Proč se tělesa zahřívají při tření?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

Látky jsou složeny z částic, které se pohybují
Tepelná výměna prouděním
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
Mechanická práce a energie
Změny teploty těles tepelnou výměnou
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Tepelná výměna prouděním
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.
Molekulová fyzika a termika
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Zahřívání vodiče při průchodu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Grantový projekt multimediální výuky
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Vnitřní energie. Teplo (Učebnice strana 43)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Teplo.
Digitální učební materiál
Tepelné jevy.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Vnitřní energie tělesa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Energie LC.
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
Proudění vzduchu.
Gravitační síla. Gravitační pole
Struktura a vlastnosti plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
4 KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA 4.1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zahřívání těles při tření TÉMATICKÝ CELEK:
Vnitřní energie tělesa
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
TEPLO.
Změny skupenství látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
zpracovaný v rámci projektu
Změna vnitřní energie.
Atomy a molekuly.
Proudění vzduchu.
Energie.
Transkript prezentace:

Proč se tělesa zahřívají při tření? (Učebnice strana 48 – 49) studená voda teplá voda Do dvou sklenic vložíme sáček čaje a opatrně zalijeme vodou. Do jedné sklenice nalijeme studenou vodu, do druhé teplou vodu. Přestože nebudeme vodu ve sklenicích promíchávat, po určité době se voda ve sklenicích obarví. Ve sklenici s teplou vodou se voda obarví rychleji, difuze probíhá rychleji v teplé vodě než ve studené vodě. Protože difuze je způsobena pohybem částic vody a barviva, lze pozorovaný jev vysvětlit tím, že částice teplé vody se pohybují rychleji než částice studené vody. Při vyšší teplotě se částice látky pohybují rychleji než při nižší teplotě.

Stiskni dlaně a tři je o sebe. Co cítíš? Třením se ruce zahřívají. Při každém tahu rukou působíme silou po určité dráze, konáme práci. Pohyb rukou je při tom brzděn třením. Třením se urychlí pohyb částic v povrchových vrstvách obou rukou, což se projeví zahřátím rukou. Částice uvnitř tělesa se neustále pohybují, mají tedy pohybovou energii. Celková energie všech částic v tělese je součástí vnitřní energie tělesa. Vnitřní energie tělesa souvisí s vnitřní částicovou stavbou tělesa. Částice v tělese mají nejen pohybovou energii, ale i polohovou energii. Ta souvisí s jejich vzájemným silovým působením. Celková polohová energie všech částic je další součástí vnitřní energie tělesa. Souhrn energií pohybových, polohových a energií částic molekul tělesa nazýváme vnitřní energie. Zvyšování vnitřní energie se projeví na zvýšení rychlosti molekul, tedy větší kinetické energii a tím i vyšší teplotě tělesa. To platí i naopak Vnitřní energie tělesa je fyzikální veličina, značí se U. Jednotkou je J (joule).

Při rychlém sklouznutí po šplhací tyči si můžeš popálit dlaně Při rychlém sklouznutí po šplhací tyči si můžeš popálit dlaně. Při vzájemném tření rukou a tyče dochází k zahřívání, pohybová energie se mění na tepelnou, zvyšuje se vnitřní energie těles. Při řezání, broušení, vrtání nebo pilování se obráběný předmět i nástroj zahřívají, což zhoršuje kvalitu nástroje i obráběného předmětu. Proto se výrobek a někdy i nástroj chladí např. emulzí oleje. Stlačíme-li vzduch ve válci hustilky prudkým pohybem pístu, zahřívá se vzduch i hustilka. Meteority a umělé družice se při průletu zemskou atmosférou silně zahřívají, protože na ně působí odporová síla atmosféry. Zahřívání umělých družic při průletu atmosférou se zmenšuje vhodnou úpravou povrchu družice. Vykonáním práce se urychlí pohyb částic v tělese, a tím se zvětší vnitřní energie tělesa.

Zahřátí plynu při jeho stlačení se využívá ke konání práce ve spalovacích motorech. Celková pohybová energie všech částic v tělese je součástí vnitřní energie tělesa. Při zvýšení teploty tělesa se jeho vnitřní energie zvětšuje. Vykonáním práce, např. při tření, můžeme zvětšit vnitřní energii tělesa, což se projeví jeho zahřátím. Příklad: Kámen o hmotnosti 750 g spadne z výšky 6 metrů na zem. O kolik se zvětšila vnitřní energie kamene a země okolo něj? Polohová energie kamene se přemění na jeho energii a energii, kterou kámen předá zemi okolo něj. m = 750 g h = 6 m U = ? J = 0,75 kg h Vnitřní energie kamene a země okolo něj se zvětšila o 45 J. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 49 – 50.