Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Kmen: OSTNOKOŽCI výhradně mořští živočichové s paprsčitou tělní souměrností (vždy podle čísla 5) mají vnitřní vápenatou kostru většinou jsou odděleného pohlaví Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 hydroskelet (systém vodních cév), který je napojený na panožky s přísavkami a slouží k pohybu
mají vysokou regenerační schopnost (po odlomení chapadlo hvězdici opět doroste) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 SYSTÉM OSTNOKOŽCŮ OSTNOKOŽCI LILIJICE HVĚZDICE JEŽOVKY SUMÝŠI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Třída: LILIJICE přisedlí ostnokožci
rameno kalich (s ústy a řití) přisedlí ostnokožci mají věnec třásnitých ramen, která filtrují potravu (plankton) - zachycená potrava se sklouzne po rameni přímo do úst často pestře zbarvené stonek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Třída: HVĚZDICE draví ostnokožci žijící na dně nejčastěji 5 ramen
ústní otvor na spodní straně, řitní na svrchní mají vychlípitelný žaludek schopný trávit kořist mimo tělo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 - obě jsou běžné u evropských břehů
HVĚZDICE ČERVENÁ HVĚZDICE OBROVSKÁ - obě jsou běžné u evropských břehů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Třída: JEŽOVKY všežravé kulovitý tvar těla
dobře vyvinutá vápnitá vnitřní kostra na povrchu mají ostny (ochrana) ústa na spodní straně těla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 JEŽOVKA OBECNÁ Tropická ježovka ← ústa
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Třída: SUMÝŠI často nazýváni také „mořské okurky“ či „mořská ho*ínka“
tělo protáhlého tvaru kolem úst mají věnec chapadel, jimiž loví potravu (jsou draví) v nebezpečí vypouštějí vodu, případně i lepivá vlákna nebo vyvrhnou svoje vnitřnosti! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 SUMÝŠ OBECNÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 ZDROJE Veškerý obrazový materiál: z fotoarchivu autora (Jan Kubát)
HAYWARD a kol. Živočichové a rostliny evropského pobřeží. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., s.r.o., ISBN ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství , ISBN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google