Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:"— Transkript prezentace:

1 VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:
stěrkové podlahy na bázi umělých pryskyřic, cementové potěry hlazené a leštěné, teracové podlahy, dlažby kladené do malty, do tmelu, do násypů, na terče podlahové krytiny lepené nebo volně kladené, dřevěné a laminátové dílce plovoucí nebo lepené, textilní podlahoviny volně kladené, lepené, napínané

2 TEXTILNÍ PODLAHOVINY

3 Technický popis Textilní podlahovina je útvar vzniklý spojením buď několika soustav přízí, nebo všíváním přízí do podkladu. Je také kombinací různých textilních materiálů. Textilní podlaha by měla být v první řadě odolná proti opotřebení a snadno ošetřovatelná. Dle technologie výroby je možno textilní podlahoviny rozdělit na vpichované, všívané a speciální.

4 Druhy koberců: Řezaný vlas Smyčka  Řezaný vlas/smyčka  Berberová smyčka 

5 Připravenost pracoviště
Rovinnost povrchu Největší přípustné odchylky - 2 mm/2 m při lepení a volném kladení textilních podlahovin Odchylky místní rovinnosti podkladních vrstev se měří klínovými měřidly na příměrné lati 2 m, přesnost měření je 0,5 mm. Každá sebemenší nerovnost (v rámci přípustných tolerancí), přenesená z podkladu do podlahové krytiny, je zvláště při protisvětle nebo bočním světle zcela jasně zřetelná a může být předmětem reklamací. Trhliny a praskliny Trhliny v potěru proto musí být během přípravných prací, tedy ještě před kladečskými pracemi, odborným způsobem pevně uzavřeny. Vlhkost podkladu Nejvyšší povolená vlhkost vrstev podlahy je 2,5 %.

6 Připravenost pracoviště
Pevnost povrchové vrstvy Mřížkovou zkouškou vrypem – nesmí docházet k odštípnutí povrchové vrstvy v místě protínání vrypů. Vlastnosti povrchu potěru jsou ovlivněny konzistencí potěrové směsi, provedením potěru, dalším ošetřením a okolními podmínkami. Kladeči podlahy musí kvalitu potěru před položením podlahové krytiny zkontrolovat! Znečištění povrchu podkladu Nečistoty a látky snižující přilnavost (např. olej, vosk, barvy atd.) je nutno odstranit odbroušením, příp. otryskáním. Teplota podkladu, resp. teplota v objektu Teploty v místnostech 18oC a relativní vlhkost vzduchu 65 %. Teplota podlahy nesmí klesnout pod 10oC. Nasákavost Potěry musí být nejprve natřeny příslušným základním nátěrem, aby se dosáhlo stejnoměrné nasákavosti na celém povrchu potěru.

7 Příprava povrchu Obroušení/zabroušení Základní nátěr – penetrace
Aby základní nátěr nebo lepidlo dokonale přilnuly k potěru, provede kladečská firma zabroušení (očištění), odsátí prachu průmyslovým vysavačem a nanese vrstvu základního nátěru - penetrace. Základní nátěr – penetrace Většinou je nutné provést pod podlahovou krytinu před vlastním lepením základní nátěr. disperzní penetrace (akrylátové) dvousložkové epoxidové penetrace Základní nátěr musí být před nanesením další vrstvy dokonale proschlý. Vyrovnávací stěrky Spolu se základním nátěrem slouží vyrovnávací stěrky k celoplošnému vyrovnání nebo dílčímu vytmelení podkladových vrstev. Dokonale suchý povrch je vhodné před nanesením lepidla zbrousit. Následuje samotné lepení a pokládání podlahové krytiny.

8 Technologický postup - zásady
48 hodin před instalací, během a po dokončení práce by měla mít místnost i materiál teplotu cca 18 °C Zametení podlahy a odstranění veškerých nečistot (případně otryskání podkladu) Optimální – pokud se hrubě nařezaný koberec nechá v místnosti ležet okolo 8 hodin bez jakéhokoliv zatížení a pak se provede čisté oříznutí tak, aby byly ponechány dilatační spáry od stěn v šíři 3-4 mm (rozměrová stabilizace) podklad nesmí být mastný, znečištěný nebo jinak potřísněný, › snižuje účinek lepidla (nesmí být nanášeno na silně navlhlé nebo alkalizované podklady) Rozetření lepidla na plochu Po nanesení lepidla je možné koberec ihned pokládat Při instalaci velkých ploch by doba neměla přesahovat 60 minut Spojování jednotlivých dílů Lepení soklové lišty nebo kobercového soklu


Stáhnout ppt "VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:"

Podobné prezentace


Reklamy Google