Měnová politika 11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Agregátní poptávka a nabídka
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Fiskální politika 12.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Model IS-LM.
Cvičení 6 – Peníze a monetární politika
Vnitřní a vnější rovnováha ekonomiky
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka Mgr. Hana Grzegorzová.
Agregátní poptávka a nabídka
Fiskální a monetární politika
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
Měnová politika 1. Cíle měnové politiky 2. Transmisní mechanismy
Inflace.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Mikroekonomie I Měnová politika Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Monetární a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Instituce finančního trhu
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Předmětem přednášky jsou…
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Základy ekonomie Seminář 10..
Monetární (měnová) politika
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Měnový kurz.
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Peníze a monetární politika
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
základní typy hospodářské politiky
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

Měnová politika 11

O čem to bude? Minule Platební blance Zahraniční dluh Zachycení zahraničních transakcí Dnes Funkce centrální banky Monetární expanze a restrikce

Funkce centrální banky Vydává mince a bankovky. Provádí monetární (měnovou) politiku. Dohlíží na fungování bankovního systému. (Řídí platební styk a zúčtování mezi bankami.) Poskytuje úvěry komerčním bankám. Dohlíží na fungování bankovního systému. Spravuje devizové rezervy státu. Vede účty vlády a státních institucí, spravuje státní dluh, úvěruje vládu.

Nepřímé nástroje monetární (měnové) politiky: Operace na volném (otevřeném) trhu Změna povinných minimálních rezerv Změna diskontní sazby Změna devizových rezerv

Přímé nástroje (bankovní dohled) Úvěrové limity pro poskytované úvěry komerčními bankami Omezení objemu úvěrů CB komerčním bankám Omezení pohybu peněz ve vztahu k zahraničí Povolování vzniku nových bank Stanovení minimální výše základního kapitálu Povinné pojištění depozit Personální zajištění bankovních služeb

Konečný cíl centrální banky Stabilní cenová hladina Zprostředkující cíle CB Peněžní zásoba Úrokové míry Měnový kurz CB = centrální banka

Monetární expanze a restrikce Monetární expanze se projevuje v posunu křivky AD doprava (pozitivní poptávkový šok). Monetární restrikce se projevuje posunem křivky AD doleva (negativní poptávkový šok). P Y AD AD´´ AD´

Účinek monetární expanze Nepružnost nominálních mezd směrem dolu blokuje ustálení rovnováhy při plné zaměstnanosti (na úrovni potenciálního produktu), tzn. že dochází k interakci křivky AD s úsekem křivky AS s nulovým sklonem (v extrémním případě - vertikální křivka) nebo s nízkým sklonem (základní verze). Výsledkem je to, že v podmínkách nevyužitých výrobních faktorů dochází ke slabému růstu cenové hladiny P (míry inflace) při výrazném růstu reálného produktu .

Krátkodobé inflační účinky monetární expanze Pozitivní poptávkový šok, tj. růst AD (posun AD doprava) probíhá při tzv. plné zaměstnanosti (Y = potenciálnímu produktu). Hlavním dopadem monetární expanze je inflace tažená poptávkou s následným přizpůsobením očekávané inflace (zrychlení posunu křivky SRAS nahoru) atd. Opačně při monetární restrikci.

Krátkodobé inflační účinky monetární expanze LRAS AD1 SRAS Y* Y P E1 P1 AD2 E2 P2

Dlouhodobé inflační účinky monetární expanze Dlouhodobým účinkem monetární expanze je výlučný růst cenové hladiny při opakovaném návratu Y na úroveň potenciálního produktu (tzv. neutralita peněz, kdy měnová politika neovlivňuje reálný, ale pouze nominální produkt). Monetární restrikce má opačný účinek.

Dlouhodobé inflační účinky monetární expanze LRAS AD1 Y* Y P E1 P1 AD2 E2 P2

Kvantitativní teorie peněz (cen) Vyjadřuje kvantitativní souvislosti mezi změnou peněžní zásoby (M) a cenovou hladinou P. Monetaristická verze KTP připouští, že výkyvy AD vyvolané měnovou politikou vedou ke změně nominálního produktu (P . Y), a to jak reálného produktu, tak i cenové hladiny. Stabilní růst peněžní zásoby povede k stabilnímu vývoji nominálního produktu, tj. k nízké inflaci.

Problémy měnové politiky Past likvidity (Při nízké popř. nulové úrokové míře budou ekonomické subjekty očekávat růst úrokové míry, budou držet jakékoliv množství peněz a odkládat nákup finančních aktiv, protože předpokládají, že ceny těchto aktiv budou klesat.) Monetární expanze je neúčinná. Necitlivost výdajů na změnu úrokové míry (Investice a další soukromé výdaje nemusí reagovat na pokles úrokové míry i v jiných situacích než je past likvidity.) Monetární expanze je potom rovněž neúčinná. Časové zpoždění (Přijatá opatření se mohou projevit až s velkým časovým zpožděním v době, kdy už ekonomika není v recesi, a tak by mohla monetární expanze podnítit růst inflace.)

Intervence prováděné CB k udržení kurzu Tlak na zhodnocení domácí měny (např. při přílivu kapitálu ze zahraničí) může CB snížit nákupem zahraniční měny za domácí měnu (tím se rozšiřuje peněžní zásoba a měnová politika dostává expanzivní charakter). Tlak na znehodnocení kurzu domácí měny (při expanzivní měnové politice a odlivu kapitálu) může CB snížit nákupem domácí měny za devizy. Tím se zmenšuje peněžní zásoba a měnová politika získává restriktivní charakter.

Monetární politika v systému fixního měnového kurzu: zvýšení peněžní zásoby růst produktu Y pokles úrokové míry a odliv kapitálu růst nabídky korun a tlak na znehodnocení CZK CB intervenuje (nakupuje CZK za devizy) Klesá peněžní zásoba, investice I Produkt Y klesá zpátky na výchozí úroveň. V systému fixního měnového kurzu je monetární politika v malé otevřené ekonomice neúčinná

Monetární politika v systému flexibilního měnového kurzu: zvýšení peněžní zásoby, roste produkt Y, pokles úrokové míry a odliv kapitálu, růst nabídky CZK vede ke znehodnocování měny, centrální banka neintervenuje, roste export a klesá import, produkt dále roste. V systému flexibilního měnového kurzu je monetární politika v malé otevřené ekonomice účinná.

Shrnutí 1/4 Měnová politika znamená ovlivňování ekonomiky prostřednictví měnového trhu. Měnovou politiku provádí zpravidla centrální banka. Ta má i další funkce jako např. emisní funkci, řízení platebního cyklu, spravuje devizové rezervy, vede účet vládě atd. Konečnými cíly měnové politiky je cenová stabilita, nízká nezaměstnanost a stabilní ekonomický růst. Jejich současné dosažení je pro centrální banku nemožné. Svými nástroji centrální banka ovlivňuje zprostředkující cíle, kterými nejčastěji jsou: peněžní zásoba, úrokové míry a měnový kurz. Mezi nástroje měnové politiky řadíme: operace na otevřeném trhu, povinou míru rezerv, diskontní sazbu a devizové rezervy.

Shrnutí 2/4 Operace na otevřeném trhu jsou nákupy či prodeje vládních cenných papírů centrální bankou. Expanzivní měnová politika centrální banky může mít podobu: nákupu cenných papírů centrální bankou, snížení sazby povinných minimálních rezerv, snížení diskontní sazby, nákupu deviz. Restriktivní měnová politika centrální banky má tyto podoby: prodej vládních cenných papírů centrální bankou, zvýšení sazby povinných minimálních rezerv, zvýšení diskontní sazby, prodej deviz z devizových rezerv. Monetární expanze krátkodobě povede k růstu reálného produktu, poklesu nezaměstnanosti a k růstu cenové hladiny. V dlouhém období dojde pouze k růstu cenové hladiny

Shrnutí 3/4 Monetární restrikce krátkodobě povede k poklesu reálného produktu, růstu nezaměstnanosti a k poklesu cenové hladiny. Neutralita peněz znamená, že změna peněžní zásoby ovlivní cenovou hladinu , ale neovlivní reálné veličiny, jako reálný produkt, zaměstnanost nebo reálnou mzdovou sazbu. Aktivistická měnová politika vede v případě ekonomická recese k měnové expanzi a v případě ekonomické expanze k měnové restrikci. Dochází tak k přizpůsobování měnové politiky cyklickým výkyvům ekonomiky. Měnová politika stálého pravidla peněžní zásoby říká, že peněžní zásoba by měla růst neustále tempem 3 – 5% ročně.

Shrnutí 4/4 Cílování inflace je veřejné vyhlášení inflačního cíle centrální bankou a jeho dodržení prostřednictvím měnové politiky. Jistými problémy, které omezují účinnost měnové politiky, jsou past na likviditu, nízká citlivost soukromých výdajů na úrokovou míru a časové zpoždění. Měnová politika při fixním měnovém kurzu je neúčinná. Naopak při flexibilním měnovém kurzu je účinná.