Zpracovala:Jana Raidová Dne: Anorexie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

OBEZITA.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Domácí násilí v praktické rovině
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Modeling versus Miss World
Poruchy příjmu potravy
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Obezita a poruchy příjmu potravy
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Mentální anorexie a mentální bulimie
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie v obezitologii
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Zpracovala:Jana Raidová Dne: 4.12.2008 Anorexie

…Mentální Anorexie… Co je to?? Příznaky Léčba Obrázky

Co to je ?? Jedna se o psychogenní poruchu postoje k jídlu a porušené vnímání vlastního těla, které se projevuje výrazným odmítáním potravy. Nejčastěji postihuje mladé ženy a dívky mezi 13. a 25. rokem života. Vyskytuje se prakticky ve všech hospodářsky vyspělých zemích a značný vliv na její vznik mají média - módní časopisy a filmy, které předkládají jako ideál extrémně štíhlé až vyzáblé ženy …

…Příznaky… Při mentální anorexii (což je částečné hladovění) je pocit hladu trýznivější, než kdybyste hladověli úplně. Při úplném hladovění totiž pocit hladu za několik dní zmizí. Pocit neustálého vnitřního dyskomfortu při mentální anorexii se pochopitelně podepíše na psychice postižených osob: nejistota, labilita a třes rukou mohou být průvodními příznaky. Dalším příznakem je omezování fyzické aktivity, "šetření energií". Zpomalení metabolismu - což je přesný opak toho, čeho chtěl dotyčný pravděpodobně dosáhnout. Je zimomřivý a pokud jí, s oblibou přijímá jídla horká. Jí však nejraději v soukromí, aby se svými miniaturními dávkami pokrmů neprozradil před okolím. Jeho celková iniciativa je snížená, snadno se unaví a nemůže se duševně soustředit; zato zájem o vše, co se točí kolem jídla (např. o kuchařské umění) bývá mimořádný. Je to však jen jakási vnitřní koketerie se "zakázaným ovocem": ve skutečnosti se takový člověk zdráhá byť jen ochutnat pokrm, který připravuje...  

Interpersonální terapie Kognitivně-behaviorální terapie Léčba Anorexie Klasický Přístup Rodinná Terapie Interpersonální terapie Kognitivně-behaviorální terapie Skupinová terapie Farmakoterapie   Ergoterapie Arteterapie Hipoterapie Montreaux Gestalt terapie

Klasický Přístup Hospitalizace v nemocnici či jiném středisku pro PPP, která trvá kolem 2 měsíců. Uplatňuje se, naučit pacientku správnému stravování a dodržování jídelníčku. Je poučena o následcích nejedení a nad každým jídlem bdí sestra. Ale nikdo není krmen násilím, pouze v případě, že se jedné o ohrožení života a metabolické i minerální rozvrácení, je pacient/ka vyživován/a uměle sondou. Úkolem je přibrat na určitou hranici a dokud pacient/ka nedosáhne oné váhy, může mít zakázané některé věci (vycházky, různé činnosti, …). Druh léčby se hlavně soustředí na tělo, ale používají se i formy psychoterapie, skupinová terapie, relaxační cvičení, arteterapie, …

Rodinná Terapie Na léčbě se podílí celá rodina. Pacient/ka už na svůj problém není sama a posezení s psychologem pomůže v mnoha věcech i rodičům.Pokud pacient/ka není v kritickém stavu, není hospitalizována. Rodinná terapie se hodí spíše pro pacienty/ky, kteří žijí s rodiči.

Interpersonální terapie Vztahová terapie, např. partneři. Jinak totéž, co rodinná terapie.

Kognitivně-behaviorální terapie Vhodná u mentální bulimie. Učení racionalizovat a poznávat své pocity, které vedou k záchvatům přejídání a vyprazdňování. Účinky terapie jsou rychle viditelné. Tato terapie ale samotná nestačí k vyléčení se. Doporučuje se kombinovat s interpersonální terapií či ostatními terapiemi..

Skupinová terapie Scházení více pacientů a konzultování problému a pocitů mezi sebou i přítomným psychologem. Doporučuje se při zotavování. Vhodnější pro bulimičky, které jsou komunikativnější a otevřenější. V jedné skupině mi neměli být dohromady anorektičky i bulimičky a nemělo by docházet k výměnám informací o hubnutí, dietách či jiných návodech. Proto je nutné, aby skupina byla po celou dobu pod dozorem psychologa

Farmakoterapie Podávání léků. K léčbě anorexie ani bulimie nestačí, ale je dobrým podpůrným prostředkem. Jedná se o antidepresiva a léky zmírňující úzkosti. Také sem můžeme zahrnout hormonální léčbu jako prevenci před osteoporózou.

Ergoterapie Vhodná pro všechny tělesné a duševní nemoci. Jde o manuální práce - malování (vodovkami, temperkami, pastelkami) na libovolné nebo určené téma.

Arteterapie Pracovní terapie. Od vyrábění papírových skládanek až po přesazování květin

Hipoterapie Zvířecí. Významný je vztah člověka a zvířete, neboť se liší, než vztah mezi lidmi.

Montreaux nebo-li terapie podle Peggy Claudie-Pierre. Vlastní metoda léčby v australské klinice. Probíhá hospitalizace, kde má každý pacient 24 hodin denně svého ošetřovatele, který se od svého svěřence téměř nehne. Ten má úkol pacienta třeba 2 hodiny přemlouvat, aby snědl trochu té kaše či ji nešel vyzvracet. Má za úkol ho rozptylovat a zahrnovat láskou. Pacienti tak postupně ztrácí pocit méněcennosti.

Gestalt terapie Založil Fritz Perls. Poprvé s eobjevila v 50. letech v USA a v ČR se začala rozvíjet až po roce 1990. Zaměřuje se na pocity člověka a má spíše zážitkový charakter. Vhodná pro otevřenější lidi a k léčbě úzkostných stavů: fobie, deprese, poruchy příjmu potravy, nízké sebevědomí, traumata ze zneužívání, znásilnění, ...

ObráZky 1. 2. 3. 4.

1.

2.

3.

4.