Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nadtřída: ČELISTNATCI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nadtřída: ČELISTNATCI"— Transkript prezentace:

1 Nadtřída: ČELISTNATCI
Třída: PARYBY

2 ZNAKY Většinou mořští živočichové Mají pohyblivé čelisti
Kostra je chrupavčitá Dýchají žábrami (5 párů žaberních štěrbin) Dobře vyvinutý čich, vnímají elektrické impulsy kořisti Velké dalekozraké oči Tělo torpédovitého tvaru nebo zploštělé

3 TŘÍDĚNÍ 1. žraloci 2. rejnoci 3. chiméry

4 ŽRALOCI - dýchání Tělo dokonale přizpůsobeno neustálému pohybu ve vodě (voda s rozpuštěným kyslíkem musí vnikat do žaberních štěrbin)

5 ŽRALOCI - kůže Kůže krytá drsnými šupinami
V ústech se některé přeměňují v zuby, vylámané neustále dorůstají (v několika řadách)

6 ŽRALOCI - lov a potrava Jsou to významní mořští predátoři
Potravou jsou hlavně zranění a nemocní mořští živočichové Dokáže zachytit pohyb potravy až na vzdálenost 4 km

7 DRUHY ŽRALOKŮ ŽRALOK OBROVSKÝ (velrybí) Největší druh (až 18 m)
Živí se planktonem Vyskytuje se v tropických oblastech všech tří oceánů, dožívá se 60 – 150 let

8 DRUHY ŽRALOKŮ ŽRALOK VELKÝ Dorůstá až 14 m Také se živí planktonem
Plave max. 5km/h Je ohrožen lovem

9 DRUHY ŽRALOKŮ ŽRALOK BÍLÝ (lidožravý)
Vyskytuje se v pobřežních vodách. Je považován za člověku nejnebezpečnějšího žraloka Byl dlouhodobě systematicky huben námořníky a rybáři Jeho pronásledování ještě zesílilo po uvedení úspěšného filmu Čelisti, takže v současné době hrozí vyhubení Ve skutečnosti tito žraloci člověka systematicky neloví

10 DRUHY ŽRALOKŮ KLADIVOUN OBECNÝ
Může dorůst až do délky 5 metrů, obvykle však dorůstá 2,5-4 metry Jde o dravce, živící se kostnatými rybami i bezobratlými živočichy Stejně jako ostatní druhy kladivounů je i kladivoun obecný živorodý. Samice rodí v jednom vrhu mláďat.

11 REJNOCI Zploštělé tělo, žijí většinou při dně
Párové ploutve mají srostlé a tvoří „lem“ kolem těla Bičovitý ocas (+trn s jedovou žlázou) Žaberní otvory na břišní straně

12 DRUHY REJNOKŮ MANTA OBROVSKÁ
Manta je rozšířena v teplejších vodách oceánů Manta obrovská během své plavby konzumuje značné množství planktonu. Jelikož se nejedná o dravce, není pro člověka nebezpečná.

13 DRUHY REJNOKŮ PAREJNOK ELEKTRICKÝ
Vytváří ve svých elektrických orgánech výboje o napětí až 220 V, kterými omračuje svou kořist - zpravidla drobné ryby a korýše. Aktivní je v noci, dny tráví zpravidla zahrabán v písečném mořském dně, nezakryté přitom zůstávají pouze oči a dýchací otvor. Největší exempláře jsou až 1m dlouhé a mají hmotnost až 3 kg. Vyskytuje se ve východním Atlantiku, od pobřeží Jižní Afriky až po severní pobřeží Británie a v Severním a Středozemním moři.

14 DRUHY REJNOKŮ TRNUCHA AMERICKÁ
Dorůstá velikosti mezi 1,5 až 2 m a hmotnosti okolo 130 kg. Vyskytuje se převážně v západní části Atlantského oceánu, od USA až po Brazílii. Žije přisedlým způsobem života na mořském dně a v noci se vydává za potravou. Na svoji obranu používá dlouhý jedový trn umístěný v ocasní části těla, kterým je schopen bolestivě zranit i člověka. Útočí, pokud je v ohrožení nebo vyprovokovaný k útoku.

15 CHIMÉRY Chiméry mají velkou hlavu, protáhlé tělo a bičovitou ocasní ploutev. Vyvinuly se u nich pouze čtyři páry žaber. Horní čelist srůstá s mozkovnou. Zuby jsou srostlé, mají podobu šesti párů plochých destiček. V dospělosti je kůže chiméry lysá, hřbetní ploutve jsou dvě, první je vztyčitelná s ostnem. Chiméry žijí v hloubkách 100 – 200 m, loví živočišnou potravu na dně.

16 DRUHY CHIMÉR CHIMÉRA HLAVATÁ
Obývá severní části Atlantiku a Středozemní moře. Žije u dna v hloubkách okolo 100 až 500 m. Ve hřbetní ploutvi má jedovatý trn. Dorůstá až 1,5 m délky. Jako poslední představitelé již zaniklého světa jsou považovány za živoucí fosilie.

17 DRUHY CHIMÉR CHIMÉRA PODIVNÁ
Chiméra podivná obvykle dosahuje délky 1,5 m a hmotnosti okolo 2,5 kg Její tělo je dlouhé a protáhle zakončené zužujícím se ocasem. Při spodním pohledu má chiméra bělostnou až stříbrnou barvu, na bocích je nazelenalá, nahnědlá, či načervenalá s nepravidelnou strukturou bílých pruhů. Vyskytuje se v Atlantském oceánu od Norska až po oblast Středomoří. Vyskytuje se nejčastěji v hloubkách od 50 do 100 metrů pod vodní hladinou. K odpočinku využívá oblasti, kde je písčité či bahnité dno.

18 POUŽITÉ ZDROJE Sorrow-cheer.blog.cz [online] [cit ]. Útok žraloka na lidi | Ahojky:. Dostupné z WWW: < [cit ]. Peněženky z rejnočí kůže, Rejnok:. Dostupné z WWW: < Test paryby: [online] [cit ]. Test paryby:. Dostupné z WWW: < Aylinka: [online] [cit ]. Žralok veliký | Aylinka:. Dostupné z WWW: < Inovace.cz - Úvod: [online] [cit ]. Inovace.cz - Letadla a lodě ze žraločí kůže:. Dostupné z WWW: < Fotobanka Profimedia - fotografie, ilustrace & video: [online] [cit ]. Teeth of Swell Shark fotografie | fotobanka Profimedia # | JR004836:. Dostupné z WWW: < Potápění, historie potápění, rady a návody potápěčům, databáze vraku, mořská fauna a flóra | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz: [online] [cit ]. Žralok tygří | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz:. Dostupné z WWW: < Žraloci, rejnoci, paryby: [online] [cit ]. Žralok obrovský Rhincodon typus Whale shark - Žraloci, rejnoci, paryby:. Dostupné z WWW: < Blog.cz: [online] [cit ]. žralok veliký | Lucy-f1:. Dostupné z WWW: < CyberS s.r.o.: [online] [cit ]. Žralok bílý:. Dostupné z WWW: < Novinky.cz – nejčtenější zprávy na českém internetu: [online] [cit ]. Epocha masivního vymírání druhů na Zemi pokračuje, varují vědci – Novinky.cz:. Dostupné z WWW: < Potápění, historie potápění, rady a návody potápěčům, databáze vraku, mořská fauna a flóra | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz: [online] [cit ]. Žralok kladivoun | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz:. Dostupné z WWW: < Potápění, historie potápění, rady a návody potápěčům, databáze vraku, mořská fauna a flóra | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz: [online] [cit ]. Rejnoci | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz:. Dostupné z WWW: < Oficiální stránky klubu MangaCZ: [online] [cit ]. Akicon '06 (MangaCZ):. Dostupné z WWW: < Purpuroví bizoni: [online] [cit ]. Purpuroví bizoni: Létající manta:. Dostupné z WWW: < Parejnok elektrický: [online] [cit ]. Parejnok elektrický:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Torpedo marmorata (parejnok elektrický) - Obrázek:. Dostupné z WWW: < Žraloci, rejnoci, paryby: [online] [cit ]. Parejnok elektrický Torpedo marmorata Spotted torpedo - Žraloci, rejnoci, paryby:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Trnuchovití - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Trnuchy: [online] [cit ]. Trnuchy - Fotoalbum - trnucha americká - trnucha americká3.jpg:. Dostupné z WWW: < PARYBY: [online] [cit ]. PARYBY:. Dostupné z WWW: < Ideje.cz › vědecko-populární internetový časopis: [online] [cit ]. Britský parlament schválil tvorbu chimér:. Dostupné z WWW: < Obrázky STRUNATCŮ: [online] [cit ]. Obrázky chimér:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Chiméra podivná - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Mojebiologie: [online] [cit ]. Třída: Chondrichthyes – paryby – řád: Chimérotvaří « mojebiologie:. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 7. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "Nadtřída: ČELISTNATCI"

Podobné prezentace


Reklamy Google