Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Materiálové a energetické využití plastových odpadů
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Organická chemie.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.
Změny v potravinách.
Alkany –definice, příklady
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
a kolektiv pracovníků KHS MSK a SZÚ Praha
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
technologie využití biomasy
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Průmyslové plyny.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Alimentární onemocnění
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Sacharidy ve výživě ryb
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hořlavý kámen.
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Základy chemických technologií 2009
UHLÍ.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Strava při zánětu jater
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Významné areny 1.
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Toxické látky ve výživě
Alkany.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výrobní činnost hotelu
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Areny.
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Biopotraviny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách David Kimmer Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

PAU Tvořené uhlíkem a vodíkem, dvěma a více benzenovými jádry Genotoxický a karcinogenní potenciál PAU jako exogenní a endogenní kontaminanty

Nejznámější zástupci naftalen benzo(a)anthracen acenaftylen benzo(b)fluoranten acenaften benzo(k)fluoranten fluoren benzo(a)pyren fenanthren dibenzo(a,h)antracen anthracen indeno(1,2,3-c,d)pyren fluoranthen benzo(ghi)perylen pyren chrysen

Vznik Především při spalování (pyrolýze) organické hmoty, které probíhá za omezeného přístupu kyslíku Vlastní mechanismus vzniku spočívá v pyrosyntéze z nízkomolekulárních nenasycených alifatických uhlovodíků

Výskyt v potravinách Hlavním zdrojem kontaminace surovin je depozice PAU z okolního vzduchu Největším zdrojem PAU pro člověka (nekuřáka) jsou potraviny PAU se vyskytují v grilovaných a uzených výrobcích, v tucích a olejích, v sušeném ovoci a cereáliích, v čerstvém ovoci a zelenině atd.

Technologické a kulinářské procesy Uzení Grilování Sušení a pražení

Uzení Tepelná úprava masa či sýrů Největší podíl PAU obsahují saze dispergované v uvolňovaném kouři Důležitý je výběr dřeva Velké rozdíly mezi výrobky uzenými v domácnostech a průmyslovými produkty Pro výsledný obsah PAU je důležitý charakter uzeného výrobku

Grilování Může vést k velmi závažnému nárůstu endogenních i exogenních PAU Zdroje kontaminace povrchu produktu: - produkty pyrolýzy tuku skapávajícího na horkou topnou plochu či žhnoucí palivo - produkty pyrolýzy použitého paliva - produkty pyrolýzy grilované potraviny endogenně vznikající při kontaktu s plamenem

Grilování Specialisté na výživu měřili obsah PAU v kachních prsíčkách, která byla tepelně zpracována různými způsoby: 1. při grilování bez kůže…………… ..320 µg/kg 2. při grilování s kůží……………..…..300 µg/kg 3. při uzení…………………………….210 µg/kg 4. při pečení…………………………...130 µg/kg 5. při dušení…………………………….8,6 µg/kg

Sušení a pražení Obsah benzopyrenu často pod hodnotami 0,1 µg/kg Možným zdrojem PAU např. při výrobě piva a whisky je slad PAU mohou vznikat při pražení kávy

Možnosti snížení rizika Minimalizace antropogenních a některých neantropogenních zdrojů, zamezení průniku PAU do potravních řetězců Omezení vzniku endogenních PAU – modifikace technologických podmínek; výběr vhodné kulinární úpravy

Účinky na zdraví lidí K nejzávažnějším vlivům PAU patří karcinogenita Nejznámější z karcinogenních PAU je benzo(a)pyren - přítomen v kouři ze spalování uhlí, dřeva, ve výfukových plynech a v cigaretovém kouři Rakovina zažívacího traktu a rakovina kůže