Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Marie Forgáčová koordinátorka programu
Sociální služby SOZ.
Je územní složkou Diecézní charity Litoměřice a má samostatnou právní subjektivitu. Jejím posláním je pomoc lidem v nouzi, která vychází z křesťanských.
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Farní charita Prachatice
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
SENSEN – Senzační senioři
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Sdružení Podané ruce, o.s.
 Pomoci zpříjemnit pomalu plynoucí čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům  Zprostředkovat pacientům kontakt s „venkovním“ prostředím  Podpořit dobrou.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Komunitní a otevřená škola
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů Ukrajině Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Lenka Herčíková,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl

Farní Charita Litomyšl Je nestátní nezisková organizace, která svou činností navazuje na myšlenku sociální činnosti katolické církve, jež na území českého státu působí již od středověku. Naším posláním je CHARITA (latinsky "caritas") neboli milosrdná láska. Programem charity je pomoc lidem v nouzi bez ohledu na jejich příslušnost k rase, národnosti či náboženskému vyznání. Kdo co je charita

Dobrovolnické centrum při FCH L Zřizuje a koordinuje akreditované programy dobrovolnické služby a dobrovolnické činnosti Vytváří a poskytuje profesionální zázemí dobrovolníkům a propaguje dobrovolnictví jako přirozenou součást života Poskytuje poradenství v oblasti dobrovolnictví, realizaci a asistenci výcviků a supervizí dobrovolníků ve prospěch řady cílových skupin. Jmenovanými aktivitami se s nažíme o přibližování, vzájemnou toleranci a respekt lidí různého věku, národností a vrstev. Dobrovolnicke centrum FCHL

Co je dobrovolnictví Dobrovolnictví je vědomá, svobodně zvolená činnost ve prospěch druhých, kterou poskytují občané bez nároku na finanční odměnu. Dobrovolník věnuje část svého času, vědomostí a energie do činnosti, která je časově a obsahově vymezena. Pro dobrovolníky z řad studentů je dobrovolnická služba nenahraditelnou klinickou sociální prací s klienty v obtížných životních nebo sociálních situacích Coje dobrovolnictvi

Dobrovolnické programy DC při FCHL zřizuje a zajišťuje tyto programy dobrovolnické služby a činnosti: program Gabriel – zaměřený na pomoc seniorům program Michael – zaměřený na pomoc konkrétnímu dítěti program Daniel – zaměřený na pomoc dítěti nebo skupině dětí v konkrétním zařízení Dobrovolníci jsou v každém programu činní 2-3 hodiny týdně po dobu cca 10 měsíců Do budoucna je předpoklad programu Dopisování s vězni Dobrovolnicke programy shrnuti DC při FCHL zřizuje a zajišťuje tyto programy dobrovolnické služby a činnosti: program Gabriel – zaměřený na pomoc seniorům program Michael – zaměřený na pomoc dětem program Daniel - zaměřený na pomoc dětem v nízkoprahovém klubu do budoucna je pžedpoklad programu Dopisování s vězni

podpořit aktivitu a chuť do života. Program GABRIEL V rámci programu GABRIEL dobrovolníci směřují svou pomoc seniorům, nemocným a zdravotně postiženým lidem. Činnosti dobrovolníka Procházky, doprovod Společnost při trávení volného času - rozhovor, četba, křížovky, výtvarná činnost. Cíl programu Zkvalitnit a zpříjemnit život seniorů, nemocných a hendikepovaných lidí, zmírnit jejich osamělost, podpořit aktivitu a chuť do života. Dobrovolnicky program Gabriel V rámci programu Gabriel dobrovolníci směřují svou pomoc seniorům, nemocným a zdravotně postiženým lidem. Činnosti dobrovolníka - procházky, doprovod - společnost při trávení volného času - rozhovor, četba, křížovky, výtvarná činnost zkvalitnit a zpříjemnit život seniorům, nemocných a hendikepovaných lidí, zmírnit jejich osamělost, podpořit aktivitu

Program DANIEL V rámci programu DANIEL dobrovolníci směřují svou pomoc dítěti nebo skupině dětí v nízkoprahovém zařízení Naděje Činnosti dobrovolníka Pomoc při vytváření volnočasových aktivit klubu – práce se skupinou dětí Doučování učiva – individuální práce s dítětem Cíl programu Pomoci s adaptací a integrací dětí mezi vrstevníky a preventivně působit proti sociálnímu vyloučení dětí a mládeže. Dobrovolnicky program Daniel V rámci programu Daniel dobrovolníci směřují svou pomoc dítěti nebo skupině dětí v nízkoprahovém zařízení Naděje Činnosti dobrovolníka Pomoc při organizaci volnočasových aktivit klubu – práce se skupinou dětí Doučování učiva – individuální práce s dítětem

Program MICHAEL V rámci programu MICHAEL dobrovolník směřuje svou pomoc jednomu konkrétnímu dítěti, kterému se dlouhodobě věnuje. Činnosti dobrovolníka Dobrovolník se setkává s jedním konkrétním dítětem 1x týdně po dobu cca 1 roku. Dobrovolník pomáhá s realizací aktivit, které navrhuje samo dítě a věnuje dítěti soustředěnou pozornost. Cíl programu Dítě s lepší schopností komunikace, sebevědomím a vědomím odpovědnosti za svá rozhodnutí. Dítě, které dostane šanci zjistit, že život není jen škola, počítačové hry, televize a potloukání po ulici. Dobrovolnicky program Michael

Krátkodobé dobrovolnictví Krátkodobá dobrovolnická činnost Nepřesahuje svou délkou více než pár hodin v jednom kalendářním dni v roce. Jedná se o pomoc při jednorázových akcích jako Tříkrálová sbírka, úklid zahrady Jindrovi vily aj. S. O. S. dobrovolnictví Forma dobrovolnictví při, které dobrovolník nezávazně poskytne své údaje do databáze dobrovolníků připravených pomoci při náhlých např. ekologických, živelných aj. katastrofách Kratkodobe Dobrovolnictvi Narazove Spici

Dobrovolnické centrum zajišťuje Potvrzení o vykonaní dobrovolnické služby Koordinaci dobrovolnických aktivit, pomoc při řešení problémů Školení, instruktáž a pojištění dobrovolníků Supervizní setkání s odborníkem Možnost zdarma účastnit se veřejných akcí pořádaných FCH L ( přednášky, výstavy, divadla...) Předání zkušeností týkajících se dobrovolnictví nejen v sítí Charit ČR Co DC dobrovolnikum zajistuje Koordinaci dobrovolnických aktivit, pomoc při řešení problémů Školení a instruktáž dobrovolníků Pojištění dobrovolníků Supervizní setkání s odborníkem

Nároky na dobrovolníka Příslušný věk 18 (16) let Vědomí dlouhodobého závazku cca na 1 rok Seznámení a řízení se principy dobrovolnického programu Čistý trestní rejstřík Účast na setkávání dobrovolníků (supervize) Naroky na dobrovolnik Příslušný věk Vědomí dlouhodobého závazku cca na 1 rok Seznámení se s principy dobrovolnictví Čistý trestní rejstřík

Cíl dobrovolnických aktivit Posílení altruistických tendencí ve společnosti Smysluplné využití volného času a možnost seberealizace Podpora mezigeneračních vztahů, posílení solidarity Zkvalitnit a zpříjemnit život seniorů, nemocných a hendikepovaných lidí, zmírnit jejich osamělost, podpořit aktivitu Cíl

Závěr Pokud máte zájem o dlouhodobou nebo krátkodobou dobrovolnickou službu neváhejte a kontaktujte nás :o) Jakub Mašek – koordinátor dobrovolníků Tel.: 733 741 091, Lucie Šteflová – koordinátorka dobrovolníků Tel.: 732 803 709 Email : dobrovolnik@lit.cz Kontakty