PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhoústí a paryby Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_303.
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Tropická moře Přírodověda 5. ročník.
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_537_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: EU Název: Kruhoústí, paryby – poznávání. Autor: Pavel Trenčanský.
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZOOLOGIE PARYBY.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
PARYBY.
Kruhoústí a paryby autor: David Hainall.
Obratlovci PARYBY.
Rekordy rejnoků Autorky: Simona Rýdlová, Aneta Vrzáčková 7. B.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Paryby Chondrichthyes.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Moře a oceány obratlovci.
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Třída: paryby Chondrichthyes.
Elektronická učebnice - II
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Paryby Číslo vzdělávacího materiálu: ICT7/1 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
VY_52_INOVACE_37_Paryby Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Přírodopis – 7.ročník Paryby VY_32_INOVACE_ Název školy
PARYBY převážně mořští kostra
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Paryby Základní škola a Mateřská škola
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_07_Systematika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PARYBY (žraloci) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Nadtřída: ČELISTNATCI
Transkript prezentace:

PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: PARYBY mořští, vzácně i sladkovodní živočichové podobní rybám na rozdíl od ryb mají chrupavčitou kostru masožraví (žralok bílý) i planktonožraví (rejnok manta, žralok obrovský) vajíčka paryb jsou různých tvarů a často je najdeme na plážích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

tělo kryté plakoidními šupinami, které mají stejnou stavbu jako zuby (sklovina + zubovina) zuby ve třech řadách, používají ale jen přední řadu (na obrázku nahoře je zub třetihorního žraloka, který dorůstal až 25 m) paryby jsou extrémně citlivé k vnímání elektrického pole a koncentraci chemických látek ve vodě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SYSTÉM PARYB Třída: PARYBY řád: CHIMÉRY řád: REJNOCI řád: ŽRALOCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Řád: CHIMÉRY dokonale přizpůsobené k životu ve tmě a hloubce bájná CHIMÉRA byla něco nepolapitelného, přelud CHIMÉRA HLAVATÁ jedové žlázy v ploutvích, dravá Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Řád: REJNOCI typický zploštělý kosočtverečný tvar těla většina druhů je dravých, manty jsou býložravé některé druhy jsou schopné vytvářet elektrické výboje jiné druhy mají jedové ostny na ocase Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PILOUN OBECNÝ 2-6 m dlouhý „pila“ slouží k vyhledávání potravy a obraně Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

REJNOK MANTA největší druh rejnoka na světě (délka 4 m, rozpětí až 9 m) neškodný, živí se filtrováním planktonu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TRNUCHA OBECNÁ trn s jedovou žlázou smrt STEVA IRWINA (Lovec krokodýlů) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PAREJNOK ELEKTRICKÝ potravu loví díky elektrickým výbojům, které je schopný vyvolat napětí až 300 V a intenzity proudu 7 až 8 A (víc než zásuvka) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Řád: ŽRALOCI musí plavat, aby mohli dýchat jedni z nejúspěšnějších mořských predátorů vymřelé masožravé druhy byly až 30 m dlouhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽRALOK OBROVSKÝ také nazývaný „velrybí“ největší paryba na světě (18 m) neškodný druh filtrující plankton patří mezi celosvětově ohrožené druhy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽRALOK BÍLÝ neboli „lidožravý“ až 8 m dlouhá, dravá paryba člověka na lehátku si plete s lachtanem ohrožený Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽRALOK TYGŘÍ jeden z nejnebezpečnějších žraloků útočí hlavně v noci Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MÁČKA SKVRNITÁ nejmenší a nejhojnější žralok evropského pobřeží Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽRALOK KLADIVOUN typické kladivovité rozšíření hlavy často napadá i lidi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE 1: Obrazový materiál strana 1 (Carcharodon carcharias): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_white_shark_south_africa.jpg Obrazový materiál strana 2 (vajíčka paryb): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shark_egg_capsules.jpg Obrazový materiál strana 2 (kostra žraloka): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kitefin_Shark.jpg Obrazový materiál strana 3 (zuby Carcharodon): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Megalodon_and_fossil_great_white_shark_teeth.jpg Obrazový materiál strana 3 (čelisti): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dalatias_licha_jaw.JPG Obrazový materiál strana 5 (chiméra): je volné dílo, protože obsahuje materiály, které pochází z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru a byly pořízeny nebo vytvořeny během výkonu pracovní náplně jeho zaměstnanců http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Megalodon_and_fossil_great_white_shark_teeth.jpg Obrazový materiál strana 6 a 8 (rejnok manta): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Manta_birostris-Thailand4.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE 2: Obrazový materiál strana 7 (piloun): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pristis_pectinata_-_Georgia_Aquarium_Jan_2006.jpg Obrazový materiál strana 9 (trnucha): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dasyatis_pastinaca01.jpg Obrazový materiál strana 10 (parejnok elektrický): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Torpedo_panthera_red_sea.jpg Obrazový materiál strana 11 a 13 (Carcharodon carcharias): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_shark.jpg Obrazový materiál strana 12 (žralok obrovský): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Whale-shark-enhanced.jpg Obrazový materiál strana 14 (žralok tygří): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tiger_shark.jpg Obrazový materiál strana 15 (máčka skvrnitá): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scyliorhinus_retifer_2.jpg Obrazový materiál strana 16 (žralok kladivoun): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sphyrna_mokarran_at_georgia.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE 3: ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství, 2003. ISBN 80-7183-268-5. GAISLER, ZIMA Zoologie obratlovců. 2. přepracované vydání Praha: ACADEMIA, 2007, ISBN 978-80-200-1484-9. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.