Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomůcky a materiály nezařazené do skupin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomůcky a materiály nezařazené do skupin"— Transkript prezentace:

1 Pomůcky a materiály nezařazené do skupin
Jsou to pomocné materiály, které jsou potřebné k výrobě náhrady, ale nejsou zařazeny do žádné skupiny.

2 Cementy - k fixaci všech druhů fixních náhrad
Zinkoxidfosfátové – jsou nejstarší, používají se přibližně 125 let. Používají se pro cementování kovových korunek a můstků. Dodávají se ve dvou složkách – prášek a tekutina. Prášek je 90% oxidu zinečnatého a 10% MgO (oxid hořečnatý), Tekutina – vodný roztok kyseliny fosforečné se zinečnatými a hliníkovými ionty. Připravují se smícháním prášku a tekutiny na vychlazené a suché skleněné podložce Výrobek: Adhesor (normál, rapid)

3 Polykarboxylátové – prášek ZnO , MgO a kovové oxidy
Polykarboxylátové – prášek ZnO , MgO a kovové oxidy. Tekutina vodný roztok kyseliny akrylové. Jsou výhodnější, mají lepší chemickou vazbu ke sklovině a dentinům (lepší adhese), někdy obsahují fluor, který se uvolňuje a působí proti zubnímu kazu a akumulaci plaku. Používají se pro tmelení kovových náhrad malého rozsahu s menším mechanickým zatížením a pro citlivé zuby.

4 Skloionomerní – dodávají se ve formě prášku a tekutiny a nebo ve formě kapslí
prášek je vápenaté fluorohlinitokřemičité sklo - tekutina – vodní roztok kyseliny itakonové, viné a polyakrylové (jsou to polykarboxylátové cementy vylepšené hlinitým sklem), mají dobré izolační schopnosti, baktericidní účinky (uvolňování fluoridových iontů), dobře váží ke sklovině, zlatým slitinám a slitinám obecných kovů. Používají se především pro tmelení fixních náhrad, ale i jako pečetidla fisur a pro cementování ortodontických kroužků vzhledem k ochraně skloviny před dekalcifikací.

5 Další používané cementy:
Sklopolyalkenoátové cementy zesílené pryskyřicí – hybridní, jedná se o materiály tuhnoucí chemicky nebo světlem. Používají se ke tmelení kovových fixních náhrad (ineje, onleje, korunky, kovokeramické náhrady, ortodontické kroužky nebo zámky

6 Pryskyřičné cementy Jsou kompozitní materiály na bázi bis-GMA pryskyřice s dalšími metakryláty. Používají se k adhezivnímu tmelení k naleptané sklovině. Tuhnou - chemicky (tmelení kovových náhrad) - světlem (tmelení ortodontických zámků) - duálně (adhezivní můstky, korunky, inleje – kov, keramika Adhezivní tmelení – tmelení na naleptanou sklovinu gelem kyseliny fosforečné

7  Keramická páska – při použití rigidních kovových licích kroužků je nutné vnitřní povrch před vléváním formovací hmoty vyložit materiálem – keramickou páskou (aluminosilikátové keramické proužky, dříve se používal azbestový papír, který je vyřazen důvodu z možného karcinogenního působení nebo vzniku azbestózy)

8 Pomocné materiály pro spájení – letování Jednou z možností jak spojit jednotlivé kovové části zubních náhrad je spájení. K tomu je zapotřebí pájka, tavidlo a spájecí hmota. Pájky – mají stejné, nebo velmi podobné složení jako spájené dílce, to znamená, že existuje několik druhů pájek podle typu dentálních slitin. Bod tání musí být nižší než bod tání spájené slitiny, musí mít dostatečnou zatékavost, vhodnou barvu, tvrdost a odolnost vůči korozi

9 Tavidla – dodávají se ve formě pasty nebo prášku, nesmí se ho dávat nadměrné množství, přebytky by mohly zabránit tečení pájky a způsobit nedokonalé spojení. Úkolem tavidel je chránit povrch slitiny před oxidací (zabraňuje přístupu kyslíku), působí jako redukční činidlo (omezuje vznik oxidů) a rozpouští již vzniklé oxidy.

10 Spájecí hmota – má za úkol vytvořit pevný žáruvzdorný podklad, který drží spojované kovové dílce ve stejné poloze, jak byly zafixovány na pracovním modelu. Spájecí hmoty obsahují hrubozrnné pojivo, křemenné ostřivo a mají velmi nízkou expanzi při tuhnutí a zahřívání.

11  Materiály a přípravky pro oddálení gingiválního sulku
K zpřístupnění gingiválního sulku před otiskováním otiskovací hmotou se používají buď bavlněná vlákna napuštěná retrakčním prostředkem a nebo retrakční kroužky (chlorid hlinitý, octan hlinitý a nebo epinefrin, adrenalin, které mohou působit i jako lokální anestetika). K dilataci sulku lze použít i čistě chemické prostředky (speciální pasta na bázi chloridu hlinitého a kaolinu). 

12 Sekundová lepidla se používají nejen pro rychlé a pevné spojení různých materiálů (sádry, kovů, plastů) ale také i k zapečetění sádrových modelů. Sekundová lepidla mají nízkou viskozitu a velmi rychle tuhnou.

13 Materiály pro určení předčasných kontaktů
jsou to speciální materiály, které usnadňují přesné dosazení (korunky, můstku) na pracovní model, pomáhají vymezit okluzní a artikulační kontakty. K určení předčasných kontaktů se používají buď spreje, nátěrové indikátory, nebo artikulační papíry. Spreje se používají na suchý povrch, na němž vytvářejí velmi tenkou práškovitou vrstvičku, která se nerozmazává a nevločkuje.

14 Nátěrové indikátory - se používají pro zjištění přesnosti korunkových náhrad, teleskopických korunek, sponových ramen nebo frikčních (třecích) ploch zásuvných spojů. Barva se natírá štětečkem na povrch náhrady ve velmi tenké vrstvě 3μm. Na předčasném kontaktu dochází k otěru nátěru - papíry (artikulační) jsou v tloušťce 200, 100, 60 a 40 μm a folie v tloušťce 19, 12 a 8 μm, jsou v různých barvách a umožňují odhalení předčasných kontaktů

15 Materiály pro zhotovení gingivální masky
jsou materiály používané ve fixní protetice, kde nám nahrazují Thomsonovým řezem odbroušené mezizubní papily a marginální gingivu. Gingivální maskou rekonstruujeme tedy původní dásňový a slizniční reliéf. Materiály svým složením a vlastnostmi jsou totožné s adičními silikony a polyéterovými OH.

16 Materiály pro klíč Klíč je pomocný negativ – otisk náhrady zhotovený ze silikonu. Používá se vždy, když chceme dosáhnout stejného tvaru definitivní náhrady, jaký byl u výchozí situace – modelace. Jsou to dvousložkové kondenzační a adiční silikony, skládající se z báze a katalyzátoru.

17 Attachmanty – zásuvné spoje
jsou to části pro kotvení částečných snímatelných náhrad. Skládají se z matrice a do ní přesně zapadající patrice. Patrice je kovová část fixního můstku, matrice je většinou z pružného plastu, který je součástí snímatelné protézy.

18 Implantáty Zubní implantát je umělá náhražka zubu, která je vpravena do ústní dutiny. Užíváme při ztrátě jednoho, nebo skupiny zubů při jednostranně, nebo oboustranně zkráceném zubním oblouku. Dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem.

19 Vytvrzovače - sádry – akrylátový roztok, který uzavře porozitu na povrchu sádrového modelu, povrch je naprosto hladký a má zvýšenou tvrdost

20 Vazebná adheziva ke zlepšení vazby mezi plastickou hmotou a kovovými slitinami se používají silany – zajišťují chemickou vazbu mezi organickými polymery a anorganickými kovovými slitinami.

21 Materiály pro zhotovení individuálních lžic
Jsou to materiály na bázi polyuretanových a dimetakrylátových pryskyřic. Ploténky se dodávají v předtvarech pro horní a dolní čelist. Jsou uloženy v tmavých zásobnících, aby nedošlo k jejich tuhnutí.

22 Vodící čepy a retenční kroužky
Používají se při zhotovování dělených modelů při zhotovování fixních náhrad


Stáhnout ppt "Pomůcky a materiály nezařazené do skupin"

Podobné prezentace


Reklamy Google