržba menšího rozsahu – oprava krytu, těsnění spár. Opravy (projekt) – výměny vozovky, příslušenství, sanace trhlin aj. 4. Rekonstrukce – zvýšení únosnosti: - zesílení tlačených/tažených prvků, vnější kabely, smyková oblast. - výměna nosné konstrukce, úprava spodní stavby - úprava prostorového uspořádání