Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektové řízení Modul č.1.
Advertisements

Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Taktická příprava Michal Lehnert.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Rozhodovací procesy.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Bp a Bk 2216 SPORTOVNÍ HRY I. základní výukový předmět pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Nejobecnější psychologický pojem – řada definic a přístupů. Většina obsahuje 3 základní oblasti : 1. Osobnost zahrnuje rozsáhlý soubor vlastností, procesů.
Téma 13: Finanční plánování
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Metodicko – organizační normy
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Kondiční příprava ve sportu
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc

TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Taktická příprava je složka sportovního tréninku, která se zabývá způsobem vedení sportovního boje. Zaměřuje se na jeho výklady a možnosti.

pro mnoho sportů a sportovních her, především na vrcholové úrovni TAKTICKÁ PŘÍPRAVA pro mnoho sportů a sportovních her, především na vrcholové úrovni MÁ ZÁSADNÍ VÝZNAM PRO VÝKON Tato skutečnost je dána především proměnlivostí sportovního boje a z ní vyplývající nutnosti sledovat dynamické změny konfliktních situací, rychle vybírat optimální řešení a realizovat ho často ve velmi krátkém časovém úseku.

Sportovní výkon a jeho struktura jako východisko racionálního tréninku Somat. faktory Kondiční faktory Faktory techniky Faktory taktiky Psychické faktory vrozené dispozice Morfologic-ké a fyziologické základy v příslušných orgánových systémech NS – systém řízení motoriky, koordi-nace Vnímání a analýza Myšlenkové řešení Motorická realizace vybraného řešení Nácvik a zdokonalo- vání percepční, intelektové a paměťové operace

Formy sportovního soupeření Jednotlivci Dvojice Družstva Pod tlakem soupeře Pod vlivem soupeře Pod tlakem soupeře Pod vlivem soupeře Pod tlakem soupeře Pod vlivem soupeře Kros cyklo běh na lyžích chůze Běh v dráze plav. Veslov. Kraso skoky do vody Box šerm judo zápas Tenis stolní tenis šachy bedm. Fotbal házená hokej ragby basket Volejb. Štafety v drah. Tenis čtyřhra

ZÁKLADNÍ POJMY Taktická příprava Je složka sportovního tréninku, která se zabývá způsobem vedení sportovního boje. Zaměřuje se na jeho výklady a možnosti. Strategie Promyšlený plán sportovního boje vedoucí k dosažení nejlepšího nebo plánovaného výsledku. Je to koncepce sportovního boje. Taktika Vlastní realizace strategie v průběhu utkání. Je prováděna prostřednictvím řešení souboru konfliktních situací. Je to operativní řešení.

ZÁKLADNÍ ÚKOLY TAKTICKÉ PŘÍPRAVY ROZVOJ TAKTICKÝCH SCHOPNOSTÍ OSVOJOVÁNÍ TAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ NÁCVIK A ZDOKONALOVÁNÍ TAKT.DOVED. Vnímání změn herních situací, rytmu a tempa hry Herní systémy a kombinace Od dokonalé znalosti pravidel až po analýzu herních systémů

FÁZE TAKTICKÉHO JEDNÁNÍ Technická připravenost Vnímání a analýza Myšlenková analýza Realizace řešení kondice tvořivost Aktuální psych. stavy Technická připravenost anticipace paměť

FÁZE KONFLIKTNÍ SITUACE VÝSLEDEK + - Vnímání a analýza - vznik situace - rozpoznání situace 2. Myšlenkové řešení - rozbor situace - návrh řešení - výběr řešení 3. Pohybové řešení - realizace řešení - zpětná vazba Motorické řešení Akceptor účinnosti Myšlenko-vé řešení PAMĚŤ Vjem a rozbor anticipace

VNÍMÁNÍ A ANALÝZA Konfliktní situace – reakce – akce (kombinace). Vznik situace Rozpoznání situace Znalosti + zkušenosti MYŠLENKOVÉ ŘEŠENÍ Rozbor situace Analýza situace – cílový bod Zahrnuje co největší množství řešení Návrh řešení Výběr podle znalostí, dovedností, schopností a zkušeností Výběr řešení

Předvídání Anticipace POHYBOVÉ ŘEŠENÍ Realizace řešení Vlastní realizace vybraného řešení ZPĚTNÁ VAZBA Srovnání dosaženého stavu s navrženým Zpětná vazba ANTICIPACE „Paměťové bloky“ – zapamatované situace a odpovědi na ně Předvídání Anticipace

Předvídání, anticipace, rozsah a kvalita paměti Umožňuje uchovávat a uspořádávat vědomosti a proměňovat je ve zkušenosti. Podstatný význam pro účinnost taktického jednání Předvídání, anticipace, rozsah a kvalita paměti Podstatný význam pro schopnost tvořit

Možnosti řešení konfliktní situace Tvorba strategického plánu Improvizace Algoritmy Vzorce Tvorba strategického plánu Cíl utkání - Strategie soupeře – Vlastní výkonnost – Informace o prostředí a podmínkách

ZAMĚŘENÍ SPORTOVNÍ TAKTIKY Praktický nácvik taktického jednání (lehké úkoly a podmínky ztížené a náročné) Schopnost vybrat z několika variant nebo alternativ Schopnost korigovat řešení dílčích úkolů ve vztahu k celkovému plánu Rozvoj tvořivých schopností (pružně a kreativně reagovat na změny ve vývoji sportovní soutěže)