KERAMICKÉ INLAYE jako nepřímé náhrady jsou obecně indikovány tam, kde se běžně zhotovují rozsáhlejší přímé kompozitní a amalgámové výplně a řeší jejich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

REBAZE HORNÍ CELKOVÉ SNÍMACÍ NÁHRADY
VERTIKÁLNÍ KONDENZACE
OŠETŘENÍ ROZSÁHLÝCH KRČKOVÝCH KAZŮ
SUPERACRYL PLUS DURACRYL PLUS
JEDNORÁZOVÉ OŠETŘENÍ ZUBŮ (ENDO + KOMPOZIT)
Šamponová lázeň proti lupům BAIN EXFOLIANT 42 dní bez lupů. VYHRAJTE SVŮJ BOJ S LUPY!!! Očištění, odstranení a hydratace: celková obnova vlasové pokožky.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
Endodontické výkony.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Způsoby přesné družicové navigace
KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE DEVITÁLNÍHO ZUBU
MS EXCEL 2007 Tabulkový procesor. Máte před sebou nejnovější verzi aplikace Excel. Při jejím otevření uvidíte známé listy, na něž jste zvyklí, ale horní.
Obrázky poskytla firma Complex,
PRAVÝ LEPT.
SPECIÁLNÍ METODY PŘI ZPRACOVÁNÍ A BARVENÍ TVRDÝCH TKÁNÍ
Popis Sulk: 1 mm Epiteliální úpon: 1 mm Fibrózní úpon: 1 mm Marginální gingiva Okraj marginální gingivy Svazky vláken Vazivo Kost.
Fluorid v zubní hygieně
Voda a vzduch = základ života
Možnosti cementování Skloionomer Skloionomer modifikovaný pryskyřicí Pryskyřičný cement Není potřeba žádné adhezivum Horší mechanické vlastnosti Horší.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
TDS Obklady Kamil Buchtík 2010/ INZ.
Plánuji operaci šedého zákalu - jaké mám možnosti?
Bariérová ošetřovatelská péče
Zásady pro hezký vzhled textu Používáme Word 2003.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
1 PŘÍPRAVA CEMENTŮ. 2 PRAVIDLA PRO PŘÍPRAVU PŘÁŠKU PŘÍPRAVA CEMENTŮ prášek před použitím protřepat  prášek před použitím protřepat  prášek v odměrce.
Elektromotor Smetanová Michaela.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kapilární metoda detekce vad
Materiál k výuce endodoncie
KRÉMOVÝ ZESVĚTLUJÍCÍ SYSTÉM VIACOLORE ODSTRANĚNÍ UMĚLÝCH PIGMENTŮ PRODUKTY KOMPAKTNÍ ZESVĚTLUJÍCÍ SYSTÉM.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch panelových staveb.
HLAVNÍ ZMĚNY U NOVÝCH SPORÁKŮ Nová mřížka STABIL PLUS Nová sjednocená grafika (panel, sklokera. deska) Nová 3D rukojeť Nové lesklé sklo dvířek.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Opravy.
REPREZENTACE 3D SCÉNY JANA ŠTANCLOVÁ Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál:Materiály.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: I.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: II.
STROPNÍ PODHLEDY – VARIANTY A JEJICH OCEŇOVÁNÍ
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Chyby.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zvláštní druhy betonu VY_32_INOVACE_02_031
Drobný přehled o čočkách
Vzdělávací materiál: Vlastnosti dentálních plastů
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vibringe Upřednostňovaný aktivní proplachovací systém pro endodontické ošetření První aktivní proplachovací systém pro efektivnější endodontické ošetření.
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:
Struktura povrchu VY_32_INOVACE_45_899
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
Geografická kartografie
Materiál k výuce endodoncie
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Pomůcky a materiály nezařazené do skupin
Transkript prezentace:

KERAMICKÉ INLAYE jako nepřímé náhrady jsou obecně indikovány tam, kde se běžně zhotovují rozsáhlejší přímé kompozitní a amalgámové výplně a řeší jejich nevýhody - riziko fraktury hrbolků a estetiku u amalgámu a možné spáry vzniklé při polymeračním smrštění u kompozitu.

výchozí stav – nevyhovující, 4 roky stará kompozitní výplň - dle RTG sekundární kaz

kaz v dentinu je odstraněn tvrdokovovým vrtáčkem - na schůdku ve sklovině ultrazvukovou koncovkou

neaktivní část UZ koncovky chrání sousední zub

diamantová aktivní část

kaz musí být dokonale odstraněn - při caries profunda je lépe použít na několik měsíců skloionomerní cement a vyčkat na reakci

dentin je naleptán (max 10s), primer a bond dle zásad WET - provedeme-li tuto fázi maximálně pečlivě, prakticky neexistuje "pooperační citlivost" - zub není bolestivý ani s provizorní výplní a před nasazením se nemusí použít anestesie

preparační hranice je hladká a vyleštěná - nikde není nepodložená sklovina

přesný otisk A-silikonem

provizorní materiál bez obsahu eugenolu, který by inhiboval adhezivní postup při nasazení

provizorní výplň musí být snadno odstranitelná, aby nedošlo k porušení hranice preparace

výběr barvy se provede na začátku návštěvy ještě před nasazením kofferdamu - vysychání skloviny totiž způsobuje dočasné zesvětlení barvy až o několik odstínů

opískovaná vnitřní část inlaye v laboratoři

této části bychom se již neměli dotýkat

glazura na povrchu

v této fázi je inlay velmi křehká - proto ji nikdy nezkoušíme do skusu - po nasazení kofferdamu, který je absolutní nutností, vyzkoušíme pouze přesnost a barvu

inlay na modelu

modely jsou zhotovovány z nejtvrdší sádry

pomůcky pro nasazení - kompozitní cement s aplikační kanylou, štětečky na odstranění cementu ve fázi flow před polymerací, scaler na odstranění ztuhlého cementu a bondu, nástroj P1 pro dosazení inlaye, zubní nit na odstranění cementu z aproximálních prostor a adhezivní systém pro přípravu zubu i keramiky

kyselina HF pro naleptání keramiky - 90s

leptáme pouze vnitřní opískovaný povrch

po důkladném opláchnutí HF silanisujeme povrch 60s

silan se nejlépe odstraní horkým vzduchem

příprava keramiky se dokončí nanesením tenké vrstvy bondu

takto připravená inlay se zakryje speciální krabičkou bránící předčasné polymeraci účinkem světla

pro přenesení inlaye na místo v zubu se s výhodou použije lepící nosič

celý tento postup zvládne přípravit asistence

k nasazení v ústech s výhodou použijeme clonu operačního mikroskopu - stejný princip jako při ochraně nabondované inlaye

odstranění provizoria by mělo být snadné pomocí sondy

kavita se dokonale vyčistí

adhezivní příprava zubu jako při zhotovení kompozitní výplně v případě, že jsme v první návštěvě nepřekryli dentin flow kompozitem - pokud ano, leptáme pouze sklovinu a flow kompozit silanizujeme - bond pak na sklovinu i kompozit

leptání skloviny 30s

duálně tuhnoucí fixační kompozit - při krátkém osvícení cca 1s přejde flow v dobře odstranitelný gel

při dosazení na inlay netlačíme - ještě před polymerací odstraníme největší přebytky pomocí štětečku a zubní nitě - krátce osvítíme a dočistíme scalerem

soft start polymerace redukující stres při tuhnutí - polohu lampy měníme, aby se zub nezahříval

závěrečná polymerace pod glycerinem - prevence inhibiční kyslíkové vrstvy

glycerin

výsledek

PŘED

PO

kofferdam lze s výhodou použít i pro fázi preparace - k lepší adaptaci pomůžou silikonové gumičky

nasazená inlay - viditelné zesvětlení skloviny oproti keramice se po rehydrataci vyrovná

situace po odstranění rozsáhlé amalgámové výplně, která nahrazovala i palatinální hrbolky

Palatinálně provedena gingivektomie elektro-kauterem Palatinálně provedena gingivektomie elektro-kauterem. V tomto případě je technicky nemožné nasadit kofferdam - proto kombinujeme plastiku dásně, retrakční vlákno a hemostatické a retrakční přípravky - např. Expasyl , které nám vytvoří "relativně" suché pracovní pole.

Výsledná práce - v tomto případě, kdy už dochází i k nahrazení hrbolků, se jedná o ONLAY. Při nahrazení všech hrbolků jde o OVERLAY.

Pokud se v kvadrantu nachází více zubů indikovaných na nepřímé ošetření, řešíme je vždy společně.

Rozsáhlé sekundární kazy, které vzhledem k velikosti výplní nemusí být vidět na rentgenu.

Odstraněné kazy.

Po adhezivní přípravě je povrch zjednodušen vylitím flow kompozitem.

eMax presovaná keramika.

Lingvální pohled

Nepřímé dostavby na modelu – overlay a dvě onlaye.

Rok po nasazení.

Kvadrantová terapie přináší několik výhod: lepší přístup k jednotlivým defektům časová úspora (není o mnoho delší ošetřovat více zubů najednou než-li jeden) neméně důležitým aspektem je finanční stránka (v tomto případě pacient podstoupil pouze dvě návštěvy namísto šesti a to vše při zachování stejné ceny)