Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Název projektu: Student – praxe – excelence CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Cesta k modernímu vzdělávání
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Šablony OP VVV a podpora nadání
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Název operačního programu:
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Š A B L O N Y II.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Vítejte na třetí místní konferenci
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Transkript prezentace:

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ Projekt JPD 3 Veletrh dětské knihy v Liberci, 29.3.2007 www.gac.cz

1. Cíle projektu Dětské čtenářství CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Obsah prezentace 1. Cíle projektu Dětské čtenářství 2. Souhrnné informace o projektu Dětské čtenářství 3. Klíčové aktivity realizace projektu Dětské čtenářství

Cíle projektu Dětské čtenářství CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Cíle projektu Dětské čtenářství Posílení role školy v ovlivňování čtenářských dovedností dítěte Projekce výzkumného projektu do praxe Konkrétně: Pedagožky ZŠ Cílené používání metod aktivního učení využívajících čtenářství ve výuce Vzdělávání pedagožek Prohloubení evaluačních postupů v návaznosti na hodnocení klíčových kompetencí žáků Žáci ZŠ Rozvoj klíčových kompetencí Hlubší zapojení čtenářství do formální výuky především ČJ Posílení práce s knihou ZŠ Využití zkušeností souvisejících s projektech při tvorbě ŠVP Zlepšení materiálního zázemí ZŠ

Souhrnné informace o projektu CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Souhrnné informace o projektu Dětské čtenářství Cílové skupiny: ZŠ a jejich vybrané pedagožky, žáci a žákyně 6. a 7. ročníků (zapojeno 11 pedagožek, cca 280 dětí, 4 ZŠ) Realizační tým: První jazyková základní škola v Praze 4 ZŠ Brána jazyků, Praha 1 ZŠ nám. Curieových, Praha 1 ZŠ praktická Josefská, Praha 1 GAC spol. s r. o., 2 externí metodičky Období realizace: srpen 2006 – prosinec 2007 Objem prostředků: Kč 3.397.010,- Projekt je financován z ESF (JPD 3), rozpočtu hlavního města Prahy a státního rozpočtu ČR. Web projektu: www.horackova.cz/index2.htm (na stránce níže)

Klíčové aktivity projektu Dětské čtenářství CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Klíčové aktivity projektu Dětské čtenářství Management Rozvíjení metod aktivního učení podporujícího čtenářskou gramotnost Aplikace metod aktivního učení zaměřeného na rozvoj čtenářské gramotnosti Využití zkušeností při tvorbě ŠVP Měření dopadů aplikovaných metod na prohloubení čtenářských návyků a zlepšení vzdělávacích výsledků Vytvoření metodiky čerpající z vyhodnocení aktivit, šíření výstupů

Rozvíjení metod aktivního učení CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Rozvíjení metod aktivního učení Dvě hlavní složky aktivity: 1. Úvodní víkendový seminář: hodnocení a tvorba eval. kritérií (lektorka Kritického myšlení o. s.) 2. Průběžné pracovní dílny (cca jednou za 2 měsíce): alternativní metody výuky (metodičky projektu), metodická podpora pedagožek při práci v projektu, tématické zaměření – děti se speciálními vzdělávacími potřebami, hodnocení žáků (externí lektoři) Hlavním cílem je podpora pedagožek při aplikaci metod aktivního učení zaměřeného na rozvoj čtenářské gramotnosti.

Aplikace metod aktivního učení CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Aplikace metod aktivního učení Práce ve výuce Povinné aktivity: Práce s doporučenými literárními díly Hitparáda knih Top 10 Naše prvotiny na webu Projektový den Fakultativní aktivity (každá ZŠ 3): Natočení literárního pořadu Dramatizace četby Mimopražská literární exkurze Literární nocování ve škole Výroba literárních plakátů Milý Ježíšku! Třídní knihovnička

Využití zkušeností z projektu CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Využití zkušeností z projektu při tvorbě ŠVP 1. Průběžné informování o běhu projektu v každé ZŠ (4 za běh projektu) 2. Dílny k ŠVP v jednotlivých školách (příprava ve spolupráci s interní metodičkou dle individuálních potřeb škol, 2 za běh projektu)

Měření dopadů aplikovaných metod CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Měření dopadů aplikovaných metod Projekt si klade za cíl nejen pilotně otestovat alternativní metody výuky, ale i ověřit jejich skutečný dopad na chování a výsledky dětí. 3 způsoby sledování dopadů: 1. Testování znalostí a dovedností dětí standardizovaným testem (říjen 2006, květen 2007, následné srovnání) 2. Sociologické šetření (listopad 2006, červen 2007, následné srovnání, srovnání s daty z celorepublikového šetření „Jak čtou české děti?“ z roku 2003 společnosti GAC) 3. Hodnocení výsledků dětí ze stran pedagožek (průběžná práce s evaluačními archy, vyhodnocení dopadu projektu na výuku a výsledky žáků po ukončení školního roku) Klíčová složka hodnocení dopadů v případě dětí ze ZŠ praktické vyhodnocení dopadů - jeden ze vstupů pro zpracování závěrečné metodiky

Vytvoření metodiky, šíření výstupů CZ.04.3.07/3.1.01.3/3100 Vytvoření metodiky, šíření výstupů 1. Tvorba odborně zaměřené metodiky (cíle projektu a jejich naplnění, zhodnocení dopadů aktivit, popis osvědčených aktivit, zkušenosti z realizace projektu, inspirace, výsledky měření) 2. Distribuce metodiky (knihovny, ZŠ, Kritické myšlení o. s., školské odbory apod.) 3. Semináře pro studenty relevantních oborů pražských VŠ (prezentace průběhu projektu a jeho výstupů, inspirace) 4. Závěrečná konference pro pedagogickou veřejnost v Praze (prosinec 2007, prezentace průběhu projektu a jeho výstupů, šíření metodiky, k dispozici výstupy z projektu – evaluační archy, sborníky, plakáty atd.)

Děkuji za pozornost holeckova@gac.cz